Αθήνα 2024: Δημοφιλής “city-break” ή “break-down” προορισμός;


Γράφει ο Άρης Μέττος

”Live your myth in Greece” η τουριστική καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού, που προσκαλούσε τους τουρίστες να ζήσουν τον δικό του μύθο στην πανέμορφη και φιλόξενη Ελλάδα, δεν θα μπορούσε παρά να έχει συνέχεια με την πολύ σημαντική διάκριση στον τομέα του τουρισμού, που κατέκτησε η Αθήνα, κερδίζοντας τον τίτλο του κορυφαίου ευρωπαϊκού city-break προορισμού (Europe’s Leading City-break Destination), στη διοργάνωση των World Travel Awards 2024.


Στον αντίποδα αυτής της διάκρισης του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται η πρόσφατη είδηση ‘’Προσπάθησαν τρεις φορές να με βιάσουν – Η 36χρονη περιγράφει τον τρόμο που έζησε στα χέρια των δύο Σομαλών στα Εξάρχεια’’. Μεμονωμένο συμβάν, θα μπορούσε να πει κανείς εμφορούμενος από το γενικό αίσθημα ευφορίας και περηφάνιας αυτής της ‘’σημαντικής διάκρισης’’, που τοποθετεί την πόλη μας στον χάρτη των καλύτερων city-break προορισμών της Ευρώπης. Αλήθεια, πόσο ασφαλείς νιώθουν οι Έλληνες πολίτες, πόσο μάλλον οι τουρίστες, που κυκλοφορούν στις κεντρικές πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας και πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεται η παραπάνω βράβευση;


Η Numbeo Crime Index είναι μια εμπεριστατωμένη πλατφόρμα που παρουσιάζει (δύο φορές κάθε χρόνο) σε επίπεδο πόλεων, το ποσοστό ασφάλειας μέσω διαφόρων δημογραφικών εργαλείων, όπως ερωτηματολόγια στους κατοίκους και επισκέπτες. Η Αθήνα βρέθηκε στην 14η θέση επικινδυνότητας από την 13η που ήταν στην προηγούμενη καταγραφή, ενώ η Θεσσαλονίκη στην 21η. Το να βρίσκεσαι στις 20 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης, μόνο επιτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί, ακόμη και αν ο οδηγός κάνει αναφορά σε ‘’μέτριο επίπεδο εγκληματικότητας’’, που αφορούν κυρίως μικροκλοπές, επιθέσεις και βανδαλισμούς μεταξύ άλλων.


‘’Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο, ότι σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας δηλώνονται ετησίως περίπου 1.200-2.000 κλοπές και διαρρήξεις. Παράλληλα, καταγράφονται γύρω στις 8.000-10.000 απώλειες αντικειμένων, ύστερα από εισηγήσεις, κυρίως αστυνομικών προς τους πολίτες, για να αποφεύγουν τη «γραφειοκρατική ταλαιπωρία».’’ Συμμορίες, κυρίως αλλοδαπών, λυμαίνονται το κέντρο της πόλης, τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις γειτονιές.
Κλοπές και ληστείες, διαρρήξεις οχημάτων, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, παρεμπόριο κάθε λογής αντικειμένου, πορνεία είναι πλέον καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας αναγκάζοντας πολλούς καταστηματάρχες, αλλά και μόνιμους κατοίκους να το εγκαταλείπουν.

Περιοχές γύρω από την Ομόνοια, Πατήσια, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Ερμού, πλατεία Συντάγματος, αποτελούν ζώνες υψηλής επικινδυνότητας όλο το 24ωρο και αυτό είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ελλιπούς αστυνόμευσης, της αθρόας και άνευ ελέγχου εισροής εγκληματικών στοιχείων από άλλες χώρες και των πολιτικών απαξίωσης και εγκατάλειψης του ιστορικού κέντρου των Αθηνών και γνωστών περιφερειακών γειτονιών.


Σίγουρα η Αθήνα θα μπορούσε να δικαιολογεί τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), Ιωάννη Γεώργιζα…: “Είμαστε περήφανοι για αυτή τη σημαντική διάκριση που τοποθετεί την πόλη μας στον χάρτη των καλύτερων city-break προορισμών της Ευρώπης. Η Αθήνα είναι μία ζωντανή και φιλόξενη πόλη, που προσφέρει κάθε φορά νέους λόγους για σύντομες αποδράσεις.”.

Η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της, το ευχάριστο κλίμα, τα μουσεία της , η γαστρονομία και οι σύγχρονοι πολιτιστικοί της χώροι αξίζουν καλύτερη προβολή και προστασία από κάθε λογής εγκληματικές ενέργειες και στοιχεία που στόχο έχουν να δημιουργήσουν προβληματικές συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και τουριστικών επιλογών.


Πλέον, οι δημοτικές αρχές της Αθήνας σε συνεργασία με τις σχετικές υπηρεσίες και οργανισμούς θα πρέπει να παρέμβουν για να αλλάξει η εικόνα της Αθήνας, σύμφωνα με τις επιταγές της πρόσφατης βράβευσης της.

Η οριστική απομάκρυνση όλων των εγκληματικών στοιχείων γνωστών στις αστυνομικές αρχές είναι το πρώτο μέτρο που πρέπει να υπάρξει. Η πεζοδρόμηση ιστορικών γειτονιών και η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων με την ταυτόχρονη προβολή και ανάδειξη τους, αποτελούν βασικό συστατικό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Η αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής αισθητικής μέσω της αναπαλαίωσης και ανακαίνισης όλων των παλαιών (αλλά και νεότερων) εμπορικών και αστικών οικοδομημάτων, η επαρκής φωταγώγηση, η δημιουργία χώρων πρασίνου, ψυχαγωγίας, ευεξίας και αθλητισμού και η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, μέσω αυξημένης χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς, είναι μόνο μερικές από τις πολλές παρεμβάσεις, που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας ως δημοφιλούς παγκόσμιου προορισμού.


Η ανάγκη επαρκούς 24ωρης αστυνόμευσης, με σύγχρονα μέσα (κάμερες, drones..) και προσωπικό αποτελεί άμεση ανάγκη για να νιώθουν οι πολίτες και οι επισκέπτες ασφαλείς, σε όποια γειτονιά της Αθήνας και αν βρίσκονται, ενώ κάποιες περιοχές ΄΄γκέτο’’ πρέπει, εφόσον ανακτηθούν, να αλλάξουν εικόνα και να παραδοθούν στους πολίτες και στους επιχειρηματίες για αξιοποίηση.


Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει πρόσωπο και για να συμβεί αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα αρχικώς και να αποκατασταθεί η ασφάλεια των πολιτών και τουριστών.

Έχουν γίνει μεγάλα πολεοδομικά ατοπήματα στην Αθήνα γενικότερα και δυστυχώς η απαξίωση του κέντρου των Αθηνών από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα με κυριότερα την εγκληματικότητα και την εγκατάλειψη. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του χώρου.


Αν θέλουμε πραγματικές παγκόσμιες διακρίσεις και βραβεία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωτικά τα προβλήματα και τις παθογένειες, όλα τα αλλά αποτελούν φιέστες για το θεαθήναι, για πολιτική εκμετάλλευση και εσωτερική κατανάλωση.


Visited 32 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *