Δημήτρης Αλαμπάνος
Αίσθηση προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργεύοντος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει κατά τη διαδικασία των εκλογικών αναμετρήσεων την επιστολική ψήφο, αρχής γενομένης από τις προσεχείς ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2024.
«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδας την επιστολική ψήφο» ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιστορική τομή και γενναία θεσμική μεταρρύθμιση». Πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση πως «η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών». Οι ευρωεκλογές, όπως είπε, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα ώστε να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. «Όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να είναι και η επιλογή της ηγεσίας…».
Στην ουσία βέβαια αυτή η τελευταία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μια κυνική ομολογία ότι σήμερα, βάσει των ποσοστών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία ξένων συμφερόντων Singularlogic, δεν έχουμε μια υπεύθυνη επιλογή ηγεσίας της χώρας, αφού το ποσοστό 40,5% που πήρε η κυβέρνηση στο σύνολο του 53% των εγγεγραμμένων που ψήφισαν, δεν το λες και «δυνατή φωνή»…
Προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω αυτή την εμμονή όλων των κυβερνήσεων της χώρας κάθε φορά που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα κοινωνικό, οικονομικό ή καθαρά πολιτικό πρόβλημα, να μην αναζητούν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, αλλά να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Έτσι κι εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πως δεν καταλαβαίνει την απαξίωση στα μάτια των πολιτών, των υπερχρεωμένων κομμάτων και των εμπλεκομένων σε οικονομικά και άλλου τύπου σκάνδαλα κομματανθρώπων που διεκδικούν ξανά, ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους, την ψήφο τους.
Όχι κύριε Μητσοτάκη. Η αποχή δεν οφείλεται στη δυσκολία των πολιτών να μετακινηθούν για να ψηφίσουν. Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο παίζεται σήμερα το πολιτικό παιχνίδι κινδυνεύει να καταστήσει την αποχή σε δημοκρατική πολιτική πράξη. Ίσως αποτελεί πιο δημοκρατική επιλογή κάποιος πολίτης να μην ψηφίσει καθόλου από το να ψηφίσει σύμφωνα με τους σημερινούς όρους. Και οι όροι αυτοί υπαγορεύουν πως όποιος εκλεγεί μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ακόμη κι αν αυτό πάει κόντρα στις προεκλογικές του «δεσμεύσεις». Χαίρει ασυλίας και μπορεί να αθετήσει, όχι μόνο το λόγο του, αλλά ακόμη και το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος! Μπορεί να παραδώσει αμετάκλητα και άνευ όρων την εθνική κυριαρχία της χώρας!
Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν είναι να αλλάξουν οι κανόνες, τόσο της εκλογικής διαδικασίας, όσο και της άσκησης πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν ο ψηφοφόρος μετατραπεί σε πραγματικά ενεργό πολίτη και γίνει ο ίδιος θεματοφύλακας των δημοκρατικών αξιών και διαδικασιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η ομαλή και δημοκρατική λειτουργία του κράτους μας, κάτι που αυτομάτως θα αποτελέσει εχέγγυο της μαζικής συμμετοχής στις κάλπες.
Τελικά όχι κύριε Μητσοτάκη, δεν βρέχει. Οι πολίτες είναι που αρχίζουν να ξυπνούν και σας φτύνουν κατάμουτρα! Εσάς και όλα τα κομματικά επιτελεία. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες πρέπει αυτές να τις καταστήσετε πραγματικά δημοκρατικές. Και η επιστολική ψήφος ας είναι η επιτομή σε όλο αυτό. Γιατί αλλιώς από μόνη της το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι περισσότερες υπόνοιες και υποψίες για μαγειρέματα των αποτελεσμάτων. Και μην ξεχνάτε μέρες που είναι:
Οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες!