Στο ΝΑΤΟ η Σουηδία: Ήξερε τι υπέγραφε ή είχε άγνοια κινδύνου;


Γράφει η Ελευθερία Δελαγραμμάτικα

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε στις 23/1/2024 με συντριπτική ψηφοφορία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών και αφού τελικά η Τουρκία πήρε ό,τι ήθελε!


Το ιστορικό της ένταξης έχει ως εξής :


Σύμφωνα με έκθεση της Σουηδίας όπου αναφέρεται στην επιδείνωση του περιβάλλοντος
ασφαλείας της, μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και με τον φόβο ενδεχόμενης απειλής από την Κίνα, η Σουηδία έρχεται σε διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του ΝΑΤΟ.


Η Σουηδία,η Φινλανδία και το ΝΑΤΟ ξεκινούν ενισχυμένη συνεργασία, με εντατικές ανταλλαγές πληροφοριών και συντονισμό δραστηριοτήτων και στρατηγικών επικοινωνιών, που συνδέονται με την κατάσταση κρίσης, που ονομάζονται Modalities for Strengthened Interaction (MSI).


Στις 18 Μαΐου 2022 η Σουηδία και η Φινλανδία υποβάλλουν το αίτημα ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.
Όμως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την ικανοποίηση του παραπάνω αιτήματος, κράτησαν παραπάνω απο 20 μήνες, εφόσον η Τουρκία έθεσε ΒΕΤΟ στην διαδικασία ένταξη τους.


Εν τέλει, λίγες μέρες πριν, η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας, αφού κατοχύρωσε
την εκπλήρωση των απαιτήσεων της από την Σουηδία και την Αμερική. Την Σουηδία, την υποχρέωσε να τροποποιήσει το Σύνταγμα της και να υιοθετήσει νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη, ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους, θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία. Επίσης υπό την πίεση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαπραγματεύτηκε σκληρά με την Αμερική για να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-16


Έτσι, μία μέρα μετά, αφού έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,
τον Ιούλιο του 2023, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, πως θα προχωρήσει στην παραχώρηση των F-16, αφού πρώτα αποφασιστεί από το αμερικανικό κογκρέσο. Γιατί όμως όλες οι χώρες ‘’κόπτονται’’ να μπουν στο ΝΑΤΟ με κάθε τίμημα; Ίσως βρούμε την απάντηση, αν δούμε ποιο είναι το ΝΑΤΟ και γιατί ιδρύθηκε.


Η Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) υπογράφηκε στις 4 Απριλίου του 1949 στην Ουάσιγκτον, από 12 ιδρυτικά μέλη. Αποτελείται από 14 άρθρα και αντλεί την εξουσία της από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβεβαιώνει το εγγενές δικαίωμα των ανεξάρτητων κρατών για ατομική ή συλλογική άμυνα.


Η συλλογική άμυνα βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνθήκης και κατοχυρώνεται στο άρθρο 5. Δεσμεύει τα μέλη να προστατεύουν το ένα το άλλο και δημιουργεί πνεύμα αλληλεγγύης εντός της Συμμαχίας.
Εδώ βέβαια να τονίσω ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε μετά από την Συνθήκη των Βρυξελλών, η οποία υπογράφεται στις 17 Μαρτίου του 1948 από 7 κράτη μέλη, τις Μεγάλες Δυνάμεις, για τους ίδιους σκοπούς .


Με πρόσχημα την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας, αλλά και για λάβουν
μέτρα σε περίπτωση νέας επιθετικής πολιτικής από την Γερμανία, συνεργάζονται σε περίπτωση νέου πολέμου για τη συλλογική αυτοάμυνα και κατοχυρώνουν την Συνθήκη των Βρυξελλών. Οι ίδιες δυνάμεις εισχωρούν και στο Σύμφωνο του Βόρειου Ατλαντικού το ΝΑΤΟ.


Δηλαδή, υποτίθεται ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να κυριαρχήσει η ειρήνη και η ασφάλεια στα κράτη μέλη του. Τότε, γιατί το ΝΑΤΟ αφήνει να σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι; Γιατί το ΝΑΤΟ επιτρέπει να γίνονται ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κρατών μελών του? Για ποια ειρήνη και ασφάλεια μας λέει το ΝΑΤΟ ?


Πρόσφατο παράδειγμα, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας οι οποίες να σημειώσω, ότι δεν είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά, όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έστειλαν στρατιωτικό υλικό, για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας, αδιαφορώντας για τον άνθρωπο, αδιαφορώντας για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Άρα το Σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν φαίνεται να εκπληρώνει τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε… Διαπίστωση που πάλι μας γυρνάει στο αρχικό μας ερώτημα: Γιατί, όλες οι χώρες ‘’κόπτονται’’ να μπουν στο ΝΑΤΟ με κάθε τίμημα;


Η Σουηδία έκανε τεράστιες υποχωρήσεις για να μετέχει σε έναν οργανισμό, που δεν εκπληρώνει τον καταστατικό του χάρτη … Μήπως βλέπει κάτι, που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε; Πάντως σε περίπτωση, που δεν έχει αντιληφθεί επακριβώς τι εστί ΝΑΤΟ , θα την βοηθήσουμε, προσφέροντας της την ελληνική εμπειρία…


Η Ελλάδα, με τον Νόμο 1989/1952, επικύρωσε την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, υπογράφοντας και αναγνωρίζοντας και τα 14 άρθρα του Συμφώνου.

Η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δίνουν για τις υποδομές του, ετήσια συνδρομή. Για το 2024, με την εκταμίευση του ποσού των 2 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έδωσε την ετήσια συνδρομή της προς το ΝΑΤΟ περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Απορώ βέβαια, όπως και εσείς υποθέτω, πού πάνε αυτά τα χρήματα; Κατασκευάζονται έργα στην Ελλάδα η αλλού;


Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα το Αμερικανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2021 ανάθεσε έργο για την αεροπορική βάση της Λάρισας, στην Αμερικανική εταιρεία Environmental Chemical Corp (ECC), η οποία με την σειρά της, ανέθεσε στην Άκτωρ το έργο της κατασκευής των υποδομών, αξίας ύψους 19,5 εκατ. ευρώ. Και αφού η αεροπορική βάση της Λάρισας είναι βάση του ΝΑΤΟ, γιατί δεν δαπανήθηκαν χρήματα του ΝΑΤΟ και δόθηκαν χρήματα από το Αμερικανικό Υπουργείο εθνικής άμυνας;


Εκτός από την ετήσια συνδρομή του, κάθε κράτος μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ πρέπει να δαπανά ένα ποσό επί του ΑΕΠ του κάθε χρόνο. Για την Ελλάδα, το ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι 2%. Μάθετε λοιπόν, ότι η Ελλάδα το 2021, όταν η χώρα “μάτωνε” από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση, έδωσε για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ ποσό των 8 δισ. δολαρίων, κάτι που αντιστοιχεί στο 3,82% του ΑΕΠ της!


Η χώρα μας δαπανά τεράστια χρηματικά ποσά για τις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, για να είμαστε τελικά όμηροι των πολιτικών αποφάσεων και χωρίς την ασφάλεια, που ορίζει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Άλλωστε, τα γεγονότα το έχουν αποδείξει και μάλιστα αρκετές φορές. Έχουμε δει το Γ.Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να κρατάει αποστάσεις, όταν η Τουρκία παραβίαζε το διεθνές δίκαιο, έχοντας κηρύξει casus belli (αιτία πολέμου) εναντίον της Ελλάδας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ή χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.


Το 2020, όταν χιλιάδες μετανάστες καθοδηγούμενοι από την Τουρκία είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα μας, όσο και την περίοδο, που το Oruc Reis έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Γ.Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg υπερασπιζόταν και πάλι την Τουρκία.


Την τελευταία φορά μάλιστα, δεν δίστασε να προβεί σε μια απαράδεκτη δήλωση κατά της Ελλάδας, όπου ο Stoltenberg συγχαίρει την Τουρκία “Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης” εύχεται το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, για την νίκη έναντι ελληνικών δυνάμεων το 1922 στο Ντουμπλουπινάρ της Τουρκίας.

Μήπως τελικά η ΕΛΛΑΔΑ είναι υποδουλωμένη στο ΝΑΤΟ? Άλλωστε, οι Αμερικανικές Βάσεις του ΝΑΤΟ στην χώρα μας και σε συγκεκριμένες πόλεις, αυτό αποδεικνύουν.


Το 2019 υπογράφεται η τροποποίηση του Παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, με βάση την οποία οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποκτούν επισήμως πρόσβαση σε ακόμη δύο στρατιωτικές βάσεις: στην Αεροπορική Βάση Λάρισας και στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Βόλου), ενώ παράλληλα ‘‘χορηγείται στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση)’’ και στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τον Οκτώβριο του 2021 υπογράφεται στην Washington νέα τροποποιητική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, στην οποία αναβαθμίζεται ο ρόλος της βάσης στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες συμφωνίες, έχει πενταετή διάρκεια, ενώ αφού παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα, μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.
Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε τις παρακάτω βάσεις οι οποίες εγκρίθηκαν με τον νόμο 4932/2022
ΒΟΛΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ)
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ( ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ )
ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ


Και αν θυμηθούμε και τα πιο παλιά (μόλις 50 χρόνια πριν), που είναι και σημερινά, το ΝΑΤΟ δεν κούνησε το δαχτυλάκι του, όταν η Τουρκία- που τότε δεν ήταν μέλος του -εισέβαλε στην Κύπρο.

Σίγουρα -μετά από αυτή την πικρή αναδρομή – δεν μπορούμε να πούμε στη Σουηδία “Καλώς Ήλθες” στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι, πως τα “ψιλά γράμματα” των Συμφωνιών που υπογράφουν οι Κυβερνήσεις των κρατών, παραμένουν κρυφά από τους λαούς τους και αποδεικνύεται, πως είναι απέναντι από κάθε μορφή του συλλογικού δικαίου.


Visited 6 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *