Αύξηση επιτοκίων: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα;


Γράφει ο Στέφανος Σουφλερός

Η πίεση που ασκείται έμμεσα από την Παγκόσμια Τράπεζα προς τις κεντρικές τράπεζες των χωρών και κατ’ επέκταση στους πολίτες είναι συνεχόμενη και με ποικίλους τρόπους.

Με λίγα λόγια, ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος και αντιπρόεδρος Οικονομικών Ανάπτυξης του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσα από την ετήσια έκθεση διεθνούς χρέους που μας δημοσιοποίησε, μας λέει ότι λόγω της αύξησης των επιτοκίων, που έκαναν οι κεντρικές τράπεζες των δυτικών χωρών,  οδηγήθηκε το κόστος του δανεισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα, που ξεπερνά τα 243 ΔΙΣ δολάρια, αύξηση ρεκόρ για το 2022 του παγκόσμιου δανεισμού τα τελευταία χρόνια. 

Εδώ να επισημάνουμε πως, όταν μιλάμε για κεντρικές τράπεζες χωρών μιλάμε για την οικονομικοπολιτική χάραξη και σχεδιασμό που γίνεται σε κάθε χώρα. Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν είναι ξεκάθαρες. Το δίλημμα είναι μεγάλο. Ή τα χρήματα θα πάνε σε βασικούς άξονες της πολιτείας όπως η παιδεία, η υγεία, τα δημόσια έργα και την ανάπτυξη, ή θα πάνε στους δανειστές για να μειωθεί το χρέος.

Σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί, ότι θα χαθεί άλλη μια δεκαετία εάν οι χώρες που χρωστάνε, οι τράπεζες και οι ιδιώτες που δανείζουν, δεν κάνουν αναδιάρθρωση και δεν δημιουργήσουν καλύτερους τρόπους βιωσιμότητας του χρέους.

Αυτόματα δημιουργούνται μεγάλα ερωτήματα, διαβάζοντας την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ποιά είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και ποιός ο ρόλος ύπαρξής της;

Θα έπρεπε να περάσουν 3 δεκαετίες για να συζητάμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που οι χώρες παίρνουν αποφάσεις για το πώς θα λειτουργούν τα οικονομικά τους;

Γιατί δεν κρατικοποιούνται τα πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδιωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες; εφόσον δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους; και βάζουν πάντα πλάτη οι πολίτες της κάθε χώρας στερώντας από τον εαυτό τους, την παιδεία, την υγεία κι ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο;

Αντιλαμβανόμαστε ότι όλο αυτό ήταν σε λάθος βάσεις στημένο και γι’ αυτό κατέρρευσε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ‘’Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD)’’ δημιουργήθηκε το 1944, εδράζεται στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ κι ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν η ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη των κρατών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα κράτη – μέλη , που την δημιούργησαν αρχικώς αλλά και τα επόμενα που προστέθηκαν ( σήμερα αριθμούν τα 189), κατέθεσαν τον πλούτο τους , προκειμένου με την ασφαλή διαχείριση του να αυξάνονται τα αποθεματικά διαθέσιμα , τα οποία θα διατίθενται για την ευημερία των χωρών.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ύπαρξη και οι λειτουργίες της Παγκόσμιας Τράπεζας ήρθαν στο φως από τον Κύριο Αρτέμη Σώρρα, τον ιδρυτή και πρόεδρο του παγκόσμιου ανθρωποκεντρικού οργανισμού Ελλήνων Συνέλευσις, όταν εμφάνισε τον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2007 της τράπεζας. Αυτόν τον ισολογισμό, υπογράφουν  όλοι οι  εκπρόσωποι των χωρών μελών  που την απαρτίζουν , καθώς  και αναγνωρισμένοι  διεθνείς φορείς, όπως η Επιτροπή των 300, το Ανώτατο Παγκόσμιο Δικαστήριο κτλ

Αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά, τον παγκόσμιο ισολογισμό, θα διαπιστώσει ότι εκεί υπάρχουν λογαριασμοί – οι οποίοι ανήκουν στα συμμετέχοντα κράτη στην συμφωνία των παγκοσμίων ταμείων- και διαθέτουν τόσα πολλά μηδενικά, που είναι δύσκολο για το κοινό μάτι να τα διαβάσει.

Ο παγκόσμιος ισολογισμός υπογράφεται κάθε χρόνο για την κάθε χώρα από τρεις ανώτατους αξιωματούχους του κάθε κράτους μέλους οι οποίοι είναι: ο υπουργός οικονομικών, ο πρόεδρος της δημοκρατίας και ο πρέσβης του κράτους στον ΟΗΕ.

 Για παράδειγμα, το 2007 για την Ελλάδα οι τρεις αρμόδιοι που  υπογράφουν  είναι, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο υπουργός οικονομικών Γεώργιος Αλογοσκούφης και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Συνολικά τα χρήματα που ανήκουν στους Έλληνες πολίτες από τον συγκεκριμένο ισολογισμό είναι 115.500.000.000.000 τρις ευρώ και μπορεί να γίνει χρήση αυτών από δημόσιο θεσμό, με υπογραφή Πρωθυπουργού, Υπουργού Οικονομικών, Δημάρχου ή Αρχιεπισκόπου με τις απαραίτητες εγγυήσεις, το πρόγραμμα υλοποίησης έργων αλλά και τον κωδικό ασφαλείας από τον παγκόσμιο ελεγκτή – επιτηρητή.

Ο κύριος Αρτέμης Σώρρας έχοντας την δυνατότητα της υπογραφής θεσμού από συγκεκριμένους Δήμους, με πρόγραμμα υλοποίησης χιλιάδων έργων ανά την Ελληνική επικράτεια και με δικές του εγγυήσεις από το χαρτοφυλάκιο που διαθέτει, έχει δομήσει χρηματοδότηση για την χώρα μας ύψους 2,3 Τρις ευρώ.

Εφόσον, τα αποθεματικά κεφάλαια των κρατών ειναι μυθικών διαστάσεων, πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί μιλάμε ακόμα για δανεισμό με επιτόκια που σκοτώνουν, όχι μόνο τους ανθρώπους στην χώρα μας, αλλά όλους τους ανθρώπους, σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Άλλωστε, όλες οι χώρες χρωστάνε στους δανειστές τους και ιδιαίτερα οι χώρες της δύσης που θεωρούνται αναπτυγμένες.  

Γιατί μιλάμε ακόμα για φτωχές και υποανάπτυκτες χώρες που το ημερήσιο μεροκάματο είναι ένα δολάριο, εφόσον ανήκουν ως μέλη στην παγκόσμια τράπεζα, όπως αποδεικνύεται από τον παραπάνω ισολογισμό της;

Γιατί βλέπουμε ακόμη ανθρώπους να γίνονται επαίτες και να ψάχνουν τα σκουπίδια να βρουν τροφή, εφόσον υπάρχει τρόπος από τους έχοντες εξουσία να εξαλείψουν  αυτήν την πείνα και εξαθλίωση του ανθρώπου;

Γιατί να υπάρχουν συνάνθρωποί μας που μεταναστεύουν, να πέφτουν θύματα διακινητών και να χάνονται ζωές, κατά την μετάβασή τους σε άλλες χώρες, ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται στην χώρα τους και να κάνουν χρήση του δικού τους πλούτου;

Σαν να μην μας τα λέει καλά ο κύριος Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος και αντιπρόεδρος Οικονομικών Ανάπτυξης του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, γιατί τα στοιχεία αποδεικνύουν την αλήθεια, η οποία είναι μια και μοναδική! Και απαγορεύεται να δίνεται διαφορετική ερμηνεία από τους εκπροσώπους των θεσμών, που δημιουργήσαμε εμείς οι πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτησή μας, είτε αυτοί βρίσκονται στους διεθνείς οργανισμούς μας, είτε βρίσκονται στους κρατικούς μας θεσμούς.

Είναι πλέον η κατάλληλη ώρα να διακρίνουμε την αλήθεια η οποία αποδεικνύεται και να βάλουμε στην θέση που ανήκει κάθε εκπρόσωπο που μας κουνάει το δάχτυλο, παίρνει αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς και εκμεταλλεύεται την άγνοιά μας.  


Visited 9 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *