Απάντηση στις διαστρεβλώσεις Χατζηδάκη, η δίκαιη φορολόγηση και η ριζική αντιμετώπιση του πληθωρισμού


Γράφει ο Δημήτρης Αλαμπάνος

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας πρόσφατα στο “7th Invest GR Forum 2024”, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της οποίας είναι μέλος. Υπογράμμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σοβαρότητα, ενώ ανέφερε με… χαρακτηριστική σοβαρότητα ότι μόνο 3 στους 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες αμφισβήτησαν τον τεκμαρτό φόρο εισοδήματος, κάτι που όπως είπε, αποδεικνύει το δίκαιο του μέτρου. Πρόσθεσε πως αν η φορολόγηση ήταν άδικη, περισσότεροι θα είχαν προχωρήσει σε αμφισβητήσεις. 

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και τις μειώσεις στον πληθωρισμό, αποδίδοντάς τα στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 

Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει μέτρα κοινωνικής αδικίας, ενώ μίλησε για αύξηση των μισθών και μείωση του πληθωρισμού.

Στην πραγματικότητα όμως, ο κ. Χατζηδάκης προσπάθησε ανεπιτυχώς, να παρουσιάσει μια θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας διαστρεβλώσεις και παραλογισμούς ως επιχειρήματα. Πιο συγκεκριμένα:

 Σιωπηλή αποδοχή της τεκμαρτής φορολόγησης

Ο υπουργός υποστήριξε ότι επειδή μόνο μια μικρή μειοψηφία αμφισβήτησε την τεκμαρτή  φορολόγηση, αυτό συνεπάγεται πως οι υπόλοιποι αποδέχονται τη δικαιοσύνη του μέτρου. Η πραγματικότητα όμως, είναι εντελώς διαφορετική. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γνωρίζουν καλά ότι η αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος, συνεπάγεται ένα ατελείωτο γραφειοκρατικό μαρτύριο και αλλεπάλληλους αυστηρούς ελέγχους σε βάθος πενταετίας.

Η συμμόρφωση με το συγκεκριμένο μέτρο λοιπόν, δεν αποτελεί τίποτε άλλο, παρά απόδειξη μιας εκφοβιστικής τακτικής, που για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί ως μηχανισμό επιβολής η κυβέρνηση.

Ας υπενθυμίσει κάποιος στον κύριο υπουργό ότι και οι πρόγονοί μας στην πλειοψηφία τους πλήρωναν κεφαλικό φόρο στους Οθωμανούς, κάτι όμως που δεν σήμαινε ότι τον θεωρούσαν δίκαιο μέτρο. Το τι συνέβαινε στους λίγους που δεν πλήρωναν, αποτελεί προφανώς μια “ασήμαντη” λεπτομέρεια, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του κ. Χατζηδάκη.

 Οι φόροι και τα πλεονάσματα

Ο υπουργός υπερηφανεύεται ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πλεονάσματα χωρίς αύξηση των φόρων!

Εδώ όμως κρύβεται μια μεγάλη πλάνη: Μπορεί οι φορολογικοί συντελεστές να μην έχουν αυξηθεί, αλλά με το τεκμαρτό εισόδημα που έχει επιβληθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση εισπράττει φόρους από ανύπαρκτα ουσιαστικά εισοδήματα. 

Έτσι, ο ισχυρισμός ότι δεν αυξήθηκαν οι φόροι είναι κενός περιεχομένου και παραπλανητικός. Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη πως και εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα, ο ΦΠΑ που εισπράττεται είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Σε τελική ανάλυση όμως όλα αυτά, λειτουργούν εις βάρος της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη.

Πληθωρισμός

Ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 2,5%, παρουσιάζοντάς το αυτό ως μια μεγάλη επιτυχία. Το ποσοστό αυτό όμως αφορά τη μηνιαία αύξηση των τιμών, οι οποίες σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι κατακόρυφα ανεβασμένες!

 Η δήλωση αυτή του υπουργού προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και αγνοεί την καθημερινή πραγματικότητα των καταναλωτών, που βλέπουν τις τιμές βασικών προϊόντων να αυξάνονται δραματικά, με τους πραγματικούς πληθωριστικούς δείκτες να κυμαίνονται από 50% έως 300%. 

Η αναφορά δε στην αύξηση των μισθών είναι ακόμα πιο γελοία, καθώς οι αυξήσεις αυτές δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια την άνοδο του κόστους ζωής.

Σε αντίθεση λοιπόν με τη διαστρεβλωμένη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει ο κ. Χατζηδάκης, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια πολιτική για την ανάπτυξη της οικονομίας που θα εστιάζει στη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα και θα ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ποιότητα του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και διόλου για τα στατιστικά νούμερα.

Φορολογία: Πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που να βασίζεται σε πραγματικά εισοδήματα, και όχι σε τεκμαρτά, μειώνοντας έτσι την αδικία και την εκμετάλλευση των ελεύθερων επαγγελματιών. Σήμερα άλλωστε η τεχνολογία είναι τέτοια που επιτρέπει την άμεση καταγραφή των πραγματικών εσόδων και εξόδων μιας επιχείρησης, έτσι ώστε η φορολόγηση να στηρίζεται αποκλειστικά σε πραγματικά και όχι σε υποθετικά δεδομένα.

Πληθωρισμός: Αντί να βασιζόμαστε σε “μαγειρεμένους” δείκτες, πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις ρίζες του πληθωρισμού. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των τιμών των βασικών αγαθών, μέσω εποπτείας και ενίσχυσης της αγοράς -κυρίως της αγοράς ενέργειας- καθώς και αποτελεσματική αντιμετώπιση των διάφορων τραστ, που η ανεξέλεγκτη δράση τους σήμερα, καπελώνει την αγορά, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Μισθοί: Οι μισθοί θα πρέπει να είναι τέτοιοι ώστε το 50% τους να καλύπτει άνετα τις βιοποριστικές ανάγκες του εργαζόμενου και το υπόλοιπο να του επιτρέπει να φροντίσει για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

Εν κατακλείδι λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθεί μια οικονομική πολιτική που δεν θα παραπλανά τον πολίτη με διαστρεβλωμένα στοιχεία και ρητορικά τρικ, αλλά θα εστιάζει στη δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα και την πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. 

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τη δέσμευση να στηρίξει τους ελεύθερους επαγγελματίες με δίκαιη φορολόγηση και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, επιτρέποντας στους πολίτες να απολαμβάνουν μια ζωή που να αντανακλά την πραγματική ανάπτυξη και ευημερία. 



Visited 43 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *