Γράφει ο Δημήτρης Αλαμπάνος
Τα αποκάλεσαν «μη κρατικά». Μετά τα βαφτίσανε «ελεύθερα». Στην πραγματικότητα πρόκειται για Ιδιωτικά Πανεπιστημιακά ιδρύματα που πρόκειται να ιδρυθούν – ή σύμφωνα με την κυβέρνηση να λειτουργήσουν ως παραρτήματα ξένων, στη χώρα μας το προσεχές διάστημα.
Σε προηγούμενο άρθρο μου, είχα αναφερθεί στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στο τι συνεπάγεται η ίδρυσή τους. Επανέρχομαι σήμερα με αφορμή κάποια δημοσιεύματα με δηλώσεις του πανεπιστημιακού, ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργού Αντώνη Μανιτάκη. Ως λαγός της Κυβέρνησης και των συμφερόντων που αυτή εξυπηρετεί, έσπευσε να δηλώσει ότι κατά τη γνώμη του δεν παραβιάζει το Σύνταγμα η πρόταση της Κυβέρνησης για την λειτουργία στη χώρα μας μη κρατικών πανεπιστημίων. Το επιχείρημά του είναι ότι αυτά θα λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και όχι ως νεοϊδρυθέντα ιδρύματα. Με λίγα λόγια σύμφωνα με τον κύριο Μανιτάκη μπορεί μεν να παραβιάζεται το πνεύμα του Συντάγματος, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αφού δεν παραβιάζεται άμεσα το ίδιο το Σύνταγμα: «Το κύριο και βασικό αυτής της πρότασης της κυβέρνησης είναι η εγκατάσταση παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των χωρών που είναι στην GATS. Αυτό δεν πιστεύω ότι θίγει ή παραβιάζει το άρθρο 16 με αυτή τη διατύπωση, διότι δεν μπορώ να δεχθώ ότι ερμηνεύοντας τη λέξη ίδρυση θα πρέπει να την ερμηνεύσω έτσι ώστε να απαγορεύει και τα παραρτήματα».
Δηλαδή ουσιαστικά τίθεται θέμα σύνταξης και όχι Συντάγματος! Αλήθεια τώρα κύριε Μανιτάκη; Αυτό είναι το ζητούμενο; Πάντως δε σας είδα να παρεμβαίνετε δυναμικά όταν σε άλλες περιπτώσεις, όχι λίγες, το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο χάριν αλλοδαπών κυρίως συμφερόντων. Όταν πολλάκις με νομοθετικές ρυθμίσεις και προεδρικά διατάγματα παραχωρήθηκε η εθνική κυριαρχία αμετάκλητα και άνευ όρων… Όταν ιδρύθηκε μια «ανεξάρτητη» αρχή με το όνομα ΑΑΔΕ στην οποία παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου η οικονομική πολιτική της χώρας και όχι μόνο αυτή… Όταν το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα παραβίασε κατάφωρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μετατρέποντας το ΟΧΙ σε ΝΑΙ εν μία νυκτί…
Σε καθημερινές τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο Υπουργός Παιδείας κύριος Πιερρακάκης, αναπτύσσοντας και υποστηρίζοντας το πρότζεκτ της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, είπε πως αυτό θα λειτουργήσει θετικά, αφού οι νέοι μας που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων, δε θα αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά θα σπουδάζουν εδώ περιορίζοντας έτσι το λεγόμενο brain drain. Το brain drain, κύριε υπουργέ είναι ένα πολύπλοκο κοινωνικό ζήτημα και δε λύνεται δημιουργώντας άλλου τύπου προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο υπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι αυτά να λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείει την κρατική και ευρωπαϊκή (μέσω του ταμείου ανάκαμψης) χρηματοδότηση. Έτσι θα έχουμε το τραγελαφικό φαινόμενο, οι φοιτητές τους να χρηματοδοτούν τις σπουδές τους με κρατικό χρήμα και μετά λόγω συνθηκών, να αναγκάζονται να εργάζονται στο εξωτερικό. Έτσι, θα καρπώνονται άλλες χώρες την ελληνική επένδυση στις σπουδές τους!
Κλείνοντας, δε μπορώ να μη σχολιάσω την κατηγορηματική δήλωση Πιερρακάκη: «Ο νόμος θα είναι σκληρός. Τα παραρτήματα θα ελέγχονται και θα αδειοδοτούνται και από την ελληνική ανεξάρτητη αρχή». Μου θυμίζει κατά καιρούς μεγαλόσχημες δηλώσεις συναδέλφων του, του τύπου «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο! Η δικαιοσύνη θα λάμψει!»
Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση αυτή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα μεγάλα συμφέροντα φαίνεται να υπερισχύουν των συμφερόντων των πολλών.