Δίον Πιερίας: Πάλι αντιπλημμυρικά έργα στα μόνιμα πλημμυρισμένα


Γράφει η Ειρήνη Σιδέρη

Πληροφορηθήκαμε, στα τέλη Ιανουαρίου 2024 για την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, πως ολοκληρώθηκε η εκπόνηση των μελετών, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον Πιερίας στην Κεντρική Μακεδονία.


Αναφέρει ακριβώς η ανακοίνωση: Για το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 2.250.000 ευρώ, αναζητήθηκαν λύσεις στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού, για τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας, από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Μετά τη θετική γνωμοδότηση, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επί των οριστικών μελετών -τοπογραφικής, υδρογεωλογικής, υδραυλικής και της συμπληρωματικής υδραυλικής μελέτης διευθέτησης του ποταμού Βαφύρα- προχωρούμε στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων συστηματικής παρακολούθησης και θωράκισης του αρχαιολογικού χώρου του Δίου.

Με δύο λόγια μας ενημέρωσαν για τα σχέδια και για τα έργα που ΘΑ υλοποιήσουν. ΘΑ γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, ΘΑ θωρακίσουν, ΘΑ αναδείξουν τον αρχαιολογικό χώρο, ΘΑ ανακαινίσουν το μουσείο ΘΑ ΘΑ ΘΑ! Ήταν 1987 για όποιον το θυμάται, όταν ο Χαρρυ Κλυν έβγαλε τον κωμικό πολιτικό λόγο, Θαθαθάθαθα, θαθα, Θάθαθα Θαθά.


Έχει παρέλθει όμως, η εποχή που οι πολίτες δίνουν σημασία σε ανακοινώσεις, διαφημίσεις και υποσχέσεις των πολιτικών. Ούτε εντυπωσιάζονται πλέον, ούτε πιστεύουν λόγια του αέρα, ούτε περιμένουν πως θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες. Μόνο ψάχνουν, ερευνούν για τα πεπραγμένα, εξετάζουν τί έχει γίνει πράξη και τότε γνωρίζουν ακριβώς τι έχει συμβεί και αν τα έργα υλοποιήθηκαν, ή αποδείχθηκαν φούμαρα, δηλαδή, όπως λέμε, αέρας κοπανιστός.


Αλλωστε, οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση μόνο, να μας δίνουν αναφορά για τα πεπραγμένα και πως διαχειρίστηκαν τα δημόσια χρήματα και όχι για διαφημίσεις.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας έχει όλο το αρχείο για τις συνεχόμενες πλημμύρες από το 1999. Και το 2002, το 2004, το 2009, το 2010, το 2017 έως σήμερα. Είναι μεγάλο το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται κάθε φορά που εκδηλώνεται πλημμύρα.


Αυτό, έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην καταπόνηση των αρχαιοτήτων όσο και στην επιβάρυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας σε χρόνο, κόπο και κόστος, για τον καθαρισμό, την επισκευή ζημιών και την ανάταξη χώρου ώστε να γίνει ξανά διαθέσιμος στους επισκέπτες.


Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν.


Μετά από κάθε πλημμύρα ξεκινάει το έργο από την αρχή, μελέτες και ξανά μελέτες, νέα κονδύλια, νέα έργα προστασίας και θωράκισης και πάλι τα ίδια στην επόμενη βροχή! Ε, κάτι γίνεται λάθος λοιπόν! Κι ένα λάθος που επαναλαμβάνεται τότε έχει σκοπιμότητα!


Αυτή τη φορά όμως θα το πετύχουν μας υπόσχεται η υπουργός πολιτισμού κύρια Μενδώνη!
Και μάλιστα, όχι μόνο θα υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά θα είναι με τρόπο που να είναι αισθητικά και αρχαιολογικά αποδεκτός.


Αυτό ακριβώς είναι που μας φοβίζει! Τα κριτήρια της αισθητικής της υπουργού και όλου του υπουργείου!

Το τσιμέντωμα της Ακρόπολης Αθηνών, έγινε θέμα αρνητικού σχολιασμού διεθνώς, με την ίδια την UNESCO να ζητά παύση εργασιών! Φανταστείτε, μέχρι και οι ξένοι θεσμοί, που έχουν ρόλο κηδεμόνα και επιστάτη στην χώρα μας αντέδρασαν για το έκτροπο του τσιμεντώματος.
Εμείς…


Όταν αποφασίσουμε να ωριμάσουμε, να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας και να αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας μας, χωρίς κηδεμόνες και επιστάτες, τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν έως να μεταμορφωθούν!


Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίον, που καλύπτει χώρο έκτασης 1.500 στρεμμάτων και είναι ο σημαντικότερος της Μακεδονίας στον Όλυμπο, σήμερα 2024, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη.
Με την Μενδώνη σε ενεργή θητεία 5 ετών ως υπουργό και 10 ετών ως Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που θα δούμε παρακάτω στις φωτογραφίες.

Είναι ξεκάθαρο ότι απαξιώνουν και προσβάλλουν έναν ιστορικό χώρο ύψιστης σημασίας, την στιγμή που όλοι οι επιστημονικοί φορείς παγκοσμίως αναγνωρίζουν την σπουδαιότητά του.
Λες και τους ενοχλεί, αν μπορούσαν θα γκρέμιζαν κι αυτά όπως έχει ξανασυμβεί, αλλά όχι, τα αφήνουν να σαπίζουν μέσα στα νερά… το βρίσκουν πιο σαδιστικό.


Η ουσία είναι πως βεβηλώνουν, όλους τους ιερούς ελληνικούς χώρους με τον πιο δόλιο τρόπο: Υποκρίνονται ότι φροντίζουν και προστατεύουν καταχραζόμενοι και τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών!
Και εμείς τι κάνουμε, πόσο θα τους κοιτάμε;


Mόνο με μια Ελληνική κυβέρνηση και αληθινή επιθυμία να αναδειχθεί η ιστορία μας, θα μπορούσε κάθε ιερός γεωδαιτημένος χώρος να αναδειχθεί και να λάμψει όπως του αξίζει. Μάλλον…αρκεί να φανεί και θα λάμψει.


Ο ρόλος των μνημείων, είναι να επαναφέρουν την Μνήμη στους ανθρώπους, να τον οδηγήσουν πίσω στον Εαυτό του.


Σήμερα έχουμε απομακρυνθεί εντελώς από την ανθρώπινη φυσιολογία μας και πρέπει να επιστρέψουμε, να βρούμε τον Εαυτό μας! Εκεί, στους Ιερούς Γεωδαιτημένους χώρους, είναι τα μυστικά, οι κώδικες και τα κλειδιά για αυτήν την διαδρομή της αναζήτησης.

Η αρμονία, η λογική, η αισθητική, είναι όλα δικά μας, μέσα μας, απλώς κοιμούνται (ή δολίως μας κοίμισαν) Όταν βρούμε και τα βρούμε με τον Εαυτόν μας τότε θα μπορέσουμε συλλογικά να κάνουμε βήματα ανόδου.

1.500 στρέμματα θα μπορούσαν, να αξιοποιηθούν τόσο όμορφα και να δημιουργηθεί ένας υπέροχος χώρος ψυχαγωγίας, δηλαδή αγωγή της ψυχής! Από χώρους ξενάγησης και ανάλυσης κάθε ιστορικού σημείου, χώροι προβολών, γιατί όχι και χώροι ανάγνωσης;


Περιμετρικά δε, του αρχαιολογικού χώρου,σε ένα τεράστιο πάρκο χωράνε και καφετέριες, εστιατόρια, περίπτερα με τοπικά προϊόντα, γλυκά, ποτά, ή περίπτερα με τοπικές χειροτεχνίες! Εργαστήρια κεραμικής και γλυπτικής, ζωγραφικής, μουσικής! Χώροι παιχνιδιού για παιδιά και μεγάλους! Ιδέες υπάρχουν άπειρες και απείρως όμορφες αν μας ενδιαφέρει να αναδειχθεί ο ελληνικός πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα.


Τίποτα δεν μπόρεσαν να σκεφτούν οι πολιτικοί ηγέτες;
Μετά από 50 χρόνια «αγώνα» για τον πολιτισμό στο Δίον οι σημερινοί ηγέτες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό;; :

Και σε εμάς; Αρέσει αυτό;;


Visited 61 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *