Ενεργειακή απόδοση κτιρίων: Πόσο θα μας κοστίσει ο νέος νόμος της Ευρώπης;


Γράφει ο Δημήτρης Αλαμπάνος

Από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Έναν νέο νόμο που απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να προωθήσουν την ανακαίνιση των κτιρίων ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά από ενεργειακής απόψεως, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενέκρινε πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έτσι, από το 2030 όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Θα εξαιρούνται τα αγροτικά κτίρια και τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πλειοψηφία των 370 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ 199 τάχθηκαν κατά και 46 απείχαν.

Η έγκριση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενός νόμου που θέτει αυστηρούς στόχους ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποτίθεται ότι συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, ο νόμος αυτός συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις και πιθανές αντιδράσεις που ορθό θα ήταν να ληφθούν υπόψη.

Οι Οικονομικές Επιπτώσεις για τους Πολίτες και τις Επιχειρήσεις:

Η επιδίωξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα στα νέα κτίρια έως το 2030 φέρνει μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και πρακτικές οικοδομής που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων μπορεί να έχουν υψηλό κόστος, το οποίο μπορεί να επιβαρύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ειδικά τώρα, που η αγορά ακινήτων έχει εκτοξευθεί λόγω του αυξημένου κόστους κατασκευής, αλλά και της αυξημένης ζήτησης λόγω των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης, η υιοθέτηση αυτών των προτύπων μπορεί να έχει αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για τους πολίτες.

Δυσκολίες και Προκλήσεις για τα Κράτη Μέλη:

Η εφαρμογή των νέων κανονισμών για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες και προκλήσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων για να πληροί τις νέες απαιτήσεις μπορεί να απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις και να αντιμετωπιστούν τεχνικές προκλήσεις. Επιπλέον, η μεγάλη ποικιλομορφία των κλιματικών συνθηκών στα διάφορα κράτη μέλη σημαίνει ότι οι προδιαγραφές πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα, προκαλώντας περαιτέρω προκλήσεις στην εφαρμογή.

Ερωτήματα προς Εξέταση:

Πέραν των προκλήσεων, πρέπει να εξετάσουμε και ορισμένα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Είναι σίγουρο ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή; Πολλοί σημαντικοί επιστήμονες, στους οποίους μάλιστα σπανίως δίνεται βήμα στο δημόσιο διάλογο, εκφράζουν μεγάλες αμφιβολίες για αυτό. Επίσης, πώς θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο οικονομικό κόστος αυτών των αλλαγών και πώς θα εξασφαλιστεί ότι οι φόροι που επιβάλλονται στους Ευρωπαίους πολίτες λόγω της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων; Ποιος, πότε και με ποια κριτήρια θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των νέων αυτών μέτρων; Κι αν τα τελικά αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα; Ποιος θα πληρώσει το τίμημα; Πάλι οι πολίτες;

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να θεσπιστεί επιτέλους ένα καλά σχεδιασμένο πλαίσιο μέσα  στο οποίο να νομοθετούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με γνώμονα πάντα το βασικό στόχο ίδρυσης και λειτουργίας της ΕΕ, που δεν είναι άλλος από την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό, πέραν των άλλων, θα συμβάλλει στην αποτελεσματική εφαρμογή των οποιονδήποτε μέτρων και στη μείωση των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δε φαίνεται να συμβαίνει. Η ΕΕ νομοθετεί πάντα με βάση τα μεγάλα συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του μέσου ευρωπαίου πολίτη.

Ας αποτελέσουν λοιπόν οι επερχόμενες ευρωεκλογές την αρχή της ευημερίας των ευρωπαίων, δίνοντας μια νέα δυναμική και προοπτική για το μέλλον.


Visited 24 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *