Νέος Νόμος “δώρο” για τους Servicers


Γράφει η Ελευθερία Δελαγραμμάτικα

Τελειωμό δεν έχει η οικονομική κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των δανειοληπτών που έχουν αποκλειστεί από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ή δεν μπορούν να δανειστούν από τις συστημικές τράπεζες,  γιατί έχουν κριθεί “αφερέγγυοι”.

Η κυβέρνηση βρήκε για μία ακόμα φορά  την “λύση” και μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης αποφάσισε να ρίξει τους ασυνεπείς δανειολήπτες και τους μη αξιόπιστους (χωρίς τραπεζικό ενδιαφέρον) στα δίχτυα των funds και των servicers.

Τα αρπακτικά κοράκια μεταμορφώνονται σε γύπες, αφού με τις πλάτες  της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Στουρνάρα  εισέρχονται στον ιδιωτικό δανεισμό με μεγαλύτερο επιτόκιο. 

Δηλαδή οι servicers θα δανείζουν τους δανειολήπτες που κρίθηκαν αφερέγγυοι, αφού δεν μπόρεσαν να  ανταποκριθούν στις απαιτούμενες υποχρεώσεις. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κοκκίνισαν και εξαγοράστηκαν μαζί με τις εγγυήσεις που φέρουν( κινητή και ακίνητη περιουσία)  έναντι ενός πινακίου φακής από τα funds.

Όμως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αφερέγγυοι δεν έγιναν οι πολίτες επειδή το επέλεξαν, αλλά γιατί τους υποχρέωσε η  μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων, των μειώσεων των συντάξεων, αλλά και της αυξημένης φορολόγησης που τους επέβαλαν.

Εδώ τώρα γεννιέται μια εύλογη απορία. Πώς γίνεται εκείνοι που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των προηγούμενων δανειακών τους συμβάσεων, να μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα νέο δάνειο και μάλιστα με πολύ υψηλότερο επιτόκιο;

Μάλιστα, γιατί τα νέα δάνεια που θα προσφέρονται απλόχερα από τις εταιρείες παροχής πιστώσεων θα έχουν το “προνομιακό” επιτόκιο άνω του 10%! Τοκογλυφία λοιπόν και με τον νόμο.

Και πού θα βρουν οι servicers τα χρήματα για να δανείζουν τους “αφερέγγυους”; Αν κάποιος κάνει μια έρευνα εύκολα θα διαπιστώσει πως ένα fund συστήνεται με μετοχικό κεφάλαιο από 100-20.000 ευρώ.

Ωραία ‘’μπίζνα’’! Πλουτίζουν τους servicers, νομιμοποιούν την τοκογλυφία και αρπάζουν “νόμιμα” την περιουσία μας.

Καταλαβαίνουμε πως η κυβέρνηση με αυτή την νέα ρύθμιση νόμου, αποτελειώνει τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, υπερχρεώνοντας τους  με ληστρικούς τόκους, συμβάλλοντας στην απώλεια της περιουσίας τους.

Άλλωστε αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο! Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν  δώσει τα δείγματα γραφής 

Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις Πέτσα και Γεωργιάδη, αλλά και του ίδιου του  Κ.Μητσοτάκη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που χρειάστηκε να υλοποιήσει η Ελλάδα είπε:

” Συμφωνώ απόλυτα, με τις δηλώσεις Σόϊμπλε.  Δεν αλλάζουν εύκολα οι κοινωνίες. Όσοι δεν προσαρμόζονται πεθαίνουν, έχω να πω . Έτσι γίνεται στην μετάβαση από το ένα μοντέλο στο άλλο, αναγκαστικά αλλά πρέπει να το κάνουμε. “

 Ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 απαντώντας σε ερώτηση για τα χιλιάδες νοικοκυριά που έκαναν την κοστοβόρα μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, ο κ. Πέτσας είπε πως είναι λαϊκισμός, όταν αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα.

«Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνουμε προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει».

“Η δική μου κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση αρίστων, όχι τουρλού!” είχε δηλώσει σε προεκλογική συνέντευξη ο Κ. Μητσοτάκης

Υπό κανονικές συνθήκες το κράτος  για να οδηγήσει σε ανοδική πορεία την  οικονομία της χώρας είναι αναγκαίο να γίνει αρωγός τόσο των πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων τους

“Μα, πώς μπορεί να γίνει αυτό;…” θα μου πείτε… Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων τότε η απάντηση είναι  απλή και προφανής, ένα μακροπρόθεσμο ομολογιακό άτοκο δάνειο θα μπορούσε επι της ουσίας να συμβάλλει στην ανάκαμψη τους. 

Τελικά πολιτική βούληση δεν έχουμε, αλλά έχουμε μια κυβέρνηση ‘’ΤΟΥΡΛΟΥ’’, η οποία   όπως αποδεικνύεται λειτουργεί υπέρ των ελίτ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους Έλληνες στην πτώχευση.


Visited 8 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *