Εκτός Θέματος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρέμβασή της στην Γενεύη..”


Γράφει ο Δημήτρης Βασιλειάδης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση για το εορτασμό της 75ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη, ανέφερε στην παρέμβασή της:

«Έχω την τιμή να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στην 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένα κείμενο που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις φρικαλεότητες που είχε υποστεί η ανθρωπότητα.

Όπως είπε ο René Cassin, διάσημος νομικός και ένας από τους συντάκτες της, “δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη σε αυτόν τον πλανήτη, όσο τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου”.

και συνέχισε λέγοντας ότι:

“Η Διακήρυξη έχει εμπνευσμένο και εμβληματικό χαρακτήρα. Αποτελεί την έκφραση της συλλογικής συνείδησης της ανθρωπότητας και της ακλόνητης πεποίθησής μας ότι η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η ευημερία μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της καθολικής και άνευ όρων προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η περιφρόνησή τους οδηγεί σε βάρβαρες πράξεις.

Με την υιοθέτησή της, μια νέα εποχή εγκαινιάστηκε στις διεθνείς σχέσεις, η οποία, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρχές της Νυρεμβέργης, που διατυπώθηκαν το 1950, ήταν το αρχικό βήμα προς τον ορισμό και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η σύνταξη, επεξεργασία και υιοθέτηση πάνω από δέκα σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτέλεσε σημαντικό επίτευγμα των κοινών μας προσπαθειών. Έκτοτε, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε πολλούς τομείς: αποαποικιοποίηση, προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και ατόμων, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, απελευθέρωση πολλών ανθρώπων από την καταπίεση, περιβαλλοντική και κλιματική ευαισθητοποίηση.

Παρόλα αυτά, ο σύγχρονος κόσμος μας πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά παλιές και νέες προκλήσεις. Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και οι πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, αναδεικνύουν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και αποτελεσματικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων….” και άλλα όμορφα λόγια που συνήθως λέγονται σε τετοιες εκδηλώσεις για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Αναγνώσκοντας, προσεκτικά όμως, τα λεγόμενα της Προέδρου της Δημοκρατίας βλέπουμε ότι φάσκει και αντιφάσκει σε αυτά που ανέφερε, καθώς η πραγματικότητα που σήμερα βιώνει η ανθρωπότητα, με όλα όσα συμβαίνουν στην Γάζα και στην Ουκρανία, αλλά και στις υποτιθέμενες Δημοκρατικές

Χώρες, επιβεβαιώνουν ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά καταπατούνται συνεχώς κι όχι μόνο στις εμπόλεμες περιοχές, αλλά σε όλες τι Χώρες.

Αναφερθηκε, η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ώρα μάλιστα που αυτα παραβιάζονται συνεχώς στην χώρα μας “..χάριν της ειρήνης και της ευημερίας..”, όπως είχε αναφερθεί στην Ορκωμοσία του προκατόχου της, Προέδρου Παπούλια, κατά την διάρκεια της Ορκωμοσίας του.

Αν αυτό δεν είναι θράσος, τί είναι;

Υποτίθεται ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, που σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και όλοι οι Πολίτες θα έπρεπε να έχουν ευημερία, αλλά η πραγματικότητα που βιώνουμε δείχνει ακριβώς το αντίθετο, ότι ζούμε σε μία χαώδη “Πολιτεία”, όπου δεν υπάρχει πουθενά ούτε Δικαιοσύνη ούτε ευημερία, ούτε Δίκαιο, τα έχουν καταργήσει όλα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΆ”.

Μια Αληθινή Πολιτεία δεν παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά αναγνωρίζει ότι οι Πολίτες-Άνθρωποι γεννιούνται με όλα τα ΔΙΚΑΙΑ δικά τους. Κάθε άνθρωπος που ενσαρκώνεται έχει όλα τα Δίκαια δικά του και ήρθε εδώ για να ζήσει και να δημιουργήσει και ως μέρος του συνόλου της Πολιτείας του, να προσφέρει τα μέγιστα για ολόκληρη την Πολιτεία και άρα και για τον ίδιο που είναι αναπόσπαστο μέρος της.

Ας είμαστε προσεκτικοί λοιπόν με τις έννοιες των λέξεων και στην προκειμένη περίπτωση με το ΔΙΚΑΙΟ, που είναι μόνο των ανθρώπων. “Δικαιώματα” μπορεί να δώσει αυτός, που έχει το Δίκαιο, δηλαδή ο ίδιος ο Άνθρωπος.

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο αυτή την στιγμή, αλλά θα θέλαμε να “συμβουλέψουμε” την Πρόεδρο, ότι στην παρέμβασή της, αναφορικά με τα “Ανθρώπινα Δικαιώματα”, δεν έπρεπε να αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή και σε άλλα, που ήταν εκτός Θέματος.

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *