Τουρκία: Πολιτισμική πολιτική με ‘’Ελληνική’’ χροιά…


Γράφει η Ασημίνα Τσιριγώτη

Σε συνέντευξη του ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού και πολιτισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι δήλωσε ότι, μέχρι το τέλος του 2023, οι ανασκαφές στη Τουρκία, θα φτάσουν τις 720 και θα είναι πλέον η χώρα, με τις περισσότερες ανασκαφές στο κόσμο, με στόχο τις 800 μέχρι το 2026.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως οι περισσότερες ανασκαφές γίνονται στην περιοχή της Ανατολίας, ένα τόπο φορτωμένο με ιστορία, που οι πρόγονοι μας και τα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού άφησαν έντονα τα σημάδια τους.

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι 735.000 έργα τέχνης έχουν ήδη ενταχθεί στο δικό τους  Σύστημα Απογραφής των Μουσείων και ότι το 2023 επιστράφηκαν στη Τουρκία 3059 έργα τέχνης.

Είναι πραγματικά ένα μεγάλο επίτευγμα της πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία σχετικά με την επιστροφή αρχαιοτήτων.

Αν λάβουμε υπόψη ότι δεν έχουν πολιτισμική κληρονομιά, εν τούτοις φαίνεται να έχουν πλήρη αντίληψη του μεγαλείου της ελληνικότητας των εδαφών που τους δόθηκαν.

Η  άρνηση τους, να δανείσουν έργα τέχνης στο εξωτερικό, η απαίτηση τους οι εταιρείες ανασκαφών να είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους τουρκικές και  η εσκεμμένη καθυστέρηση αδειοδότησης ανασκαφών, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές, είναι ο κορμός της πολιτικής τους.

Μία πολιτική που χαίρει υποστήριξης σε όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας και επικροτείται από τους διευθυντές, όλων των τουρκικών μουσείων.

Μοιραίως θα κάνουμε τη σύγκριση με την πολιτική που ασκείται, από τις δικές μας κυβερνήσεις, που ( προσπαθούν;;) δεκαετίες για την επαναφορά αρχαιοτήτων μας χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δανείζει γενναιόδωρα, τα μνημεία μας για 50 χρόνια, απομακρύνοντας το αποτύπωμα των προγόνων μας από τη χώρα που ανήκει και στερώντας στα παιδιά μας την επαφή τους με το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού μας. Κι αυτό είναι το κερασάκι στη τούρτα… ….

Αφού  διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις με πλήρη συνοχή όχι μόνο δεν απαίτησαν την επιστροφή των δικών μας κληροδοτημάτων, αλλά επέτρεψαν την αρχαιοκαπηλία, τη λαθρανασκαφή, τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , χωρίς έλεγχο και τιμωρία για το  διαρκές αυτό έγκλημα.

Είναι ντροπή και προσβολή  για το μεγαλείο των προγόνων μας, όταν  εμείς οι επίγονοι επιτρέψαμε σε όλες τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν αυτή τη Χώρα, να μην αναγνωρίζουν  και να μην προστατεύουν  τον  Πολιτισμό μας.

Διότι μια Πολιτεία που θέλει πολιτισμική συνέχεια πρέπει να αποτελεί θεματοφύλακα της κληρονομιάς της  και να την παραδίδει ακέραιη στους απογόνους της .

Ομως είναι ξεκάθαρο πως  οι δικές μας κυβερνήσεις   όχι μόνο δεν προστάτευσαν την πολιτισμική μας κληρονομιά  αλλά ‘’φρόντισαν ‘’ για την εξαθλίωση και τον  αφανισμό χιλιάδων αρχαιολογικών χώρων.

Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 30.000 οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα και δεν υπάρχει ούτε χάρτης που να τους αποτυπώνει.

Είναι ασέβεια και βεβήλωση να υπάρχουν ολόκληρες πόλεις των προγόνων μας θαμμένες και μπαζωμένες και  να κρύβεται το Ελληνικό Μεγαλείο.

Είναι ανάγκη και χρέος η ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών μας χώρων. Καθώς και η απαίτηση των  πνευματικών και κληρονομικών μας δικαιωμάτων που απορρέουν από  τα ελληνικά εκθέματα που  βρίσκονται  στα μουσεία του πλανήτη.

Είναι γνωστό  ότι  η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι περιουσία όλων των Ελλήνων και αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας μας ως ανθρώπων και ως Έθνος.

 Βάσει τούτων λοιπόν… και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε…


Visited 15 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *