Στις 24 Οκτωβρίου ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.
Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του Γκουτέρες, ο οποίος απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε:
“Σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, ξεκινώντας από την θεμελιώδη αρχή της προστασίας των αμάχων. «Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή»”
Ο Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε «σοκαριστική» την ομιλία του γενικού γραμματέα. “Η δήλωσή του ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά, εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τον φόνο. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που γεννήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα να έχει τέτοιες φρικτές απόψεις», ανέφερε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (twitter).
Σίγουρα πολλά θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε για τις δηλώσεις αμφότερων των πλευρών. Τη στιγμή που εξελίσσεται ένας πόλεμος και εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται άδικα … οι θεσμοί – και ειδικά ο “Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών” που έχει καταστατικό σκοπό την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης- πραγματικά θα μπορούσαν να αποτρέψουν την σύγκρουση στο “λεπτό” και όχι οι αξιωματούχοι του να προβαίνουν σε κούφιες δηλώσεις και αντιπαραθέσεις για λόγους εντυπωσιασμού.
Όμως αυτή την φορά δεν θα σταθούμε στο παραπάνω θέμα, μιας και χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Θα μείνω μόνο στην εξής πρόταση της ανάρτησης του “Γκιλάντ Ερντάν:
“Είναι πραγματικά θλιβερό, ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που γεννήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα, να έχει τέτοιες φρικτές απόψεις”.
Παρατηρούμε ότι προσφώνησε τον Αντόνιο Γκουτέρες που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα ενός εκ των οργάνων του ΟΗΕ , της Γραμματείας συγκεκριμένα, ως ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ολόκληρου του Οργανισμού.
Δηλαδή ένας Οργανισμός του βεληνεκούς του ΟΗΕ, ο οποίος έχει ως μέλη του και τα 196 επίσημα δηλωμένα κράτη της υφηλίου, που απαρτίζεται από ανώτατα όργανα και εξειδικευμένους φορείς – τα οποία εποπτεύουν τις κυριότερες δραστηριότητες που ρυθμίζουν την λειτουργία του πλανήτη – όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Οικονομικό Συμβούλιο, το Διεθνές Δικαστήριο, τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την UNESCO κτλ. διοικείται από τον Γενικό Γραμματέα!
Και στο σημείο αυτό θα μοιραστώ μαζί σας έναν προβληματισμό… Ο ΟΗΕ δεν έχει Πρόεδρο και απλά ηγείται ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας του οργάνου της Γραμματείας; Πώς γίνεται αυτό; Ακόμα και στην πιο μικρή Ανώνυμη Εταιρεία υπάρχει τουλάχιστον ένας Πρόεδρος….
Βέβαια αυτό το παράδοξο διοικητικό σχήμα το εφαρμόζουν παγκοσμίως όλοι οι ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί, είτε βρίσκονται τέρμα αριστερά είτε τέρμα δεξιά… Όλοι γνωρίζουν τον Γενικό Γραμματέα τους, αλλά τον Πρόεδρό τους κανείς! Με άλλα λόγια δεν γνωρίζουμε από ποιον ή ποιους παίρνει οδηγίες ο συντονιστής ( ο Γενικός Γραμματέας) των δράσεων.
Να φτάσουμε και στο προκείμενο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ποιου διοικητικού συμβουλίου εκτελεί-συντονίζει τις αποφάσεις; Ποιου προέδρου εφαρμόζει την στρατηγική; Μπορεί όλα αυτά να τα αποφασίζει μόνος του.. “Γιάννης κερνάει , Γιάννης πίνει…” που λέμε… Μπορεί να τα αποφασίζει ένας αφανής Πρόεδρος και ένα κρυφό διοικητικό συμβούλιο που δεν είναι επιτρεπτό να το γνωρίζουμε εμείς οι κοινοί θνητοί… για να μην τους ματιάσουμε!
Τα “μπορεί” μπορούν να γίνουν άπειρα… εφόσον καμία αρμοδιότητα κανενός οργάνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν είναι ρητώς, σαφώς και εμπραγμάτως ορισμένη.. Ό,τι θέλουμε μπορούμε να πούμε και να πιστέψουμε, εφόσον δεν γνωρίζουμε.
Τελικά θα μάθουμε ποτέ τι συμβαίνει με τον ΟΗΕ; Πώς λειτουργεί και γιατί δεν έχει ΠΡΟΕΔΡΟ; Ή μήπως έχει Πρόεδρο και δεν μας το λένε;
• Αρθρογραφία: Ασημίνα Τσιριγώτη