Η κοπή της πίτας & οι ασυναρτησίες του Κυριάκου


Γράφει η Ασημίνα Τσιριγώτη

Στις 11-1-2024 στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έγινε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσκεκλημένοι εμβληματικές προσωπικότητες, Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γραμματείς και Φαρισαίοι. Παρούσα και η Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου της οποίας, το εγκώμιο έπλεξε ο πρωθυπουργός σχετικά με την άρτια ( όπως είπε) οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Απορίας άξιον! Σε ποια οργάνωση και σε ποιό άρτιο αποτέλεσμα αναφέρεται ο πρωθυπουργός;

Να θυμίσουμε εδώ, ότι η απόφαση να εκτελεστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα πάρθηκε στη Λωζάννη στις 5-9-1997 επί κυβέρνηση Σημίτη, ο οποίος 3 χρόνια μετά, καμία ενέργεια δεν έκανε για την προετοιμασία τους, ίσως θεωρώντας ότι ήταν χάσιμο χρόνου ή αναγνωρίζοντας την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της οργάνωσης ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Παρ όλα αυτά το 2000, προφανώς μετά από πιέσεις της παγκόσμιας κοινότητας, αναγκάστηκε να ορίσει Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τη Γιάννα Αγγελοπούλου για να διαχειριστεί το χρόνο, ( 4 χρόνια έμεναν μόνο) και το χρήμα που έπρεπε να διατεθεί (περίπου 4,5 δισεκατομμύρια) μήπως και σωθεί κατά κάποιο τρόπο η κατάσταση και δεν “ρεζιλευτούμε’’ διεθνώς, ακυρώνοντας την διεξαγωγή των αγώνων στη Χώρα μας.

Αναλαμβάνει η ‘’Ιέρεια’’ της οργάνωσης Αγγελοπούλου και ωωω!!! του θαύματος! Τα 4,5 δισεκατομμύρια μεταλλάσσονται σε περίπου 20 και ξεκινά πάρτι μεγαλομανούς επίδειξης με τις ευλογίες της κυβέρνησης Σημίτη μέχρι το Μάρτιο του 2004 που έδωσε τη σκυτάλη της εξουσίας στο Κωστάκη Καραμανλή και στη ΝΔ!

Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπερδεύτηκε ο Πρωθυπουργός και έδωσε με τόσο στόμφο τα εύσημα στη Γιάννα Αγγελοπούλου. Μπερδεύτηκε ότι όλο αυτή η ‘’υπερπαραγωγή’’ των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ του 2004, είναι δημιούργημα μόνο της Νέας Δημοκρατίας. ΕΕΕ όχι! και το ΠΑΣΟΚ, έχει ένα τεράστιο κομμάτι, από τη πίτα της ευθύνης.

Διότι, το υπερθέαμα του ‘’Athens 2004’’ έσβησε σχεδόν αμέσως, μαζί με τα πυροτεχνήματα της τελετής λήξης. Η παρακαταθήκη που άφησαν είναι οι ερημωμένες αθλητικές υποδομές, οι οποίες έχουν φτάσει στα όρια κατάρρευσης και ένα χρέος τόσο μεγάλο που συνέβαλε και αυτό να μπούμε στην δημοσιονομική επιτήρηση του 2010.

Να επανέλθουμε όμως στην κοπή της πίτας στο Υπουργείο Αθλητισμού και ας σταθούμε στις διφορούμενες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε (με μεγάλη δυσκολία ομολογώ).

Λέει λοιπόν ο Πρωθυπουργός:‘’…Αντιμετωπίζουμε στη σημερινή εποχή άλλου είδους προκλήσεις..’’ ΩΠΑ! Σε ποιές προκλήσεις, ακριβώς, αναφέρεται ο Πρωθυπουργός; Μας έρχεται δηλαδή κάποια καινούργια; Γιατί, δεν μας λέει ξεκάθαρα τι μας περιμένει ( τουλάχιστον να προετοιμαστούμε). Εκτός κι αν θέλει να μας κάνει… surprise…

Το προσπερνώ,( αλλά δεν το ξεχνώ) για να πάμε παρακάτω… γιατί μας μιλάει;

΄΄Να θυμηθούμε’’, λέει, ‘’ το πνεύμα συλλογικότητας ,οργάνωσης και εθελοντισμού το οποίο γεννήθηκε μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Και να αναζητήσουμε αυτό το αόρατο νήμα το οποίο ενώνει τις προκλήσεις μιας άλλης εποχής με τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Και νομίζω ότι θα βγάλουμε πολλά θετικά συμπεράσματα από αυτά τα οποία πετύχαμε το 2004.’’

Ποιητική ρητορική (με ακαταλαβίστικο νόημα ) το προσπερνώ κι αυτό και πάω στον ορισμό των λέξεων μήπως μεταφράσουμε όσα ακούμε… και βγάλουμε άκρη.

Συλλογικότητα είναι, όταν το σύνολο αποτελεί μια ολότητα που την χαρακτηρίζει η η απόλυτη συνοχή και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας, όπου το όφελος του κάθε μεμονωμένου ατόμου, είναι το ίδιο με το συλλογικό όφελος και η επίτευξη του κάθε ατομικού σκοπού εργάζεται για την επίτευξη του συλλογικού σκοπού. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει πολύ καλή οργάνωση και την ελεύθερη βούληση όλων να εργάζονται για το αποτέλεσμα που επιδιώκουν. Το παραπάνω σε πολιτειακό επίπεδο σημαίνει ότι όλοι πολίτες και κράτος ( αυτοί είναι αδιαίρετη ομάδα) εργάζονται για την ικανοποίηση των αναγκών, την εξέλιξη και την ευμάρεια όλης της κοινωνίας.

Εθελοντισμός είναι η με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή χαρακτήρα προσφορά έργου ή υπηρεσίας που αναλαμβάνει ένα άτομο μεμονωμένα ή μια ομάδα, με ελεύθερη βούληση, χωρίς την προσδοκία ή απαίτηση υλικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος, με σκοπό τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα».

(Μα τίποτα δεν τους μαθαίνουν στο HARVARD;;;)

Θαρρώ αρχίζουμε και βγάζουμε νόημα από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού! Η Πολιτική Εξουσία (εμμέσως πλην σαφώς) παραδέχεται, την έλλειψη δυνατοτήτων της, την έλλειψη οργάνωσης ,την έλλειψη λειτουργίας του κράτους και εναποθέτει την εργασία που έπρεπε εκείνη να κάνει, μαζί με τις ευθύνες, βεβαίως βεβαίως.. στους πολίτες, μέσω του εθελοντισμού.

Όμως αυτό δεν είναι πρωτοπορία της σημερινής Κυβέρνησης… είναι η εφαρμοσμένη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που επένδυσαν στην ανιδιοτέλεια, τον εθελοντισμό των πολιτών, για να καλύψουν την δική τους ανικανότητα να διαχειριστούν τη διοίκηση του κράτους, που έχουν την ευθύνη. Και όσον αφορά τη οργάνωση , το μόνο που έχουμε δει, είναι την εξαιρετικά οργανωμένη δράση του κράτους εναντίον όλων μας.

Επομένως , ας αφήσει τις βαρύγδουπες και κενές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός και ας μείνει μόνο στην κοπή καμιάς πρωτοχρονιάτικης πίτας .


Visited 9 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *