Ελληνικός Τουρισμός 2023: Ο Θρίαμβος της  Ανάκαμψης ή Μια Ιστορία με λάθη;


Γράφει η Αργυρώ Παναγιωτοπούλου

Με πανηγυρικούς τόνους αναφέρθηκε στον Τύπο το γεγονός ότι η Ελλάδα υπερέβη ήδη από το πρώτο δεκάμηνο του 2023, την επίδοση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, που είχε καταγράψει στο σύνολο του 2019, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό ρεκόρ.

 Τονίζεται, βέβαια, η πτώση των οικονομικών μεγεθών στον τομέα του Τουρισμού, για τα έτη 2020, 2021 και 2022 λόγω της πανδημίας και επιχειρείται να αναδειχθεί ως μια τεράστια επιτυχία η άνοδος του Τουρισμού για το 2023 σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, συγκρίνοντας τις επιδόσεις με εκείνες του 2019.

 Ήταν ,όμως, απόλυτα φυσικό οι άνθρωποι να ταξιδέψουν μ’ αυτούς τους ρυθμούς μετά από τρία χρόνια αποκλεισμών και να θελήσουν να ζήσουν τη χαρά ενός ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας τους αλλά και στο εξωτερικό. Κάπως έτσι ανέβηκαν  οι κρατικές τουριστικές εισπράξεις. 

 Αλλά αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως αιτία, να μιλάμε για ιστορικά ρεκόρ και να θριαμβολογούμε όταν όλοι αυτοί οι αριθμοί στατιστικού χαρακτήρα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα είναι ένα οικοδόμημα χτισμένο ουσιαστικά πάνω στην άμμο.

 Με τόσες πολλές ελλείψεις στον τουριστικό τομέα που παρατηρούνται στη χώρα μας, χρόνια τώρα, όλες αυτές οι στείρες ανακοινώσεις αριθμών χρησιμεύουν μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων χωρίς να αναφέρεται πουθενά η ουσία.

 Πώς μπορεί η Κυβέρνηση, δια στόματος των δημοσιογράφων της, να κομπορρημονεί για κατάρριψη ιστορικών ρεκόρ, όταν παρατηρούμε τόσα κενά σε υποδομές, εκπαιδευμένο  προσωπικό και γενικά απουσία ενός οργανωμένου και ενιαίου σχεδίου για την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδος όπως αποκαλείται αλλά και είναι ο τουρισμός;

 Ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και καθ΄ ύλην αρμόδιος, παραδέχεται τα προβλήματα του τουρισμού, λέγοντας σε συνέντευξή του: « Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις ελλείψεις υποδομών και στην αδυναμία προορισμών να διαχειριστούν σωστά την καθημερινότητά τους. Ούτε μπορούμε να  κρύβουμε τα προβλήματα αυτά ‘’κάτω από το χαλί’’ και πάνω στο ‘’χαλί’’ να έχουμε μόνον τις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες».  Ενδέχεται, λοιπόν, αυτές οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες ,που λίγοι μόνο μπορούν να πληρώσουν, να κάνουν τη διαφορά στα νούμερα για τα οποία επαίρεται η Κυβέρνηση.

 Οι τυμπανοκρουσίες για εισπράξεις 20 δις και άνω από τον Τουρισμό για το 2023 μέσα σε ένα “αρρύθμιστο τοπίο”, που καμιά διοίκηση δε φρόντισε να ρυθμίσει, δεν συγκινούν κανένα και πέφτουν στο κενό.

 Θα ήταν προτιμότερο και ωφελιμότερο, αν η Κυβέρνησή μας αντί να παρουσιάζει ως κατόρθωμα μια αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης για το 2023, να λάβει άμεσα τα μέτρα εκείνα που θα διασφάλιζαν στη χώρα μας πολλά περισσότερα κέρδη και σε σταθερή βάση για το συμφέρον όλων, αποκαθιστώντας την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει ως προς τον τουρισμό.

 Σε ένα κράτος, όπου, ψηφίζεται Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2024 άνω του ενός τρις, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Με τέτοια ποσά στα ταμειακά διαθέσιμα, το μόνο που λείπει είναι η συντονισμένη οργάνωση για την ανάπτυξη και την δημιουργία των πιο σύγχρονων υποδομών και υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν στον βέλτιστο βαθμό όλη τις ανάγκες του τουρισμού.  

 Ασφαλή οδικά, θαλάσσια, και αεροπορικά δίκτυα για την εύκολη μετακίνηση των τουριστών.

Υπερσύγχρονα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα, και ότι άλλο χρειάζεται για την φιλοξενία και την εξυπηρέτηση  

Ανάδειξη των πολιτιστικών προορισμών. Η Ελλάδα διαθέτει αμέτρητα αξιοθέατα, μουσεία, μνημεία, που αυτή τη στιγμή παραμένουν αναξιοποίητα σε κακουργηματικό βαθμό.

Δημιουργία  Πάρκων, εγκαταστάσεων αθλητισμού – χειμερινών και καλοκαιρινών σπορ, και χώρων αναψυχής.

Άρτια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, και φαρμακεία για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών: Τουριστικά γραφεία, ξεναγοί, και άλλες υπηρεσίες που συντονίζουν και παρέχουν πληροφορίες στους ταξιδιώτες.

Και φυσικά ίδρυση Σχολών και Εκπαιδευτικών Ινστιτούτων για την πλήρη κατάρτιση των επαγγελματιών στον τουρισμό.

Είναι άπειρα τα πεδία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης και παρέχοντας αποτελεσματική λύση στο  χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει την χώρα μας

 Όλα αυτά αν και απλά, είναι αδύνατον – όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος-  να υλοποιηθούν με τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια. Είναι επομένως αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε επειγόντως « Κυβέρνηση» με πλήρη συναίσθηση και γνώση του σοβαρότατου ρόλου της και με ισχυρή πολιτική βούληση για να εφαρμόσει με δίκαιο τρόπο όλα όσα απαιτούνται στον Τουρισμό μας,  κάνοντας χρήση των ανάλογων κεφαλαίων του Κρατικού Προϋπολογισμού, επενδύοντας ορθά και γεμίζοντας τα Ταμεία του Κράτους,  πάντα προς όφελος του συνόλου των πολιτών. 

Visited 11 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *