ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ξανά στο ‘’κλαρί” η Ελλάδα με το 10τες ομόλογο του Χατζηδάκη


Γράφει η Ελευθερία Δελαγραμμάτικα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης για μία ακόμα φορά, μας παρουσίασε με θεατρινισμούς, την επιτυχία των ρεκόρ της ελληνικής οικονομίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.!» αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Βγήκαμε στις αγορές………Μπα! Τι μας λέει ο κύριος Χατζηδάκης;

Και τόσα χρόνια που βγαίναμε στις αγορές με όλες τις κομματικές κυβερνήσεις; Τι έχει γίνει στην οικονομία της χώρας μας; Γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι;

Γιατί οι Έλληνες εδώ και 14 χρόνια λιμοκτονούν;

Γιατί οι Έλληνες ζουν με επιδόματα market pass, food pass,power pass και ούτω καθεξής, γιατί, αν υπερηφανεύονται ‘’εκεί επάνω’’ ότι έχουν ακολουθήσει μια οικονομική πολιτική που προσφέρει απόλυτη οικονομική ελευθερία στους πολίτες, μάλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται…

Ας θυμηθούμε ότι, πριν 14 χρόνια,  όπου η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια και με την εποπτεία της ΤΡΟΙΚΑΣ, η τρίτο-κομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ  κι ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης, κύριος Χατζηδάκης, με την υπογραφή του ξεπούλησε την ΕΑΣ ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης,  της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Τότε, τα ελληνικά ομόλογα ήταν σκουπίδια, λόγω του υπέρογκου δημόσιου χρέους.

Οι οικονομικοί οίκοι αξιολόγησης το 2010 Standard and Poors, Moodys και Fitch υποβάθμισαν τα ελληνικά ομόλογα σε σκουπίδια, το κατασκευασμένο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε δραματικά κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δανειοδότηση της Ελλάδας, με υψηλότερο επιτόκιο.

Ας θυμηθούμε, όταν το ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) ξεπούλησε την δημόσια περιουσία και με τα χρήματα που εισέπραττε, εκτελούσε ανταλλαγή ομολόγων με επιμήκυνση του χρέους.

Παράδειγμα : Επιμήκυνση χρέους άνω των 9 δισ. ευρώ επιτυγχάνει ο ΟΔΔΗΧ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγών Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας ως 21 έτη, με νέους 30ετείς τίτλους (λήξης 2050)

Ας θυμηθούμε, όταν η  Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, σύμφωνα με τα επίσημα δελτία χρέους, το χρέος της κεντρικής διοίκησης ήταν 140,2% του ΑΕΠ. Σήμερα μετά από την ‘’επιτυχία’’ της οικονομικής  διαχείρισης το  δημόσιο χρέος έχει σχεδόν διπλασιαστεί φτάνοντας περίπου στα 400 δις ευρώ!

Ως προς τι οι πανηγυρισμοί λοιπόν, όταν βλέπουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη  έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος σχεδόν εις διπλούν;

Πώς να εξηγήσουμε, πως μπήκαμε στην σκληρή δημοσιονομική επιτήρηση το 2010, διότι είχαμε αντί για ομόλογα ‘’κουρελόχαρτα’’ και χρέος πολύ μικρότερο του σημερινού και τώρα,  που το χρέος έχει αυξηθεί,  έχουμε αναβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων;

Γιατί να συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στον δανεισμό; Έχουμε πλέον αντιληφθεί τις τραγικές συνέπειες του! Μήπως, γιατί κάποιοι θέλουν να ζει η χώρα  με επιδόματα πείνας και το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων να μην μπορεί να καλύψει πιο βασικές οικονομικές του ανάγκες; Τι να πούμε; Όλοι γνωρίζουμε πως  7 στους 10 Έλληνες έχουν ξεμείνει απο χρήματα στα μισά του μήνα…

Αγαπητοί μου αναγνώστες του Ntoros.gr  σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής  Handelsblatt  το 2032 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκους 25 δις ευρώ για τα δάνεια του EFSF!

Η  χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει καταβάλει καθόλου τόκους για τα δάνεια του EFSF, συνολικού ύψους 97 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το 2013.

 Η εξυπηρέτησή τους έχει λάβει αναστολή μέχρι το τέλος του 2032.

Πάντως εμείς, ως Ελλάδα, τα πάμε μια χαρά, κατά τον κύριο Χατζηδάκη, αλλά συνεχίζουμε να δανειζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες του κράτους και ας έχουμε έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 πάνω από 1 τρις ευρώ!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έλλειψης της πολιτικής βούλησης των κομματικών συνδυασμών, που έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα, να έχουμε έσοδα σχεδόν ένα τρις στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να μην ξεχρεώνουμε το δημόσιο χρέος, να υποφέρουν οι πολίτες της Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα λιγοστών.


Visited 9 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *