2023: Δείκτης Ισότητας των Φύλων, ή καταγραφή της ανισότητας


Γράφει η Ασημίνα Τσιριγώτη

Την 25η θέση κατέχει η Χώρα μας στη λίστα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των φύλων (EIGE), σε σύνολο 28 κρατών μελών. 

Μέσω της εφαρμογής αυτού του Δείκτη παρακολουθούνται και καταγράφονται οι αλλαγές στις συνθήκες ζωής των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βελτίωση που επιφέρουν σε 6 βασικούς τομείς που επηρεάζουν την ανισότητα μεταξύ άνδρα – γυναίκας.

Οι τομείς που επικεντρώνεται ο δείκτης αυτός είναι: 1) η εργασία, 2) το χρήμα, 3) η γνώση, 4) ο χρόνος, 5) η εξουσία και 6) η υγεία 

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η πολιτική της Εξουσία παραμένει διαχρονικά παγερά αδιάφορη και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο, διαιωνίζοντας το διαχωρισμό. Γι΄ αυτό και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας.

Όμως όλο το φαινόμενο αυτό δεν απαντάται μόνο στην σύγχρονη κοινωνία, έχει δημιουργηθεί ήδη από την καθιέρωση των δογμάτων, τα οποία πρεσβεύουν την κατώτερη θέση της γυναίκας.

Με την επιβολή των θρησκειών – ισλαμισμός, χριστιανισμός, ιουδαϊσμός – στο παγκόσμιο στερέωμα, κατάφεραν ένα πολύ δυνατό πλήγμα διάσπασης στην ανθρωπότητα, επιβάλλοντας την ανισότητα στα 2 ανθρώπινα φύλα.

Παραδείγματος χάριν, η χριστιανική θρησκευτική θεωρία, ότι η γυνή φτιάχτηκε από το πλευρό του άντρα, την τοποθέτησε αυτόματα σε πολίτη δεύτερης κατηγορίας, άλλαξε το ρόλο και τη θέση της και με τον ίδιο σκεπτικό -έχοντας τον ‘’φόβο του θεού’’ -εκπαίδευσε και αυτή τους απογόνους της, εδραιώνοντας τον παραλογισμό της υποτίμησής της, στο διηνεκές.

Οι άσχημες επιπτώσεις δεν επηρέασαν μόνο τη γυναίκα, άλλαξε και ο ανδρικός ρόλος με τη δική της κατάπτωση. Παραποιείται λοιπόν, ο ρόλος του άντρα, που πια μετατρέπεται σε δυνάστη, που κακοποιεί τη σύντροφό του.

Όμως κάποτε...

…Αν ανατρέξουμε στις μνήμες μας, θα δούμε πως στην Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και συγκεκριμένα στην αρχαία Σπάρτη, δόθηκε το φωτεινό παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα σχετικά με την ισόνομη θέση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου. Εκεί, οι γυναίκες έχαιραν της ίδιας τιμής με τους άντρες. 

Διότι, η Σπάρτη λειτουργούσε ως Πραγματική Πολιτεία, διασφαλίζοντας με δικαιοσύνη, την ισοδυναμία και την αξιοκρατία σε όλους τους πολίτες της. Η έννοια του διαχωρισμού δεν υπήρχε, ούτε καν στην σφαίρα της φαντασίας τους. 

Φυσικά απέδιδαν τιμή και σεβασμό στη γυναίκα, αναγνωρίζοντας την, ως την μήτρα που γεννά και εξασφαλίζει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το πρότυπο αυτό των προγόνων μας όμως δεν υιοθετήθηκε πουθενά στον πλανήτη! 

Για την ορθή αποτύπωση της ιστορίας, υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις απέναντι στο καθεστώς της ‘’ανδροκρατίας”, όπως τον 18ο αιώνα με την εμφάνιση του φεμινιστικού κινήματος. Ένα κίνημα που αποδείχτηκε, πως δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για την ένταξη της γυναίκας στην αγορά εργασίας, άλλωστε στις αρχές αυτού του αιώνα είχαμε την βιομηχανική επανάσταση.

Ο άτυπος πόλεμος γυναικών – ανδρών κρατάει χιλιετίες, που πότε με την ήττα του ενός φύλου και πότε με του άλλου, οδήγησε στον αποπροσανατολισμό του ανθρώπου και σε βαθιά κρίση του δομικού στοιχείου της ανθρωπότητας, την οικογένεια. 

Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα, να χρειαζόμαστε δείκτες, που καταγράφουν την ανισότητα των 2 φύλων και στην ουσία να μετρούν την προσβολή και τη κατάντια μας. 

Αυτή η κατάπτωση σταματάει μόνο με ολιστικές πολιτειακές αλλαγές, με πρώτο πυλώνα αναθεώρησης την παιδεία. Τα παιδιά μας επιβάλλεται να γαλουχηθούν με αξίες, που να διασφαλίζουν την ισοδυναμία, με ίση τιμή στους πολίτες και των 2 φύλων, Αξίες όπως:

Η ΙΣΟΤΗΤΑ, η επακριβώς παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους πολίτες χωρίς καμία διάκριση.

Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ, η ίση αντιμετώπιση των πολιτών από το Νόμο.

Η ΙΣΟΚΡΑΤΙΑ, η ίση κατανομή του βάρους των αποφάσεων της Πολιτείας σε όλους τους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ίσες ευκαιρίες για γνώση, ίσες ευκαιρίες για εργασία, ίση συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Visited 10 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *