Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard & Poor’s, που αν το μεταφράσει κανείς στην ελληνική γλώσσα σημαίνει περίπου: Σταθερά και Φτωχά.
Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι «βλέπουμε την αναβάθμιση ως ένδειξη εμπιστοσύνης, αλλά κυρίως ως υποχρέωση να τηρήσουμε την συνετή δημοσιονομική και οικονομική μας πολιτική» και υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη ανάπτυξη”.
Έκανε μάλιστα και προβλέψεις, αναφέροντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τής ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να φτάσει το 2,4% φέτος και το 3% τον επόμενο χρόνο, με κύριους μοχλούς τον τουρισμό, την αύξηση των εξαγωγών και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που, κατά την γνώμη του. έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του. ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, διατήρησε το δημοσιονομικό της έλλειμμα υπό έλεγχο, πετυχαίνοντας ταχεία μείωση του χρέους τα τελευταία χρόνια. Προέβλεψε δε, ότι θα έχει μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 από 206,3% το 2020.
Η λογική ερώτηση κάθε σκεπτόμενου πολίτη, που αντιλαμβάνεται, ζει και βιώνει στον πραγματικό κόσμο και γνωρίζει ότι πριν τελειώσει ο μήνας έχει εξανεμιστεί ο μισθός του, είναι το ποιοι είναι αυτοί οι “οίκοι αξιολόγησης”; Και με ποια δεδομένα αξιολογούν, αν μια οικονομία πηγαίνει καλά ή όχι;
Οι πολίτες που ζουν στην χώρα γνωρίζουν αν η οικονομία πηγαίνει καλά ή όχι με βάση τον μισθό τους και την τεράστια αύξηση των βασικών αγαθών και προϊόντων, δηλαδή με την αγοραστική ικανότητά τους, ως εργαζόμενοι.
Οι στατιστικές των τραπεζιτών και των οίκων αξιολόγησης σαφώς το μόνο που μπορούν να μας δείξουν είναι κατά πόσο κερδοφόρα είναι μια Τράπεζα που ειναι Α.Ε. και σαφώς δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι Πολίτες της χώρας.
Ας θυμηθούμε ότι με τις αξιολογήσεις των “Οίκων Αξιολόγησης” εισήλθε η χώρα μας στο μνημόνιο με τα γνωστά αποτελέσματα για τους πολίτες, ”Σταθερά φτωχοί”.
Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν με πειθώ και στατιστικές στους πολίτες, ότι δηλαδή υπάρχει ανάπτυξη.
Όταν η αγοραστική δυνατότητα έχει μειωθεί σχεδόν στο 50% απ` ότι το 2010, μια μείωση φορολογίας της τάξεως του 6% φαντάζει στα μάτια των πολιτών ως μια σταγόνα στον ωκεανό και όχι μόνο δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, αλλά δεν προστατεύει ούτε τους επενδυτές, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια οικονομία, που υπερφορολογείται συνεχώς με ελάχιστες εξαιρέσεις πολύ συγκεκριμένων “επενδυτών”. Προφανώς ο κ. Χατζηδάκης ζει σε μια άλλη πραγματικότητα μακριά από την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες της χώρας και θεωρεί ότι με τέτοιου είδους βαρύγδουπες δηλώσεις θα πείσει τους πολίτες της Ελλάδας ότι όλα λειτουργούν εύρυθμα, προσπαθώντας να πείσει ακόμη και τον εαυτό του.
Ανάπτυξη και ευημερία χωρίς σοβαρές επενδύσεις και σοβαρές πολιτικές μεταρρυθμίσεις με σοβαρές αποφάσεις και ίδια κεφάλαια δεν θα υπάρξει, ό,τι κι αν λένε οι Στατιστικές και οι Οίκοι Αξιολόγησης των Τραπεζιτών που βάζουν και βγάζουν χώρες σε μνημόνια, απαξιώνοντας πλήρως τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές.
Αξίζει σε αυτό το σημείο, να δούμε την τοποθέτηση αρχηγού Πολιτικού Φορέα για τις Στατιστικές, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τί συμβαίνει πραγματικά στην χώρα μας και πώς την παρουσίασε ο Υπουργός στην συνέντευξη, που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Δημήτριος Βασιλειάδης