Πολιτική Προστασία: Νέο Νομοσχέδιο με πρόσθετα μέτρα ‘’Αν-ασφάλειας’’


Γράφει ο Βασιλειάδης Δημήτριος

Ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε στην Βουλή Νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται με αυτό το νομοσχέδιο, η δυνατότητα λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, άμεσα, μέσω του “Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων”. 

Σε αυτά τα “πρόσθετα μέτρα” συγκαταλέγονται:

Η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, η μερική αναστολή της υποχρέωσης προς εργασία, η αναστολή λειτουργίας σχολείων, η πρόβλεψη τηλεργασίας, η προληπτική αναστολή υπαίθριων εκδηλώσεων, συναυλιών κ.α. γνωστά πολλά από αυτά τα μέτρα από την εποχή του λογκντάουν, τα οποία θα κοινοποιούνται στους πολίτες μέσω του γνωστού “112” και θα εφαρμόζονται άμεσα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου από ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, δίνεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση μέτρων πρόληψης από τους ΟΤΑ, σε ό,τι αφορά την αντιπυρική προστασία, τους καθαρισμούς ποταμών και ρεμάτων και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, ότι έχουν καθαρίσει τις υπαίθριες ιδιοκτησίες τους και  επιβάλλεται τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης θα επιβάλλεται ποινική κύρωση.

Αυστηροποιείται η υφιστάμενη διάταξη του νόμου 4662/2020 για αναπροσαρμογή των προστίμων θερμών εργασιών- όπως κάψιμο ξερών χόρτων, χρήση τροχού- κλπ κατά τη διάρκεια της αντιπυρική περίοδο με ανώτατο όριο σε περίπτωση υποτροπής τις 3.000€ έως τις 50.000€ .

Αυτό που δεν είδαμε σε αυτό το Νομοσχέδιο, είναι ο καταμερισμός ευθυνών προς τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό και στα στελέχη του, ειδικά μετά τις τεράστιες καταστροφές που συνέβησαν φέτος, όπως τα Τέμπη, οι φονικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, ή να διορθώσει τα σοβαρά λάθη του “συστήματος” και τις ασυλίες των “ειδικών”, κλπ.

Πρόσφατο δείγμα, όπου καταστράφηκαν πολίτες, χάθηκαν περιουσίες και σοδειές,  είναι οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία και τα τεράστια λάθη του κρατικού μηχανισμού, όμως για ακόμη μια φορά δεν αποδόθηκαν ευθύνες..

Είδαμε αντ’ αυτού, το Νομοσχέδιο να μετατοπίζει τις ευθύνες στους πολίτες, με πιο αυστηρά μέτρα και πρόστιμα και να τιμωρεί του πολίτες,  αντί να τους προστατεύει. 

Το Νομοσχέδιο, για να είναι δίκαιο, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κρατικού μηχανισμού, αλλά και ορθό καταμερισμό ευθυνών. Να επιβάλλει πρόστιμα προς όλες τις κατευθύνσεις, και στους παραχωρησιούχους, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν, ή συμμετέχουν, στην κατασκευή των έργων υποδομής. Επίσης να καθορίσει τις συνέπειες, που θα έχουν για αστοχίες των υλοποιημένων έργων υποδομής. 

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν αυτά που συμβαίνουν έως και σήμερα, με αντιπλημμυρικά έργα που κόστισαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν, με γέφυρες που έπεσαν, γιατί κάποιος “έκλεψε” υλικά, και λοιπές γνωστές πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τους εκάστοτε ημετέρους, με απευθείας αναθέσεις, χωρίς καμία διαφάνεια και χωρίς έλεγχο.

Νομοσχέδιο, που μονομερώς τιμωρεί τους πολίτες και καλύπτει τα στελέχη της Πολιτικής προστασίας, σαφώς δεν θα έχει το θεμιτό αποτέλεσμα,δηλαδή την προστασία και την κατοχύρωση της ασφάλειας μας.

Αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία, τότε θα πρέπει να αλλάξει τον Τίτλο και από “Πολιτική προστασία” να ονομαστεί “Ημετέρων Πολιτικών Προστασία”.

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *