“Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μειώθηκε στο 166,5% του ΑΕΠ” μας ανακοίνωσε η Eurostat. Αν δεν είσαι οικονομολόγος σίγουρα δεν καταλαβαίνεις τί σημαίνει, αλλά για να το αναφέρουν ως θετική είδηση, κάτι θα ξέρουν! Ε;
Ας το πάμε λέξη προς λέξη, ώστε με αποδεικτική διεργασία να αντιληφθούμε όλοι τελικά, τι σημαίνει αυτή η φράση!
Eurostat: η Στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ, η λέξη-κλειδί είναι η Στατιστική. Δηλαδή οι πιθανότητες και οι υποθέσεις σε ποσοστά, άρα κάτι μη αποδεδειγμένο με στοιχεία. Μπορεί πλέον να έχει αναχθεί σε επιστήμη, αλλά παραμένει να στηρίζεται στις πιθανότητες βάσει αναλύσεων και πειραμάτων.
Άρα η Στατιστική μπορεί να αποκλίνει τρομακτικά από την πραγματικότητα, ειδικά εάν αυτοί που την χρησιμοποιούν, δεν λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα, ή ακόμα και με δόλο, επιθυμούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη.
Π.χ. στις εθνικές εκλογές, οι επίσημες υπηρεσίες ανέφεραν, πως το ποσοστό αποχής άγγιζε το 47% του πληθυσμού. Από την άλλη, το κυβερνόν κόμμα “βγήκε” θα πω και όχι “εκλέχθηκε”, με 41%. Τι σημαίνει αυτό; Τα υπόλοιπα επτά κόμματα μπήκαν στη βουλή με το 100%-47%-41%=12% του πληθυσμού που ψήφισε; Όχι. Σημαίνει πως το 41% είναι το ποσοστό που βγαίνει από αυτούς που ψήφισαν. Άρα το πρώτο κόμμα πήρε στην πραγματικότητα ένα 20% περίπου.
Έτσι ακριβώς λειτουργεί η Στατιστική. Παίζει με την παρουσίαση των ποσοστών.
ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν): ορίζεται ως το άθροισμα της αξίας όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παρήγαγε μία χώρα μέσα σε ένα έτος. Δηλαδή είναι ο δείκτης για την ευημερία μιας χώρας, την υγιή οικονομία της και όσο πιο αυξημένο είναι το ΑΕΠ, τόσα περισσότερα χρήματα έχουν οι άνθρωποι προς κατανάλωση.
Εδώ έχουμε 2 κλειδιά, την λέξη “εγχώριο” και τη φράση “η παραγωγή μιας χώρας”. Με πολύ απλά λόγια να πούμε, πως οποιασδήποτε εθνικότητας, υπηκοότητας άνθρωπος παράγει αγαθά, ή υπηρεσίες μέσα στον ελλαδικό χώρο, θεωρείται “εγχώρια παραγωγή” και προστίθεται στο ΑΕΠ. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως τα χρήματα αυτά μένουν στην Ελληνική κοινωνία, ή στους Έλληνες πολίτες!
Π.χ. η ΔΕΗ (Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού) που μας πίνει το αίμα, παρόλο τον τίτλο της “Δημόσιας”, έχει πουληθεί, αλλά ακόμα εδρεύει στην Ελλάδα. Η παροχή των υπηρεσιών της προστίθεται στο ΑΕΠ, αλλά τα χρήματα όλων μας πάνε στις χώρες των ιδιοκτητών της πλέον!!
Τέτοια παραδείγματα, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά στην πατρίδα μας.
Να πούμε για τα τρένα; Οι περισσότεροι μάθαμε με τον χειρότερο τρόπο, πώς το δίκτυο των τρένων πουλήθηκε μεν σε ιταλική εταιρεία, αλλά όλοι την πληρώνουμε κάθε χρόνο!
Ποιος ”πανέξυπνος” έκλεισε τέτοια συμφωνία; Ούτε τρένα έχουμε, χάθηκαν τόσοι άνθρωποι άδικα και κανένα αυτί δεν ίδρωσε.
Η εξαγωγή υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) θεωρείται ξεπερασμένη μέθοδος για την κυβέρνηση -παρόλα τα κοιτάσματα που διαθέτουμε ως χώρα, με τα οποία θα λύνονταν αρκετά ενεργειακά προβλήματα- για αυτό και προχώρησαν σε παραχωρήσεις προς εκμετάλλευση σε ξένες εταιρείες. Η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών αυτών προστίθενται στο ΑΕΠ.
Και ένα ιδιαίτερο παράδειγμα είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών θα προστεθούν στο ΑΕΠ ως δείκτης ευημερίας. Δηλαδή η πλήρης καταστροφή της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδος, η στατιστική που χρησιμοποιείται, μαγικά θα την μετατρέψει σε όφελος..
Πάμε παρακάτω.
Δημόσιο χρέος: !!!!!!!!!
Τεράστιο θέμα, γιατί κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς δημιουργήθηκε και γιατί. Γνωρίζουμε όμως πως συνεχώς αυξάνεται και πως έχουν δεσμεύσει ακόμα και τα δισέγγονά μας για την αποπληρωμή του με τα μνημόνια. Με ελάχιστη λογική σκέψη, κατανοούμε πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για άλλα 93 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους, δεν παράγει τίποτα, γιατί όλες οι βιομηχανίες και οικοτεχνίες έχουν κλείσει, όπως και σχεδόν όλη η δημόσια περιουσία έχει πουληθεί ή παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε ξένους επενδυτές.
Ας δούμε και το τελευταίο στοιχείο της “θετικής είδησης”.
“Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 166.5%”. Εδώ αναρωτιέμαι επί ποιας διαίρεσης βγήκε αυτό το ποσοστό, ποια ήταν τα τα δύο ποσά και για ποιο χρονικό διάστημα; Δηλαδή ποιο ήταν το ύψος του ΑΕΠ σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ποιο ήταν το ύψος του Δημόσιου χρέους, για το ίδιο χρονικό διάστημα; Δεν το ξέρουμε και σίγουρα είναι “δείκτες” που μεταβάλλονται συνεχώς. Άρα τα ποσοστά που δίνονται είναι τελικά οι αλχημείες που γίνονται με την στατιστική.
Τελικά από αυτήν την είδηση καταλαβαίνω, πως η μείωση του δημόσιου χρέους έγινε, γιατί αυξήθηκε η “εγχώρια παραγωγή” σύμφωνα με κάποιον δείκτη του ΑΕΠ. Ίσως βοήθησαν και οι πλημμύρες..!
Εμείς ως Έλληνες πολίτες
- Που μόνο τον αέρα που αναπνέουμε, δεν πληρώνουμε ακόμα…
- Που η πλειοψηφία προσπαθεί να επιβιώσει και δεν ζει…
- Που έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε χρόνο ούτε να σκεφτούμε, λόγω των ατελείωτων ωραρίων και υποχρεώσεων που έχουμε να φέρουμε εις πέρας…
- Που όσο δουλεύουμε, πληρώνουμε ασφάλεια, αλλά δεν μας καλύπτει πλήρως, εάν αρρωστήσουμε…
- Που μας κόβουν τη σύνταξη κάποιοι, γιατί έτσι θεώρησαν πως θα μειωθεί το χρέος της χώρας που συνεχώς αυξάνεται…
- Που τελικά, τα πενιχρά επιδόματα ντροπής που μοιράζει η “καλόκαρδη κυβέρνηση” δεν τα δικαιούμαστε, γιατί δεν καλύπτουμε τις προδιαγραφές της…
- Που όλοι οι νόμοι, που εμείς οι Έλληνες πολίτες καλούμαστε να τηρούμε είναι εναντίον μας, γιατί δεν προέρχονται από κανέναν Έλληνα νομοθέτη και κανένας “Έλληνας” πολιτικός δεν μπορεί να διαφωνήσει, επειδή απλά ενημερώνεται και είναι υποχρεωμένος να πράξει.
Για αυτούς και για χιλιάδες ακόμα λόγους που βιώνουμε συλλογικά και ατομικά, πρέπει να χαρούμε:
Επειδή μία υπηρεσία της ευρωπαϊκής Ένωσης (Εurostat) λειτουργεί κατά βούληση ή κατά το δοκούν, βάσει πιθανοτήτων και ποσοστών, όπως ορίζει η παρουσίαση της στατιστικής,
Επειδή ένας αμφιβόλου αξιοπιστίας “δείκτης προόδου” μετράει την παραγωγή που λαμβάνει χώρα στον ελλαδικό χώρο από επενδυτές που βγάζουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας και…
Επειδή έτσι κάποιοι μας παραμυθιάζουν, αλλά και κάποιοι από εμάς θέλουμε να παραμυθιαζόμαστε, πως υπάρχει ανάπτυξη στην πατρίδα μας…
Εσύ την νιώθεις;;
Αγγελική Χέλη