Guardian: Ακρόπολη για λίγους! Γιατί δεν θα μπορεί πλέον μία Ελληνική Οικογένεια να επισκεφθεί τον Ιερό μας Τόπο!


Γράφει η Αμέρισσα Αποκρεμιώτη

Φέτος, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταρτώντας ένα σχέδιο που επιτρέπει σε περιηγητές με “μεγάλες τσέπες” να προσπεράσουν τα πλήθη και να ζήσουν το αριστούργημα του Περικλή σε αποκλειστική, εξατομικευμένη βάση. Η πρωτοβουλία προβλέπει έως και τέσσερις ομάδες των πέντε ατόμων που θα ξεναγούνται από ειδικούς αρχαιολόγους, σε όλη την τοποθεσία μεταξύ 7 π.μ. έως 9 π.μ. και 8 μ.μ. έως 22.00 – πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο, με το απίστευτο αντίτιμο των 5.000 ευρώ!

«Είναι απλά ελιτίστικο» αναφέρει στον τίτλο σχετικού άρθρου της η εφημερίδα “Guardian” η οποία έκανε ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα και εκτός των ανωτέρω αναφέρει και το γεγονός ότι μεταξύ των πολλών επικριτών του σχεδίου βρίσκονται αρχαιολόγοι και ξεναγοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα όλων όσων υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το κατεξοχήν σύμβολο της δημοκρατίας στον κόσμο. 

Επίσης επιλέγει να μεταφέρει τα λόγια του Κώστα Ζαμπά – επικεφαλή των εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη για περισσότερα από 25 χρόνια: «Αυτή η ιδέα των ιδιωτικών περιηγήσεων είναι σαν να βάζεις ετικέτα τιμής σε ένα μνημείο, μου θυμίζει δημοπρασία, όπου κερδίζει ο πλειοδότης και του λένε «μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου»

Το μακράν σημαντικότερο μνημείο της Χώρας έχει όλο και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και αν και αυτό θα έπρεπε να μας κάνει υπερήφανους, οι ιθύνοντες του πολιτισμού μας, δεν έχουν βρει λύση για τις ατελείωτες ουρές που σχηματίζονται στην είσοδο. Κι ενώ η διεύρυνση του ωραρίου θα μπορούσε να είναι μία από αυτές, ωστόσο την έχουν θυσιάσει για τα “βαριά πορτοφόλια”… Πόσο δίκαιος είναι αυτός ο διαχωρισμός των πολιτών; Aπό τη μία, αυτοί που μπορούν γιατί “έχουν” και από την άλλη αυτοί που και “δεν έχουν” και γι’ αυτό “δεν μπορούν”;

“Σχέδιο για οικονομική ενίσχυση των μνημείων”, μας το παρουσιάζουν, χωρίς όμως να υπάρχει καμία εγγύηση ως προς το αν όντως οι “ελίτ” εισπράξεις θα διατεθούν ακέραιες για τον σκοπό αυτό.

Ακόμα και αν, ως εκ θαύματος, οι προθέσεις τους είναι αγνές (θαύμα διότι μέχρι τώρα ξεπούλημα και απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες έχει επιδείξει το Υπ. Πολιτισμού) δεν παύει να είναι και ένα σχέδιο αποκλεισμού απλών ανθρώπων από ένα από τα πλέον σημαντικότερα αξιοθέατα του πλανήτη. Μάλιστα τους φόβους αυτούς έρχεται να επιβεβαιώσει και η νέα τιμολογιακή πολιτική που αφορά αυξήσεις στα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων όλης της χώρας, ανάλογα με την επισκεψιμότητα ή και τη σημασία τους για την κάθε περιοχή.

Έτσι  από την άνοιξη του 2025, το εισιτήριο για τον Ιερό Βράχο ανεβαίνει στα 30 ευρώ, κάτι που θα ισχύει όλο το χρόνο, από τα 10 ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο και τα 20 ευρώ για την καλοκαιρινή που κόστιζε ως τώρα! Δηλαδή μία τετραμελής Ελληνική οικογένεια θα χρειάζεται 120 ευρώ για να πατήσει στην Ιερή γη των προγόνων της.

Οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων δεν φαίνεται να νοιάζονται όμως για την απαραίτητη καθολική πρόσβαση σε όλους, επικαλούμενοι την αναγκαιότητα των εσόδων… Το μήνυμά τους είναι ότι το κέρδος και το χρήμα προηγείται αξιών και αρχών και ξεπερνά σε σπουδαιότητα την ανάγκη για πνευματική τροφή του ανθρώπου; Τη δική μας γη και τους ιερούς μας τόπους που είναι κληροδότημα από το δικό μας παρελθόν, οι Έλληνες δεν έχουμε το δικαίωμα να τα περπατάμε χωρίς αντίτιμο; Η πολιτιστική μας κληρονομιά θα έπρεπε να μπορεί να είναι πηγή ζωής και έμπνευσης για οποιονδήποτε την αναζητά ακόμα κι αν δεν έχει την οικονομική ευχέρεια και για τους Έλληνες η πρόσβαση θα έπρεπε να είναι ελεύθερη!

‘Αλλωστε, αφού τόσο καιγόμαστε για έσοδα από τον κληρονομικό μας πλούτο τότε γιατί δεν τα έχουμε διεκδικήσει τόσα χρόνια από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη και τις χώρες που μας τα έχουν κλέψει; Στο δαιδαλώδες πολυνομικό σύστημα που αφορά τα μνημεία μας όμως, δεν έχει βρεθεί τόσα χρόνια ούτε κυβερνητικός ούτε Έλληνας Ευρωβουλευτής να υπερασπιστεί με κάποιο νόμο – απόφαση ή με οποιονδήποτε τρόπο τα πνευματικά δικαιώματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που είναι σκορπισμένη στην Ευρώπη;

Tι ακριβώς περιμένουν για να διεκδικήσουν την αρπαγμένη από τον Λόρδο Έλγιν, Καρυάτιδα του Ερεχθείου της Ακρόπολης των Αθηνών; Ποιος Ευρωβουλευτής τόλμησε να προσπαθήσει να βάλει την πλώρη με την Νίκη της Σαμοθράκης να γυρίσει στο σπίτι της; Πώς λέγεσαι Έλληνας μέσα στην Ευρώπη και δεν διεκδικείς “τις κόρες” σου και όλα όσα αποτελούν την ψυχή του τόπου σου; Tι σου έχει πάρει την ψυχή και παράτησες στο έλεος την ψυχή της πατρίδας σου σε σημείο μάλιστα να λοιδορείς τον Σώρρα και οποιονδήποτε βγάζει στη φόρα όλα τα εγκλήματα και όλα όσα σε έκαναν να παραδώσεις τα πάντα;


Visited 58 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *