Γράφει η Αργυρώ Παναγιωτοπούλου
Εντολή για τη διενέργεια, Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) έχει δοθεί ,από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, σχετικά με τις πυρκαγιές,του περασμένου καλοκαιριού στη Ρόδο. Οπως όμως υπαινίσσεται σελίδα του ηλεκτρονικού τύπου, η ΕΔΕ αυτή έχει μια “οσμή” συγκάλυψης ευθυνών των αρμοδίων οργάνων, ενώ το ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζει, ότι παρατηρήθηκε απροθυμία εκ μέρους της Πυροσβεστικής, σε ό,τι αφορούσε την έρευνα της Δικαιοσύνης για τις πυρκαγιές.
Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί κάτι άλλο, όταν κατώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής με το βαθμό του πυράρχου, καλείται να ελέγξει ανωτέρους του, όπως για παράδειγμα τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ρόδου, με το βαθμό του Αρχιπυράρχου, καθώς και τον Συντονιστή των πυροσβεστικών επιχειρήσεων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που είναι υποστράτηγος.
Εύλογα θα αναρωτηθούμε, ποιός είναι πράγματι ο σκοπός της Πυροσβεστικής να διενεργήσει ΕΔΕ για τις πυρκαγιές, ενώ παράλληλα οι έρευνες της Δικαιοσύνης για το ίδιο θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Είναι αρκετά πιθανό, να επιδιώκει την παραπλάνηση των εισαγγελικών αρχών και τη “συγκάλυψη” των ευθυνών, από τη μεριά της Πυροσβεστικής.
Απ΄ό,τι γνωρίζουμε, στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2009, μετά από πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, όταν ανατέθηκε στους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, υπό το δικαστή Λέανδρο Ρακιντζή, αντίστοιχη έρευνα για απόδοση ευθυνών, δεν δόθηκε εντολή σε κατώτερους αξιωματικούς, της Πυροσβεστικής να ελέγξουν τους ανωτέρους τους.
Η απροθυμία δε της Πυροσβεστικής, να συνδράμει την έρευνα της Δικαιοσύνης φάνηκε και από το γεγονός ότι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν δύο εφόδους στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κατάσχουν βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό, που έστελναν οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος από το Συντονιστικό Ελικόπτερο στο ΕΣΚΕΔΙΚ ( Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων) και την ηγεσία της υπηρεσίας τους, από τα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο, σχετικά με τους χειρισμούς τους για την κατάσβεσή της.
Ολο αυτό το σκηνικό αποκαλύπτει εκτός από απροθυμία, και άρνηση ενδεχομένως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να παραδώσει στη Δικαιοσύνη τα απαραίτητα έγγραφα και ντοκουμέντα για την έρευνά της.
Όλα αυτά τα θλιβερά συμβάντα, θυμίζουν έντονα τις έρευνες για την τραγωδία στο Μάτι όταν ο ανακριτής Μαρνέρης, αντιμετώπισε πάλι εμπόδια από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, στην έρευνά του και χρειάστηκε να δώσει εντολή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εντοπίσει και να κατασχέσει από το Συντονιστικό Κέντρο, το καταγραφικό μηχάνημα, που έκρινε απαραίτητο για την έρευνά του και το οποίο δεν του είχε παραδοθεί όπως έπρεπε να γίνει.
Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Ρόδο το περασμένο καλοκαίρι, μαινόταν στο νησί για 10 ολόκληρες ημέρες από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου καταστρέφοντας έκταση που αντιστοιχεί στο 14,5% της συνολικής επιφάνειας του νησιού. Κάηκαν συνολικά 203 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επηρεάζοντας σοβαρά τις τοπικές κοινωνίες και τον τουρισμό.
Πολλοί κάτοικοι είχαν στήσει γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, που τις είδαν να καταρρέουν μπροστά στα μάτια τους και να κινδυνεύει άμεσα κι η ίδια η ζωή τους, μένοντας στην ουσία εντελώς αβοήθητοι, από το ανύπαρκτο κράτος και να θρηνούν μόνοι τους, μέσα στα αποκαΐδια ενός εφιαλτικού τοπίου. Ολόκληρη η χώρα υπήρξε θεατής αυτού του τραγικού γεγονότος και της έλλειψης κρατικής βοήθειας, ώστε να περιοριστεί έστω, η έκταση της ανυπολόγιστης ζημίας.
Σήμερα μετά από τόσους μήνες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, φαίνεται ότι κάποιοι βάζουν εμπόδια στη διεξαγωγή των ερευνών, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τη διαχείριση της φωτιάς, που κατέκαψε περίπου το μισό πανέμορφο νησί μας, χωρίς να καταφέρουν να σωθούν, ούτε οι περιοχές NATURA.
Εκτός από τον πανικό και την απελπισία των κατοίκων, επλήγη καίρια και ο τουρισμός μας και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας οι σκηνές από τους έντρομους τουρίστες που απειλούνταν να καούν ζωντανοί, εγκατέλειπαν τα περικυκλωμένα από τις φλόγες και τους καπνούς ξενοδοχεία τους και προσπαθώντας να σωθούν, έφευγαν μακριά, ακόμα και με τα πόδια, μη βρίσκοντας κανένα άλλο μέσο. Οι μοναδικοί συμπαραστάτες και βοηθοί που βρέθηκαν δίπλα τους εκείνες τις κρίσιμες ώρες, ήταν οι εθελοντές κάτοικοι του νησιού και άλλοι, που έσπευσαν να βοηθήσουν από άλλα μέρη.
Πολλοί που επρόκειτο, να έρθουν στη Ρόδο, για τις προγραμματισμένες διακοπές τους στο νησί, διότι το καλοκαίρι δεν είχε ακόμα τελειώσει, ακύρωσαν τις κρατήσεις τους και οι εικόνες φρίκης που έκαναν το γύρο του κόσμου, διέσυραν για άλλη μια φορά τη χώρα μας παγκοσμίως.
Είναι εξοργιστικό, να βλέπουμε λοιπόν τώρα, να μπαίνουν εμπόδια στην έρευνα για τον εντοπισμό των λαθών και την ανεύρεση των υπευθύνων πόσο μάλλον που τα εμπόδια, όπως φαίνεται, προβάλλονται από το ίδιο το Σώμα της Πυροσβεστικής προσπαθώντας ενδεχομένως να εξαφανίσουν, τα ίχνη των εγκληματικών παραλήψεων τους και να πετάξουν από πάνω τους τις ευθύνες.
Από την άλλη μεριά αναρωτιόμαστε, γιατί η δικαιοσύνη να χρειάζεται τόσο χρόνο για να διερευνήσει τα αίτια μιας πυρκαγιάς όταν γνωρίζουμε, τουλάχιστον θεωρητικά, το κύρος της και τα τόσα μέσα που έχει στη διάθεσή της, σήμερα στην εποχή της τεχνολογικής ακμής, για άμεσες επεμβάσεις;
Μέσα σ΄όλη αυτή την ενορχηστρωμένη κωλυσιεργία, κάποιοι βρίσκουν τρόπο να καθυστερούν, ακόμα και να αποφεύγουν μερικές φορές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και που προκύπτουν από την έκθεση όλων των στοιχείων στο φως.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τελική ευθύνη βαρύνει τους κυβερνώντες, εδώ και πολλά χρόνια τώρα, στη χώρα μας. Είναι αυτοί που αποφασίζουν, συντονίζουν και εκτελούν οποιαδήποτε διαδικασία και δεν “κουνιέται φύλλο” χωρίς την έγκρισή τους.
Αραγε φταίει μόνο η ανικανότητά τους, να χειριστούν παρόμοιες υποθέσεις που αφορούν τη συστηματική καταστροφή της χώρας μας από φωτιές και άλλες σοβαρές αιτίες ή μήπως υπάρχει και κάποια σκοπιμότητα;
Εχουμε διαβάσει και ακούσει για πάμπολλα σχέδια δασοπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών, που εκπονούνται κάθε τόσο, αλλά ποτέ δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται αποτελεσματικά, κάποιο από αυτά που συσσωρεύονται και γεμίζουν τα συρτάρια αντίστοιχων υπουργείων, ενώ η χώρα καταστρέφεται συστηματικά.
Ολες οι μελέτες και τα σχέδια δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα, στην πρόληψη, αλλά επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα και κάθε χρόνο, μεγάλες εκτάσεις της χώρας μας ερημώνονται, κάτω από συνθήκες που ποτέ δεν διευκρινίζονται, κανένας δεν τιμωρείται για τίποτα και όλοι περιμένουν να “ξεχαστεί”.
Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο, να ανεχόμαστε, να διοικούν την Ιερή μας Χώρα, τέτοιου είδους κυβερνήσεις, που επιχειρούν να την αφανίσουν, ενώ διαθέτουν όλα εκείνα τα μέσα που χρειάζονται για την ευημερία των πολιτών, συν ένα πλουσιοπάροχο κρατικό προϋπολογισμό ύψους άνω του 1 τρισεκατομμυρίου, που οι ίδιοι δημοσιεύουν και που λύνει άμεσα κάθε οικονομικό πρόβλημα, μπορεί να προβληθεί ως αιτία. Είναι ολοφάνερο ότι το μόνο που λείπει είναι η πολιτική τους βούληση.
Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να αποκτήσουμε μια Κυβέρνηση Ελληνική, με πρόσωπα στη διοίκηση της Πατρίδας μας, που θα διασφαλίζουν σταθερά και αδιάλειπτα την Υγεία όλων των πολιτών, αλλά και των τουριστών που την επισκέπτονται. Η Υγεία μας, το πολυτιμότερο αγαθό όπως όλοι διατείνονται, είναι συνάρτηση του υγιούς φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε και διαβιώνουμε.
Μια Διοίκηση λοιπόν, με ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα έχει καθήκον, υποχρέωση και πρώτιστο μέλημά της, να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που τίθενται στη διάθεσή της, για την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντός τους αλλά και για την άμεση και χωρίς ύποπτες καθυστερήσεις, απόδοση ευθυνών, αν και εφόσον προκύψουν, καθώς και την επανόρθωση των όποιων λαθών διαπιστωθούν.
Η δε εικόνα της χώρας μας ,που θα αρχίσει να προβάλλεται διεθνώς σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι αντάξια του πανάρχαιου και διαχρονικού πολιτισμού της και της φυσικής ομορφιάς της.