Γράφει η Ελένη Νιάρχου
Η νέα μόδα, ακούει στο όνομα “κλιματική αλλαγή” και πάνω της έχουν κτιστεί ολόκληρες πολιτικές και συμφωνίες. Έχουν δημιουργηθεί πολλές εκθέσεις, σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, σχετικά με μία αποτίμηση της κλιματικής κατάστασης για διάφορες περιοχές. Θα ξέφευγε η Ελλάδα από κάτι τέτοιο; Όχι φυσικά. Είμαστε κι εμείς χώρα που ακολουθεί την μόδα, αλλά και τα αποτελέσματά της, όπως νόμοι, πρόστιμα, αλλαγή της καθημερινότητας μας και άλλα, πάντα με την αιτιολογία της “κλιματικής αλλαγής”. Το δίκτυο Climatebook, σε μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης της κλιματικής κατάστασης της χώρας μας για το έτος 2023, αποτύπωσε την κατάσταση του κλίματος στην Ελλάδα και για τον χρόνο που πέρασε, κατέληξε πως η αιτία των καμένων δασών είναι η … “κλιματική αλλαγή’.
Η έκθεση επικεντρώνεται στη μελέτη της κατανομής της θερμοκρασίας, στην καταγραφή των έντονων καιρικών φαινομένων, στην μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας κ.ά., αλλά κυρίως, το πώς αυτά επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή, τη βιοποικιλότητα και τις … δασικές πυρκαγιές.
Καλά, τώρα… Θέλουν να μας πουν ότι τα δάση καίγονται λόγω της “κλιματικής αλλαγής”; Δηλαδή τα γκαζάκια που βλέπαμε να εμφανίζονται ξαφνικά, μετά το καταλάγιασμα της πύρινης λαίλαπας, σε αρκετά σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, φυτεμένα με πολύ στρατηγικό τρόπο μέσα στις δασικές εκτάσεις, δεν είναι αιτία για πυρκαγιά;
Οι αντιπυρικές ζώνες που ποτέ δεν δημιουργήθηκαν στις δασικές εκτάσεις, δεν βοηθούν στην εξάπλωση της φωτιάς; Οι εμπρηστές, που κατά καιρούς συλλαμβάνονται και άμεσα αφήνονται ελεύθεροι με αναστολή, λόγω της μετατροπής του εμπρησμού, από κακούργημα σε πλημμέλημα, δεν είναι υπεύθυνοι για τις φωτιές;
Όχι … Μην λαμβάνετε υπόψη σας αυτά τα στοιχεία. Όλος ο πολιτικός κόσμος έχει πάρει θέση γι’ αυτό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την σχετική έκθεση.
Για όλα φταίει η “κλιματική αλλαγή”!!!
Το δίκτυο Climatebook, αλλά και οι κυβερνήσεις μας, κλείνοντας τα μάτια σε όλα αυτά τα στοιχεία, υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις δασικές εκτάσεις που έχουν καεί και υποστηρίζουν, πως οι υψηλές θερμοκρασίες είναι υπεύθυνες για να ξεκινήσει, αλλά και να εξαπλωθεί μία πυρκαγιά. Και ενώ όλοι θυμόμαστε, με το πείραμα που κάναμε, όταν ήμασταν μικροί, προσπαθώντας να ανάψουμε μία φωτιά κάτω από τον ήλιο, με ένα μεγεθυντικό φακό και ένα στουπί, πόσο δύσκολο ήταν και πόση υπομονή ήθελε για να συμβεί αυτό, παρόλα αυτά, θέλουν να μας “ψήσουν”, ότι μέσα στο δάσος, χωρίς καν την ανθρώπινη παρέμβαση, οι φωτιές ξεκινούν από μόνες τους, μόνο και μόνο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Άλλωστε όλοι μας θα έχουμε δει βάτα να παίρνουν φωτιά λόγω υψηλής θερμοκρασίας … Ή μήπως όχι;
Είναι ξεκάθαρο, ότι κανένα μέτρο πρόληψης δεν έχει παρθεί στην Ελλάδα, από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Αυτό άλλωστε φαίνεται από όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως από το πόσο αποδεκατισμένο είναι το πυροσβεστικό σώμα. Ελλιπής εξοπλισμός, ελλιπή δυναμικό και ανύπαρκτα έργα δασοπροστασίας.
Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 απορροφήθηκε μόλις το 53%, με ταυτόχρονη μείωση της δασικής υπηρεσίας κατά 53% και μείωση των κονδυλίων κατά 80%. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλιστα, για να καλύψει τα κενά αυτά, για το έτος 2023, έκανε 500 προσλήψεις προσωπικού στο πυροσβεστικό σώμα … για όλη την Ελλάδα! Περίπου 10 παραπάνω άτομα για τον κάθε νομό … Και ένα παιδάκι ακόμα μπορεί να καταλάβει τη γελοιότητα του θέματος.
Και παρόλα αυτά, οι κυβερνώντες συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει η … “κλιματική αλλαγή”.
Το επίσημο site του υπουργείου περιβάλλοντος και υγείας αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο όρος “κλιματική αλλαγή” αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφτηκε το 1992. Όπως όλες οι συμφωνίες, οι οδηγίες αλλά και οι αποτυπώσεις έρχονται από … έξω, έτσι μας ήρθε και αυτή η συμφωνία.
Όλες οι πυρκαγιές, λοιπόν, από το 1992 και πριν είχαν άλλες αιτίες για τις οποίες συνέβαιναν. Τελικά αυτές οι αιτίες έπαψαν να υπάρχουν το 1992 και από τότε για όλα φταίει η “κλιματική αλλαγή” … Μάλλον κάτι τέτοιο θέλουν να μας πουν …
Αυτό που έχουμε να τους πούμε εμείς είναι, ότι ολόκληρη η δομή του μοντέλου της δασοπροστασίας θα πρέπει να στηθεί από την αρχή, θέτοντας την πρόληψη πάνω από όλα, δημιουργώντας τις προδιαγραφές εκείνες που θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να ξεκινήσει μια πυρκαγιά.
Η καταστολή των πυρκαγιών είναι το αμέσως επόμενο θέμα. Το πυροσβεστικό σώμα θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένο και με την διοίκησή του άρτια εκπαιδευμένη, ώστε να παίρνει αποφάσεις και να δίνει ακριβείς οδηγίες κατά την διάρκεια της πυρόσβεσης.
Και φυσικά, η διαχείριση των καμένων εκτάσεων είναι το κομμάτι που θα μας προσφέρει την φυσική αποκατάσταση των δασικών περιοχών, χωρίς τις βλέψεις για τοποθετήσεις φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών στην θέση των καμένων δέντρων.
Θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε, πως για οποιαδήποτε αλλοίωση πάνω στον πλανήτη υπεύθυνοι είμαστε εμείς με τις δικές μας παρεμβάσεις ή τις δικές μας ελλείψεις. Όχι ακριβώς εμείς … Αυτοί που μας κυβερνούν … Εμείς δηλαδή και οι επιλογές μας.
Ουσιαστικά η σχέση μεταξύ πολίτη και κυβερνώντων είναι ένας αέναος φαύλος κύκλος επαναλήψεων, που κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει. Και αφού βλέπουμε τους πολιτικούς, να έχουν βολευτεί στις θέσεις τους, να μην κάνουν κάτι για την ασφάλειά μας, θα πρέπει να πάρουμε θέση εμείς … αλλάζοντας τις επιλογές μας. Επιλέγοντας άτομα, που θα διοικήσουν αυτή την χώρα, αλλά και θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη και στον κόσμο, ζητώντας ουσιαστικές εξηγήσεις και αιτίες για τα θέματα που μας απασχολούν, ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε πραγματικές λύσεις.