Ευρωπαϊκή Ένωση: Μια κοινωνία γεμάτη ανισότητες


Γράφει ο Δημήτρης Αλαμπάνος

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίστηκε σε έναν κύριο στόχο και σκοπό, όπως αυτός περιγράφεται στις συνθήκες και συμφωνίες ίδρυσης και λειτουργίας της : Την ευημερία και την ειρήνη των πολιτών των κρατών μελών της. 

Από την αρχή, η ΕΕ υποτίθεται πως επιδίωξε την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας σε όλα τα κράτη μέλη της και μάλιστα με ισότιμο τρόπο. Αυτό περιλάμβανε την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων που υπήρχαν εντός της ΕΕ. 

Οι παλαιότεροι εξ ημών θα θυμούνται τις αναφορές για το μεγάλο «άνοιγμα της ψαλίδας» ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του βορρά και σε αυτές του φτωχού νότου της Ευρώπης και την ανάγκη μιας άσκησης ευρωπαϊκής πολιτικής τέτοιας, που να συμβάλει στο κλείσιμό της.

Παρά τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτών των στόχων, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι ανισότητες όχι μόνο εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ενισχύοντας τη μη ισότιμη πρόσβαση σε πόρους, ευκαιρίες και υπηρεσίες μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Με βάση τις προτεραιότητες και τις διαχρονικές ανησυχίες που εκφράζονται, είναι αναγκαίο να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν.. Η δημιουργία μιας πιο ισότιμης και δίκαιης κοινωνίας αποτελεί ανάγκη πρώτιστης σημασίας και απαιτεί συλλογική δράση σε επίπεδο ΕΕ.

Αυτό το θέμα θα έπρεπε σίγουρα να αποτελεί προτεραιότητα  στον προεκλογικό λόγο και πρόγραμμα των πολιτικών κομμάτων και σχηματισμών, εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Αντίθετα παρατηρούμε πως τα μεγάλα κόμματα (και όχι μόνο αυτά) δεν τολμούν να αναφερθούν με κριτικό πνεύμα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο λειτουργίας της. Ασχολούνται κυρίως με θέματα δευτερευούσης σημασίας, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τη σημασία των ευρωεκλογών.

Μια από τις σπάνιες αναφορές πολιτικών αρχηγών στις μεγάλες ανισότητες στους κόλπους της ΕΕ, είναι αυτή του Αρτέμη Σώρρα, προέδρου του πολιτικού φορέα Ελλήνων Συνέλευσις, σε μια πρόσφατη προεκλογική συνέντευξή του. 

Σε αυτή τη συνέντευξη ο κ. Σώρρας αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε την υπερβολική ακρίβεια σε προϊόντα και υπηρεσίες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες οι πολίτες τους απολαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα τιμών και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών. “Φυσικά, αν δείτε και την ακρίβεια ίδιων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα κατέχει την πιο μεγάλη θέση σε μια τεράστια άλογη ακρίβεια, η οποία δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει.  Αυτό είναι ένα “τηλεπαιχνίδι” που εκτελείται μέσα στην Ε.Ε. με θύμα τον Έλληνα πολίτη και την Ελλάδα…” δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Αυτή ακριβώς η ανισότητα είναι που αντικατοπτρίζει την έλλειψη ισοτιμίας και δικαιοσύνης μέσα στην ΕΕ, καθώς κάποιες χώρες επωφελούνται ενώ άλλες υστερούν.

Ο κ. Σώρρας  επίσης επεσήμανε τις τεράστιες διαφορές στις υποδομές και τις δυνατότητες ανάπτυξης μεταξύ των χωρών. “Η Ελλάδα μας έχει μια τεράστια ακτογραμμή, που δεν έχει ούτε μαρίνες, δεν έχει τίποτα… Μιλάμε για το 2024, μιλάμε για αεροδρόμια, που δεν είναι κανένα ελληνικό. Λες και δήθεν και τάχα μου η Ελλάδα δεν έχει χρήματα  να φτιάξει αεροδρόμια; Μιλάμε για πώληση νερού… να πουλήσουμε το νερό; Μιλάμε για Ε.Ε. να μας πουλάνε το νερό και να έρχεται η Γερμανία με παράγοντα της Ευρώπης να αγοράσουν τους δήμους; Πώς να αγοράσεις τον δήμο; Υπάρχουν πάρα πολλά άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, ενδεχομένως να έχουν γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα πρωτοστατεί η διαπλοκή και τα τεράστια σκάνδαλα…”

Ένα άλλο θέμα  που μας κέντρισε το ενδιαφέρον στην συνέντευξη του Προέδρου της Ελλήνων Συνέλευσης, είναι η συνεχής εισαγωγή στη χώρα μας αγροτικών κυρίως προϊόντων από άλλες χώρες και μάλιστα εκτός ΕΕ, αντί της άσκησης τέτοιας πολιτικής που θα ενισχύει την τοπική παραγωγή. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Δεν γίνεται εμείς να θάβουμε τα προϊόντα μας, να με υποχρεώνει μια Ευρώπη να θάβω τα προϊόντα μου, τα λεμόνια μου, τα πορτοκάλια μου, τα μήλα, τα αχλάδια… αλλά τελικά να εισάγουμε ως Ελλάδα από την Αργεντινή, από την Χιλή, από την Τουρκία, που δεν είναι Ενωμένη Ευρώπη…”

Ένα ακόμα ζήτημα, επίσης σημαντικό, είναι η απουσία ισορροπίας και δίκαιης κατανομής που επηρεάζει τον τομέα της Δικαιοσύνης, καθώς οι κυβερνήσεις επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις της. Άλλωστε πρόσφατα και η Ε.Ε. καταδίκασε με ψήφισμα την Ελλάδα για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου. “Σαφώς η δικαιοσύνη φέρει  μια μεγάλη ευθύνη, όλο το τμήμα της δικαιοσύνης… Αλλά και πώς να μην φέρνει, όταν η δικαιοσύνη διοικείται από μια κυβέρνηση, η οποία πραγματικά δεν θυμίζει και δεν έχει κανένα ελληνικό στοιχείο, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τον Έλληνα πολίτη, αλλά και καμία ελληνικότητα…” όπως διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Ελλήνων Συνέλευσης.

Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Σώρρα, τα κριτήρια εισαγωγής μιας χώρας στην ΕΕ, αλλά και το σύστημα ψήφου σε αυτή, αποτελούν επίσης πηγές ανισότητας και διακρίσεων. 

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισότητες, απαιτείται εκ μέρους της ηγεσίας της ΕΕ μια ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση με μέτρα που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και θα μειώσουν τις ανισότητες, δημιουργώντας μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία με αξίες και αρχές. Χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής θα πρέπει να αποτελούν:

Η προώθηση της Ισότητας: Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση σε πόρους, ευκαιρίες και υπηρεσίες για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Η κοινωνική συνοχή: Απαιτείται η υποστήριξη και η ανάπτυξη μηχανισμών που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή εντός της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Η διαφάνεια: Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη εκπροσώπηση των συμφερόντων όλων των κατοίκων, όλων των περιοχών εντός της ΕΕ.

Η παροχή Παιδείας: Τέλος, είναι αναγκαία η παροχή πραγματικής Παιδείας σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να ενισχυθεί η κριτική τους σκέψη και η ικανότητά τους να συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο γίγνεσθαι. Μέσω της παιδείας, οι πολίτες μπορούν να ταυτιστούν με τις αρχές της δημοκρατίας, να κατανοήσουν το Δίκαιό τους, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Κάπως έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εξελιχθεί προς μια κατεύθυνση, όπου η ισότητα, η δικαιοσύνη και η αρμονία μεταξύ των πολιτών της να αποτελούν τις στέρεες βάσεις μιας πραγματικά ισότιμης και ενωμένης Ευρώπης.

 Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου Ελλήνων Συνέλευσις 


Visited 49 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *