Ευάλωτοι αστυνομικοί στα “πυρά” των οπαδών


Νιάρχου Ελένη

Εξ απαλών ονύχων τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία, οπότε αναμενόμενη και η δυσαρέσκεια των αστυνομικών, αφού με την κατάσταση που επικρατεί στον αθλητισμό βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

Λίγες μέρες μετά τα επεισόδια στο Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την συμμετοχή της ΕΥΠ. Κεκλεισμένων των θυρών, λοιπόν, όλοι οι αγώνες της Super League 1, για τους επόμενους 2 μήνες, έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Το μέτρο θα επεκταθεί στις αναμετρήσεις των ομάδων Β, που ανήκουν στις ΠΑΕ της Super League και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Super League 2. Ισχύει επίσης, για τους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στη Super League 1. Όμορφααααα …. Ή μήπως όχι;

Με αυτά τα μέτρα, θα γίνει καλά ένας τραυματισμένος αστυνομικός; Με αυτά τα μέτρα, δεν θα υπάρξει στο μέλλον άλλος τραυματισμένος πολίτης, ένστολος ή μη;; Είναι αυτά τα μέτρα ο τρόπος για την πάταξη της οπαδικής βίας;

Παρακολουθούμε μία κυβέρνηση να συνεχίζει το προηγούμενο της έργο, καθώς και το έργο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, αντιμετωπίζοντας την βία στα γήπεδα, ως κάτι που πρέπει να συντηρήσουν και όχι να πατάξουν. Παίρνει αποφάσεις που αφορούν μόνο ένα κομμάτι του αθλητικού κόσμου, λες και οι υπόλοιποι τομείς ή τα υπόλοιπα αθλήματα είναι ανεπηρέαστα. Αφήνει όλους τους αθλητικούς συνδέσμους να κινούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύουν τον φανατισμό. Μένει αμέτοχη σε κανονισμένες συναντήσεις οπαδών για “επίλυση” των διαφορών τους. Επιτρέπει συζητήσεις-καυγάδες στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά και δημόσιες δηλώσεις των διοικήσεων των ομάδων, οι οποίες πυροδοτούν γεγονότα.

Αφήνει οπαδούς με ιστορικό οπαδικής βίας, να κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς κανέναν έλεγχο. Και μετά από όλα αυτά, τι; Στέλνει τους αστυνομικούς να καταστείλουν κάτι, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση έχει τόσο καλά συντηρήσει, αλλά και ενισχύσει. Φέρνει όλο το αστυνομικό σώμα αντιμέτωπο με καταστάσεις που θυμίζουν πεδία μάχης.

Το χρέος των αστυνομικών δυνάμεων είναι η ασφάλεια του πολίτη. Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε η αστυνομία. Όμως, για να μπορέσει να εκτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. Με τους οπαδούς να τους απαγορεύεται η πρόσβαση στο γήπεδο, τα φαινόμενα οπαδικής βίας, όχι απλά δεν θα καταπολεμηθούν, αλλά θα ενταθούν κιόλας! Μετά το πέρας του διμήνου, που οι πύλες θα ανοίξουν και πάλι για να υποδεχτούν τους “καταπιεσμένους” οπαδούς, η αστυνομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες καταστάσεις. Αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια του διμήνου, οι οπαδοί θα ψάχνουν να βρουν άλλες διεξόδους για να ικανοποιήσουν τον φανατισμό τους, κάτι που έχουν ξανακάνει, αφού πλην των αποφάσεων που αφορούν την Super League, δεν έχει παρθεί κάποιο άλλο μέτρο. Σε όλο αυτό το σκηνικό θα καλεστούν και πάλι οι αστυνομικές δυνάμεις να καταστείλουν τις εντάσεις, καταλήγοντας ενδεχομένως για ακόμη μία φορά σε τραυματισμό ή και όχι μόνο.

Γιατί πραγματικά … Πόσο εφικτό είναι να καταστείλεις έναν στρατό φανατισμένων οπαδών που ξεπερνούν σε αριθμό τις αστυνομικές δυνάμεις; Πόσο εφικτό είναι να διαχειριστείς επεισόδια, για τα οποία δεν έχεις λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση; Πόσο εφικτό είναι να αποκρούσεις οπαδούς, που έχουν προμηθευτεί καδρόνια, φωτοβολίδες, μαχαίρια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φονικό όπλο, έχοντας πάντα ως οδηγό, ότι θα πρέπει να διατηρήσεις την ασφάλεια των ίδιων, αλλά και των πολιτών που θα βρεθούν στο δρόμο τους; 

Πρόκειται για μία άνιση μάχη μεταξύ αστυνομίας και οπαδών που αφήνει τους αστυνομικούς εκτεθειμένους και ευάλωτους. Με αυτές τις συνθήκες, οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν μπορούν να λειτουργήσουν κατασταλτικά, ώστε να προστατέψουν φιλάθλους, οπαδούς και πολίτες, αλλά δεν μπορούν να προστατέψουν, ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό.

Όμως, η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους, αδιαφορώντας ότι και οι ίδιοι αποτελούν κομμάτι της πολιτείας και φυσικά είναι Έλληνες πολίτες, που χρήζουν προστασίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Ένα μεγάλο κομμάτι της προστασίας τους, μπορεί να διασφαλιστεί από την ομαλή διεξαγωγή της καθημερινότητας, μέσα από ένα ενωτικό κλίμα για όλους τους πολίτες, που την απαρτίζουν. Αντιθέτως, καλλιεργείται ένα κλίμα διαχωρισμού που δημιουργεί εντάσεις τέτοιου τύπου, ειδικά μέσα από τον αθλητικό φανατισμό, που η ίδια η κυβέρνηση συντηρεί και ενισχύει, με την αστυνομία να παραμένει ευάλωτη, μην μπορώντας να εκτελέσει το έργο της.

Μία πολιτεία που αντιλαμβάνεται, αλλά και σέβεται τον ρόλο των κρατικών μηχανισμών,  θα πρέπει να το δείχνει στην πράξη. Θα πρέπει να παρέχει στους αστυνομικούς την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό, ώστε το έργο τους να καταστεί αποτελεσματικό, αλλά και να προάγει την ασφάλεια τους. Θα πρέπει οι μισθοί τους, αλλά και οι ασφαλιστικές συνθήκες να ανταποκρίνονται στο έργο και στις υπηρεσίες τους. Θα πρέπει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δρουν, να είναι ανάλογο μιας πολιτισμένης χώρας. Θα πρέπει να χρήζουν ουσιαστικής εκτίμησης από την πολιτεία και οι ίδιοι να εκτιμούν και την πολιτεία, αλλά και τους πολίτες που την απαρτίζουν. Μιλάμε για μία αμφίδρομη σχέση που διέπει την εύρυθμη λειτουργία ενός κράτους.

Ας φροντίσει λοιπόν η κυβέρνηση να φερθεί στο αστυνομικό σώμα, όπως ακριβώς του αρμόζει και για την δική του προστασία και ασφάλεια, αλλά και για να μπορέσει να εκτελέσει το έργο για το οποίο δημιουργήθηκε.

Visited 10 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *