“ Σάπια..η άμυνα της χώρας, όπως και οι φρεγάτες εξ Αμερικής ”


Γράφει η Αμέρισσα Αποκρεμιώτη

Επικοινωνιακά, μπορείς να χαρακτηρίσεις την αγορά αμυντικού εξοπλισμού για τη χώρα, ως τεράστια επιτυχία και τις περίφημες “αλουμινότρατες” εξ’ Ηνωμένων Πολιτειών ως υπερόπλα. 

Θα θέλαμε και θα έπρεπε να γνωρίζουμε όμως κι εμείς οι πολίτες τι συμβαίνει, εφόσον υποτίθεται ότι όλα αυτά γίνονται για την δική μας ασφάλεια. Το παρασκήνιο που επικρατεί γύρω από την απόκτηση όπλων, καλά κρατεί.

Χάος, στους κύκλους του Πολεμικού Ναυτικού, είχε προκαλέσει πέρυσι η προσπάθεια κάποιων, να αποκτήσουμε από την Αμερική τα μεταχειρισμένα πλοία LCS της κλάσης Freedom, για τα οποία μάθαμε μέσω του ξένου τύπου ότι επρόκειτο για αποτυχία.

Το Forbes σε άρθρο του τον Νοέμβριο του 2020 έγραψε: “Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να βυθίσουμε τις Freedom Class Littoral Combat Ship”!

Ο  Craig Hooper που υπέγραφε το άρθρο ξεκινά με την τελευταία …περιπέτεια  του USS Detroit, που είχε …μείνει καραβοφάναρο στη μέση της θάλασσας! Με αφορμή αυτό το περιστατικό ο συντάκτης καλούσε το ναυτικό των ΗΠΑ “να κηρύξει την κατηγορία Freedom Littoral Combat Ship μια μη αντισταθμιζόμενη αποτυχία”!

Μάλιστα ο συντάκτης του άρθρου ανέφερε πως το πρόγραμμα φάνηκε από την αρχή ότι ήταν μία καταστροφή, πρότεινε μεταξύ άλλων την πώλησή τους σε συμμάχους όπως η Σαουδική Αραβία ή η Ελλάδα.

Παρά τις αποκαλύψεις, όμως, μέχρι σήμερα, η συζήτηση για την αποδοχή ως παραχώρηση από την Αμερική, των πλοίων αυτών, συνεχίζεται. 

Αυτό μας έδωσε σαφώς να καταλάβουμε, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του με τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, όπου είδαμε και την ωραιοποίηση μιας κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει τρόπος να διορθωθούν οι φρεγάτες- κορβέτες και ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευτεί και άλλες φρεγάτες σύγχρονες.

Εμείς οι απλοί πολίτες αναρωτιόμαστε γιατί να πάρουμε τα πλοία που θέλει να πετάξει η Αμερική;

Δεν θα τα είχε επισκευάσει (με κόστος που δεν θα συνεπάγεται ζημία) και κρατήσει για τον εαυτό της αν ήταν εφικτό αυτό;

Και επιπλέον, το κόστος συμπεριλαμβανομένων των επισκευών και των κατασκευών εγκατάστασης νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων θα είναι τέτοιο ώστε να συμφέρει αυτό το δώρο;

Επίσης, γιατί οι αρμόδιοι φορείς της Αμερικής να μας κάνουν δώρα;

ΝΑΙ, θα πρέπει να είμαστε καχύποπτοι, γιατί η Ελληνική ιστορία επανειλημμένα έχει δείξει ότι, καμία ξένη δύναμη ακόμα και συμμαχική, δεν βοήθησε ποτέ χωρίς λόγο και κόστος εις βάρος μας.

Πάντα πληρώναμε το τίμημα! Τώρα ξαφνικά άλλαξε κάτι; 

Η Αμερική αυτή τη στιγμή ως γνωστός  “ειρηνοποιός” στρατιωτική δύναμη, μαζί με την  Βρετανία εξαπολύουν μπαράζ επιθέσεων κατά των ανταρτών της Υεμένης, οι οποίοι φέρονται να αντιδρούν στον πόλεμο κατά της Λωρίδας της Γάζας. 

Θα μπορούσε άραγε να πάρει κ εμάς η μπάλα, σε αυτή την “ειρηνοποιό” παρέμβαση, για χάρη της Αμερικής, του Ισραήλ και των ”δώρων” που μας δίνουν;

Ή μήπως με κάποιο τρόπο, θα συνεπάγεται συνέχιση της δωρεάς μας σε αμυντικό εξοπλισμό προς την  Ουκρανία; Λες και οι Έλληνες πολίτες, με τους πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και για άλλα κράτη εκτός από το δικό τους. 

Δεν ξεχνάμε και ότι πριν μερικές δεκαετίες, με το δόγμα του τότε  Αμερικανού προέδρου  Τρούμαν, εγκρίθηκαν τα πρώτα κονδύλια αμερικανικής «βοήθειας» για την Ελλάδα, αμέσως μετά την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την συμφωνία για εγκατάσταση Αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων… 

Δεν θα μας χαρίζεται κάτι έτσι απλά και δεν θα μας κάνει εντύπωση, αν το αντάλλαγμα που θα ζητηθεί να έχει, ίσως να κάνει και πάλι με το θέμα των Αμερικανικών βάσεων, ούτε θα μας κάνει εντύπωση να δούμε την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το διπλωματικό της θρίαμβο!..

Μήπως τελικά επιδιώκουμε, να είμαστε τα “καλά παιδιά” που υποκλίνονται στις επιταγές των Η.Π.Α. και όποιου άλλου απαιτεί αφοπλισμό νησιών, ξένες στρατιωτικές βάσεις; γαλάζια πατρίδα; Μη επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια; Και πολλά άλλα που δεν γνωρίζουμε ακόμη; 


Visited 11 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *