Ελλείψεις της δημόσιας υγείας σε 13 μεγάλα νησιά μας … Κάτοικοι και τουρίστες αφήνονται στην τύχη τους


Γράφει η Ελένη Νιάρχου 

Πλησιάζει το καλοκαίρι και, γνωρίζοντας την μεγάλη προσέλευση που θα έχουν τα νησιά μας από Έλληνες, αλλά και ξένους τουρίστες, καταγράφηκαν οι ελλείψεις της δημόσιας υγείας σε 13 μεγάλα νησιά μας, όπως Κω, Νάξο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα κ.ά.. Κατόπιν έρευνας που διεξήχθη από το ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων) και όχι από το ίδιο το κράτος μας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, κλειστές παθολογικές και χειρουργικές κλινικές, αλλά και σοβαρά προβλήματα με το ΕΚΑΒ. 

Για μια ακόμη χρονιά, στον τομέα της υγείας, τίποτε δεν έχει διορθωθεί. Φανταστείτε τι ελλείψεις υπάρχουν στα μικρότερα νησιά της επικράτειας.

Όπως δηλώνει ο κ. Γιαννάκος Μιχάλης, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, γίνονται προκηρύξεις για θέσεις εργασίας στα νησιά, αλλά το μηνιαίο κόστος διαβίωσης των εργαζομένων ξεπερνούν κατά πολύ το μισθό τους (1.850 ευρώ για έναν γιατρό και 800 ευρώ για νοσηλευτή και διασώστη), με αποτέλεσμα να μην δηλώνει κανένας ενδιαφέρον για τις θέσεις αυτές. 

Η έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με την έλλειψη μηχανημάτων και αναλώσιμων, οδηγούν το σύστημα υγείας σε εξαθλίωση, κάτι που έχει αντίκτυπο σε κατοίκους και επισκέπτες.

Οι Έλληνες πολίτες που είτε διαμένουν σε αυτά τα νησιά, είτε τα επισκέπτονται, απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις τους και σε ιδιωτικούς γιατρούς για διάγνωση και πιθανή θεραπεία. Αφού, μέσω των κρατήσεων έχουν ήδη πληρώσει τα δημόσια ταμεία για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και … ξαναπληρώνουν. Και όλα αυτά, αν καταφέρουν να βρουν κάποιο διαγνωστικό κέντρο ή κάποιον γιατρό που να είναι ανάλογο του περιστατικού τους. 

Ο κάτοικοι των νησιών που παλεύουν καθημερινά να αντιμετωπίσουν τους απαραίτητους ελέγχους ή τα έκτακτα περιστατικά, συχνά επιλέγουν να αφήσουν το νησί στο οποίο κατοικούν, αναζητώντας στέγη σε κάποια περιοχή της Ηπειρωτικής χώρας, ώστε να έχουν έστω τις βασικές παροχές στον τομέα της υγείας τους. Όπως καταλαβαίνουμε, οι ελλείψεις της δημόσιας υγείας είναι κι ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους ερημοποίησης των νησιών μας.

Όσον αφορά, τώρα, τους ξένους τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας και επιλέγουν ένα από τα νησιά μας για να περάσουν τις διακοπές τους, έρχονται αντιμέτωποι με το ανύπαρκτο Ελληνικό σύστημα Υγείας. Οι ελλείψεις στην περίθαλψη, λειτουργούν αποτρεπτικά για όποιον θελήσει ξανά στο μέλλον να επισκεφθεί κάποιο από τα νησιά μας, ειδικά, αν έχει βιώσει κάποια δυσάρεστη εμπειρία. Οι τουρίστες από το εξωτερικό, βλέποντας τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά μας στον τομέα της υγείας, θα αποφεύγουν στο μέλλον όλο και περισσότερο αυτούς τους προορισμούς, με αποτέλεσμα να πλήττεται ακόμη μια φορά ο μεγαλύτερος τομέας της βιομηχανίας στην Ελλάδα, δηλαδή ο τουρισμός.

Για ποια ανάπτυξη, λοιπόν, μιλάμε με τόσα προβλήματα στον τομέα της υγείας που άμεσα συνδέεται με την διαβίωση, αλλά και την ίδια μας την ύπαρξη;

Αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας θα πρέπει πρωτίστως να επενδύσουμε στον τομέα της υγείας, ώστε να υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένα διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό, του οποίου ο αριθμός, να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του εκάστοτε νησιού. 

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει η πολιτεία να ενισχύσει οικονομικά τα νησιά αυτά, ώστε να χτιστούν κέντρα υγείας και να αγοραστούν τα απαραίτητα μηχανήματα. Η οικονομική ενίσχυση θα διασφαλίσει στο ανθρώπινο δυναμικό στέγη και αξιοπρεπή μισθό,και θα συμβάλλει με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να αναζητούν την εργασία στη νησιωτική Ελλάδα.

Με όλες αυτές τις προδιαγραφές, η διαμονή ή η επίσκεψη των νησιών μας θα μπορεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των επιλογών για κατοίκους και τουρίστες. Τα νησιά θα μπορέσουν ξανά να αναπτυχθούν και να είναι ένας σημαντικός προορισμός, όχι μόνο για τα υπέροχα τοπία και τις όμορφες παραλίες τους, αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρουν σε όλους μας.

Οι κυβερνήσεις, δίκαιο θα ήταν, να λαμβάνουν υπόψη τους τις επισημάνσεις των εργαζόμενων και να μπορούν άμεσα να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, ώστε τα νησιά μας να μην καταλήξουν ερημωμένα. Οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της χώρας. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε τα εισοδήματα που αναλογούν στον Ελληνικό τουρισμό. 

Καλούμαστε όλοι να επιλέγουμε αυτούς που μπορούν να μας διασφαλίσουν έναν αξιοπρεπή βίο αλλά και μία οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη αντάξια του Ελληνισμού.


Visited 24 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *