Ευτυχώς που τα λένε άλλοι για εμάς!


Δημήτριος Βασιλειάδης

Με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης Σουνάκ-Μητσοτάκη, ακούγονται από όλο τον πλανήτη φωνές διαμαρτυρίας, για τις κλεμμένες αρχαιότητες της Ελλάδος. Το θέμα, ναι μεν προβλήθηκε και από τα ΜΜΕ της Ελλάδος, αλλά με τέτοιο τρόπο, που δείχνει πολιτική σκοπιμότητα!

Αντί να εστιαστούν στην ουσία του θέματος, που είναι οι κλεμμένες αρχαιότητες, τα ΜΜΕ εκθείασαν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Προφανώς, δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τα συστημικά μέσα τα οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, “πληρώνονται” από την εκάστοτε κυβέρνηση με “πολλούς και διαφορετικούς τρόπους”. 

Δικαίως, λοιπόν, τα λένε άλλοι για εμάς, όσον αφορά την Πολιτιστική μας κληρονομιά και σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πλέον “φωνές”, που ακούγονται και τοποθετούνται υπέρ της Ελλάδος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίδας συγγραφέως Αντρέα Μαρκολόγκο, η οποία σε άρθρο της στην Γαλλική εφημερίδα Liberation, λόγω του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Παρίσι, επισήμανε τα εξής: «Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη και ιδιαίτερα το Λονδίνο, είναι οι πόλεις όπου στεγάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα από την Ελλάδα θραύσματα του Παρθενώνα»

Η Άντρεα Μαρκολόγκο αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Βατικανού, να επιστρέψει στην Ελλάδα τρεις μαρμάρινες κεφαλές, αλλά και γενικότερα στο αίτημα της Ελλάδος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και υπενθυμίζει το “προφητικό” ποίημα του Λόρδου Βύρωνα “Η κατάρα της Αθηνάς”.

“…Ο Ηρόστρατος κι ο Έλγιν σε σελίδες παραμένουν
που είναι στιγματισμένες και με στίχους όπου καίνε·
έτσι πάντα είναι γραμμένοι και οι δυό καταραμένοι,
μα ο δεύτερος πιο μαύρος απ’ τον πρώτο θ’ απομένει…”

Διαχρονικά έως και σήμερα, δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για την δίκαιη επιστροφή των αρχαιοτήτων μας, παρά μόνο μερικές χλιαρές μομφές άνευ αποτελέσματος, από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, όπως η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσα δεν κυβέρνησαν και ήταν μέσα στην Βουλή. Όλοι δεν έπραξαν ως όφειλαν το πρέπον, απαιτώντας να επιστρέψουν όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα και όλα τα δικά μας εκθέματα, στη θέση τους, αντίθετα, με την πολιτική που εφάρμοσαν, ουσιαστικά τα χάρισαν!

Τα Μουσεία της Ευρώπης είναι γεμάτα με δικά μας εκθέματα, από τα οποία εισπράττουν τεράστια έσοδα ανά έτος. Χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, που μας “κουνάνε το δάχτυλο”, εισπράττουν από την δική μας Πολιτιστική κληρονομιά και δεν μιλάει κανείς. 

Καμία κυβέρνηση δεν έχει απαιτήσει τα πνευματικά δικαιώματα -αλλά και γιατί όχι- μέρος των εσόδων από τα Μουσεία που εκτίθενται τα έργα τέχνης των προγόνων μας, και εδώ μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, που θα έλυναν χιλιάδες δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αρκεί, για να δει ο καθένας τα εκθέματα στα γνωστά Μουσεία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, ακόμη και της Δανίας, αλλά και άλλων κρατών σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, με την τωρινή υπουργό Λίνα Μενδώνη, ψήφισαν νόμους, ώστε να δανείζουν μακροχρόνια (25 χρόνια + 25) τις αρχαιότητες μας, που δεν έχουν… κλαπεί. Όμως, μην μας ξεγελάει η λέξη “δανεισμός”. Με μια προσεκτικότερη ανάγνωση των συγκεκριμένων νόμων, θα διαπιστώσουμε ότι δεν πρόκειται να τις ξαναδούμε ποτέ!

Φτάσαμε στο σημείο, με αυτές τις μεθοδευμένες και στοχευμένες πολιτικές, να φαινόμαστε ως ανήμποροι επαίτες που παρακαλάμε για την επιστροφή των δικών μας κληροδοτημάτων. Έτσι, χαιρετίζουμε τον Πάπα και κάθε άλλον, που μας επέστρεψε ένα μέρος τους και είμαστε και ευχαριστημένοι! 

Για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας, όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα και όλα τα έργα τέχνης των προγόνων μας, χρειάζεται μια κυβέρνηση με Σθένος και με Ανδρεία. Όλοι όσοι πέρασαν από το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, απέδειξαν σε όλους μας την ανικανότητα τους να διαχειριστούν, όχι μόνο την Πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι η εθνική μας ταυτότητα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα θέματα: εθνικά, εξωτερικής πολιτικής και οικονομικά.

Μια αληθινή Ελληνική Κυβέρνηση θα είχε λύσει το θέμα και όλα τα κλεμμένα θα ήταν στην έδρα τους και θα είχαν αναγνωριστεί τα πνευματικά και τα κληρονομικά δικαιώματα του έθνους

Καθήκον δε, του Υπουργείου Πολιτισμού θα ήταν να εμφανίσει και να αναδείξει τα ελληνικά μνημεία σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάτι που είναι αναγκαίο να συμβεί για την ανθρωπότητα, μιας και μιλάμε για τον μοναδικό εδραιωμένο πολιτισμό από τις απαρχές της Ιστορίας, που είναι καταγεγραμμένος στην παγκόσμια συλλογική μνήμη. 

Με δεδομένο ότι τα αποτυπώματα της Ελληνικότητας βρίσκονται παντού, θα πρέπει να δημιουργηθούν, όσα Μουσεία χρειάζονται για να φιλοξενηθούν τα τεχνουργήματα των προγόνων μας. 

Αυτό, θα είναι ένα ακόμα, από τα δώρα της Ελλάδας προς όλους τους Ανθρώπους…

Visited 8 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *