Πυρκαγιές: Κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα φλέγεται, αλλά ο κρατικός μηχανισμός είναι σε… “ετοιμότητα”


Γράφει ο Αντώνης Χριστόπουλος

Πυρκαγιές…Μια μάστιγα που κάθε καλοκαίρι κατακαίει και καταστρέφει τεράστιες δασικές εκτάσεις εκατομμυρίων εκταρίων…

Κάθε χρόνο η Ελλάδα μας χάνει τεράστιες εκτάσεις γης από πυρκαγιές με τις πρώτες ζεστές μέρες της καλοκαιρινής περιόδου.  Πυρκαγιές οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή βιοποικιλότητας στις εκάστοτε περιοχές, την τεράστια απώλεια πανίδας που χάνεται, αλλά και δύσκολα αναπληρώνεται, την καταστροφή φυσικού πλούτου  την τοξικότητα της ατμόσφαιρας, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις την απώλεια συνανθρώπων μας.

Ο τραγικός απολογισμός  του 2023 είναι 1.500.000 στρέμματα καμένης γης με ότι αυτό συνεπάγεται… 

 Από το 2007 η Ελλάδα είχε 16 ΥΠΕΡ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ όπως πχ  στον πύργο Ηλείας. Όλοι θυμόμαστε τον εφιάλτη στις 24 Αυγούστου του 2007….η Ελλάδα είχε θρηνήσει 63 νεκρούς που βρέθηκαν κυριολεκτικά απανθρακωμένοι από την πύρινη λαίλαπα. Τότε είχε βγει ο Βύρων Πολύδωρας και μίλησε για “ασύμμετρη απειλή” και…για “στρατηγό άνεμο” ο οποίος άνεμος έπνεε σαν λυσσασμένος, αλλά και την κρατική μηχανή αναποτελεσματική!

Ή θα ξεχάσουμε το Μάτι; Αυτό το Μάτι…ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω. Τι να περιγράψω; Τι να πρώτο θυμηθώ… για μέρες ανέβλυζε καμένη σάρκα από οικογένειες που κυριολεκτικά ξεκληρίστηκαν! Απολογισμός; 104 νεκροί εκ των οποίων και μικρά παιδάκια! 

Αλλά, ας φύγουμε από το χθες και ας έρθουμε στο σήμερα. Θα αναφέρω τις πυρκαγιές μόνο τον μήνα Ιούνιο. Ζάκυνθος Μήλος Άνδρος Αμοργός Κως Σέριφος Νάξος Χίος Μεγαλόπολη Αχαΐα Ηλεία Ορχομενός Ριτσώνα Κερατέα Βάρκιζα Πάρνηθα άγιος Στέφανος Κρανίδι, Σταμάτα… 

Δεν θα πω πώς μπήκαν αυτές οι πυρκαγιές. Νόηση έχουμε όλοι. 

Απλά επιτρέψτε μου να αναφέρω μόνο μια πυρκαγιά που είναι και πολύ πρόσφατη. Στα Γλυκά Νερά. (Εκεί που η φωτιά ξέσπασε από ιδιωτικό Drone! Κάποια ΜΜΕ είπαν ότι έπεσε το drone και από την μπαταρία που έχει, πήρε φωτιά. Όμως, αν δείτε το συγκεκριμένο Drone θα παρατηρήσετε ότι δεν έχει ψεγάδι φωτιάς στο σκελετό του. Είναι απλά κατεστραμμένο από την πτώση. Ένα drone στρατιωτικού χαρακτήρα θα έλεγα και αρκετά μεγάλο σε μέγεθος! )

Παρατηρούμε λοιπόν ότι πέρα από την Στερεά Ελλάδα έχουν βάλει στόχο και τα νησιά μας πλέον. Και αυτό που με προβληματίζει είναι ότι το καλοκαίρι έχει δρόμο ακόμα…

Ωστόσο υπάρχουν πολλές φωνές πολιτών που φωνάζουν για την αδικαιολόγητη κατάργηση της δασοφυλακής, την ανυπαρξία δασαρχείου, μιας υπηρεσίας που τους καλοκαιρινούς μήνες φρόντιζε για τον καθαρισμό των δασών και των εθνικών δρυμών, δημιουργούσε αντιπυρικές ζώνες και έκανε συχνές περιπολίες μέσα στα δάση. 

Δεν θα ξεχάσω το καλοκαίρι του 2023 στην τεράστια πυρκαγιά στον Έβρο η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας στην περιοχή της Νίψας, 20 km βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης σαν πρώτο μέτωπο, ενώ το δεύτερο εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς το μεσημέρι της 21ης Αυγούστου. Είδαμε όλοι την απέλπιδα προσπάθεια του πυροσβεστικού σώματος να ζητάει βοήθεια από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μετέχουν με τα γεωργικά μηχανήματα τους και να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες… Κάτι που θα έπρεπε να γίνει την άνοιξη!!! Και κάθε άνοιξη!!!

Η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού τα  απανωτά ψέματα στους πολίτες ότι “ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα”… και πέφτοντας ΠΑΝΤΑ στα ίδια λάθη κάθε χρόνο χωρίς ψεγάδι βελτίωσης με παραπέμπει στο περίφημο….ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ! 

Η μόνη “ετοιμότητα” που είδαμε από τους κυβερνώντες είναι για αντισυνταγματικούς “κανονισμούς πυροπροστασίας” που μεταβιβάζουν την ευθύνη στον ίδιο τον πολίτη, τον φορτώνουν με δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη και τον τιμωρούν με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, αν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει στο … ανέφικτο και το παράλογο.


Visited 51 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *