ΑΑΔΕ: Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις για το … καλό μας.


Γράφει η Ελένη Νιάρχου

Η ΑΑΔΕ, από φέτος, αλλάζει τον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων για 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για έντεκα κωδικούς του βασικού εντύπου Ε1, τους οποίους θα προσυμπληρώσει, και αν δεν υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, από ακίνητα ή κινητές αξίες, η δήλωση θα είναι έτοιμη προς υποβολή. Τα στοιχεία που θα προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, θα τα βρει από εργοδότες, ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Μαζί και με τα στοιχεία που μπορεί να συλλέξει, από τις αγορές που κάνουμε με πιστωτική κάρτα για να πετύχουμε το αφορολόγητο, το μόνο που δεν θα γνωρίζει τελικά θα είναι πόσες κάλτσες έχουμε στο συρτάρι μας.

Πού θα πάει … Κάτι θα σκεφτεί και γι’ αυτό …

Άλλωστε, βασικός στόχος της αλλαγής αυτής, όπως η ίδια η Ανεξάρτητη αρχή δηλώνει, είναι να μειωθούν τα «περιστατικά» εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, να εισπράττονται ταχύτερα τα φορολογικά έσοδα και να έχουμε όσο το δυνατόν μια πιο άρτια, φορολογική δήλωση χωρίς να μπορεί να τους “ξεφύγει” κάτι. Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής, η φορολογική δήλωση θα εκκαθαρίζεται και η ΑΑΔΕ θα απαιτεί από τους πολίτες το ύψος του φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί. Ουσιαστικά είναι ένας ακόμη τρόπος για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ή μήπως όχι … ;

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι, έχουμε μπει σε μια ψηφιακή εποχή που τα πάντα καταγράφονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό … ακόμα και για αυτόν της φοροδιαφυγής.

Όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν λειτουργούν ισόνομα, απέναντί μας και επιλέγουν από ποιους θα απαιτήσουν τις φορολογικές εισφορές τους και από ποιους όχι, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, φιλικά προσκείμενα στο πολιτικό καθεστώς, να χρωστούν υπέρογκα ποσά!

Επίσης, οι φόροι που εισπράττονται δεν καταγράφονται πουθενά, και έτσι δεν γνωρίζουμε που επενδύονται. Μας λένε συνεχώς ότι, τα χρήματα που εισπράττονται δεν επαρκούν, για να μας εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, κάτι που το βιώνουμε όλοι μας, αφού οι φόροι δεν λειτουργούν ανταποδοτικά.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος, που προσπαθεί απλά να επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες του, ζητώντας τους πάντα κάτι παραπάνω, ακόμα και αν οι εισφορές των πολιτών προς το κράτος, φτάσουν να ξεπερνούν το κόστος διαβίωσής τους. Τελικά, η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν αφορά το σύνολο των πολιτών, αλλά κυρίως δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο κοινωνικό όφελος.

Η Ελληνική κυβέρνηση, αντί να παραχωρεί την είσπραξη και διαχείριση των φόρων σε μία ανεξάρτητη Αρχή, καλά θα κάνει να στερεώσει, τέτοιες σημαντικές διαδικασίες, πάνω στην δημόσια διοίκηση και να φροντίσει να μας ενημερώνει για την διαχείριση των χρημάτων που πληρώνουμε μέσω των φόρων.

Αλλά τι λέω; Ποια κυβέρνηση; Αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις … Άλλωστε η ΑΑΔΕ έχει συσταθεί με τον νόμο 4389/2016 επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, κάτι που συνεχίστηκε και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν βλέπουμε λοιπόν καμία πρόθεση διαφάνειας από καμία κυβέρνηση, χωρίς κανείς να μας ενημερώνει για την διαχείριση των φόρων, αφήνοντάς μας στο σκοτάδι. Η διαφάνεια αφορά μόνο τους Έλληνες πολίτες και όχι φυσικά για το κοινωνικό όφελος, αλλά για την επίτευξη της είσπραξης ακόμα και των πιο άδικων φορολογικών νόμων, με σκοπό να οδηγηθούμε στην εξαθλίωση και να καταλήξουμε σκλάβοι στην ίδια μας την χώρα.

Θυμάστε τον νόμο περί πτωχεύσεως κάθε φυσικού προσώπου μέσα από το ΑΦΜ του;

Και εδώ κουμπώνουν όλα …

Μετά την οικονομική κρίση, τα χαμηλά εισοδήματα, την ανεργία, τους καταχρηστικούς φόρους, και ό,τι άλλο σκεφτούν για την εξαθλίωσή μας, έρχονται οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, οι οποίες θα καταγράφουν τα εισοδήματά μας, αλλά κυρίως τις εισφορές που θα πρέπει να δώσουμε και όταν αυτές θα ξεπερνούν το εισόδημά μας, λέμε τώρα, θα … πτωχεύουμε.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καλά θα κάνει να μην απαιτεί μόνο την συγκατάθεσή μας, για την διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων, μέσα από πλατφόρμες που υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, αλλά να μας ενημερώσει κιόλας με ποιον τρόπο, η διαχείριση όλων αυτών των προσωπικών μας δεδομένων, θα είναι η αιτία ώστε να έχουμε, μια αξιοπρεπή ζωή γεμάτη ευημερία.


Visited 15 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *