Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Μήπως είναι ένα ακόμα “δεκανίκι” της κυβέρνησης;


Χωρίς διάθεση να συγκρουστεί με την κυβέρνηση εμφανίστηκε στη δήλωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σχετικά με τα νέα ισοπεδωτικά μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, με σημαντικότερο σημείο των μέτρων, την επαναφορά του τεκμαρτού εισοδήματος στην φορολογία, δηλαδή την φορολόγηση ανύπαρκτου εισοδήματος.

Χωρίς διάθεση να συγκρουστεί με την κυβέρνηση εμφανίστηκε στη δήλωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σχετικά με τα νέα ισοπεδωτικά μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, με σημαντικότερο σημείο των μέτρων, την επαναφορά του τεκμαρτού εισοδήματος στην φορολογία, δηλαδή την φορολόγηση ανύπαρκτου εισοδήματος.


Στην ανακοίνωση που ακολούθησε την κοινή συνεδρίαση του Ε.Ε.Α. με επιστημονικούς και άλλους επαγγελματικούς φορείς, στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, αναφέρεται:


Το επιμελητήριο έντεχνα αποπροσανατολίζει από την ουσία, αφού μένει στο να σχολιάζει μόνο την πάταξη της φοροδιαφυγής και το γεγονός ότι το τεκμαρτό εισόδημα, που θα φορολογήσει η κυβέρνηση, δεν είναι καν υπαρκτό! 

Αφήνει δε, να περάσει ασχολίαστο το γεγονός, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει καμία πολιτική και κανένα μέτρο για την άνοδο της αγοράς, την ανάπτυξη της οικονομίας και την εξασφάλιση εισοδήματος, που είναι και το μοναδικό πρόβλημα που έχει καθήκον να θέσει στο τραπέζι της συζήτησης.

Και ενώ η τακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους»,
σε πολλούς μπορεί να ακουστεί δίκαιη, η αλήθεια είναι, ότι στην ελληνική πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι οι πολλοί θα πληρώσουν ακόμα μια φορά περισσότερα από όσα αντέχουν, ενώ οι λίγοι -οι δικοί τους εκλεκτοί- θα την βγάλουν πάλι «καθαρή», απολαμβάνοντας τα κέρδη τους με τις ευλογίες της κυβέρνησης.


Δεν αρκεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να τονίζει την αδικία των φορολογικών μέτρων και μόνο, αλλά οφείλει να δείχνει τις ευθύνες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλιώς λειτουργεί ως δεκανίκι της.


Ο ρόλος ενός θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν περιορίζεται στην καταγραφή των προβλημάτων, των ευθυνών και των παραλείψεων, αλλά διευρύνεται στο να προστατεύει την επιχειρηματικότητα, να διεκδικεί και να προτείνει στην εκάστοτε κυβέρνηση νομοθεσίες, που δημιουργούν υγιείς συνθήκες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Επίσης πρώτιστο καθήκον έχει να ελέγχει, αν οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι προς όφελος των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολιτών και οδηγούν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.


Γιατί, αν δεν εφαρμοστεί πολιτική ανάπτυξης της οικονομίας, οποιοδήποτε μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής ισοδυναμεί με εκτέλεση εν ψυχρώ της αγοράς και των επαγγελματιών.


Να επισημάνουμε πως, όταν μιλάμε για αγορά, μιλάμε για ανθρώπους και οικογένειες, που παλεύουν να επιβιώσουν. Επομένως, επιβάλλεται να έχουν σύμμαχο την κυβέρνηση και όχι εχθρό, όπως συμβαίνει σήμερα.


Τα ζητήματα που το επιμελητήριο θα όφειλε να θέτει προς συζήτηση με την κυβέρνηση, θα έπρεπε να ήταν, το πώς θα εξασφαλίζει έσοδα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες και το πώς θα διασφαλίζει ότι οι φόροι έχουν ανταποδοτικότητα και επιστρέφουν ως επενδύσεις στην εγχώρια πραγματική οικονομία, προς όφελος της κοινωνίας. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν οι υγιείς κανόνες που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που θα ανταποδίδουν με την σειρά τους έσοδα στην πολιτεία. 

Μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στήριζαν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία.


Τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν- αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει “Ελληνική Αγορά” με Έλληνες επιχειρηματίες και όχι πολυεθνικές εταιρείες- και για να υπάρξει πραγματικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργία πραγματικού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι:

1. Παροχή ρευστότητας με μηδενικό ή πολύ χαμηλό κόστος και διάθεσή της σε όλους τους επαγγελματίες ανεξαρτήτως χρεών.


2. Αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ώστε να ανέβει και η κίνηση στην αγορά.


3. Ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, βιοτεχνίας και οικοτεχνίας για να υπάρξει κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς.


4. Μείωση των κόστων λειτουργίας, δηλαδή ενοικίων, ασφαλιστικών εισφορών, ενέργειας.


5. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών με βάθος 10ετίας.


6. Μείωση του Φ.Π.Α.

Αρθρογραφία: Ελένη Θεοδωροπούλου

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *