Γράφει η Αμέρισσα Αποκρεμιώτη
Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας το ως “πραγματική τομή στην σχέση κυβερνήσεων με τον κρατικό μηχανισμό”.
Το νομοσχέδιο αφορά αλλαγή στον τρόπο διορισμού και αξιολόγησης Διοικητών Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ μίλησε και για την αύξηση των αμοιβών των διοικητών νοσοκομείων οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των νοσοκομείων στο ύψος του μισθού του Γενικού Γραμματέα
Συγκεκριμένα, ο διορισμός θα γίνεται μετά από διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, συνέντευξης των επικρατέστερων στη βαθμολόγηση και έπειτα, η επιλογή θα ανήκει στον αρμόδιο υπουργό ανάμεσα στους τρεις πρώτους – από τις προηγούμενες διαδικασίες – υποψήφιους.
Αναμένεται βέβαια να δούμε, εάν αυτή τη φορά οι τετριμμένες και βαρύγδουπες δηλώσεις θα γίνουν πραγματικότητα.
Διότι έχει πολύ ενδιαφέρον να θυμηθούμε σε μία επανάληψη της ίδιας ιστορίας, τι δήλωνε ο κύριος Μητσοτάκης προεκλογικά το 2019 με ιδιαίτερα έντονο ύφος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “δεν πρόκειται να ανεχτώ πολιτευτές διοικητές νοσοκομείων” και ζητούσε πολιτική νομιμοποίηση να το αλλάξει.
Ωστόσο όταν το 2019 ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αντί να βιώσουμε το μεγαλείο των υποσχέσεων διαφάνειας και καινοτομίας, βιώσαμε τον σάλο με την συναλλαγή των κ. Μητσοτάκη και του 80χρονου κ. Κωνσταντίνου Πατέρα, ο οποίος πολιτευόταν παλαιότερα με τη Νέα Δημοκρατία και έπειτα με ΑΝΕΛ και ΛΑΟΣ και διορίστηκε διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας, με προσόν την κομματική του θέση και την υπόσχεση που παραδέχτηκε δημόσια ότι του είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας»
Επίσης κατά διαβολική σύμπτωση, είχαμε ξαναδεί το 2020 την κυβέρνηση να ψηφίζει νόμο (τον 4735/ 2020) περί διορισμού μέσω ΑΣΕΠ, συνοδευόμενο πάλι με υποσχέσεις αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης και αντί ανέλιξης κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ξεπέσαμε στις γνωστές τακτικές ρουσφετιού με περίτρανο δείγμα τον διορισμό με αυτόν τον νόμο, της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ κυρίας Καρποδίνη.
Διότι η συγκεκριμένη κυρία, όντας ήδη διορισμένη στον ΕΟΠΥΥ, λήγοντας η θητεία της, πήρε μέρος στον σχετικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ κι ενώ κατατάχθηκε στην ενδέκατη θέση έφτασε μετά την “συνέντευξη” (που διαφημίζει και στο νέο νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός), Ω του θαύματος στην τρίτη θέση και φτάνοντας στην διαδικασία επιλογής από τον αρμόδιο υπουργό (τότε από τον κύριο Πλεύρη) των τριών πρώτων υποψηφίων,(διαδικασία που επίσης ανακοινώθηκε και στο νέο νομοσχέδιο) ο υπουργός Πλεύρης την επιλέγει τελικά, ως διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ !!!!!! και μάλιστα παρά τη διπλή της απασχόληση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών!!
Κατά τ’ άλλα, θέλει να μας πείσει ο κυβερνήτης της χώρας, ότι ο τρόπος ανάδειξης διοικήσεων «καθιερώνει αξιοκρατικό πλαίσιο τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις. Απελευθερώνει υπηρεσίες και διοικήσεις ώστε να εξυπηρετούν αποκλειστικά τον πολίτη».
Είναι προκλητικό να ακούμε τέτοιες δηλώσεις και άλλες, όπως “αν στόχος της πρώτης τετραετίας ήταν να αντιμετωπίσουμε αστοχίες και αδικίες ο στόχος της δεύτερης είναι να τις ξεριζώσουμε” στη χώρα που σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι, επειδή δεν είχαν γίνει ούτε βασικά απαραίτητα έργα συντήρησης σε σιδηροδρόμους και αντιπλημμυρικά έργα.
Για να μην σχολιάσουμε ότι υπάρχουν λεφτά και μπόνους για “τα δικά τους τα παιδιά”, αλλά ούτε λόγος για εξοπλισμό νοσοκομείων, μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, ασθενοφόρα και πληρώματα σε αυτά.
Σε μία πολιτεία που σέβεται πραγματικά τους πολίτες, θα έπρεπε όχι μόνο η υγεία να είναι υποχρέωση ως δωρεάν παροχή της Πολιτείας προς τους πολίτες της, αλλά και να υπάρχουν νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και παροχές που να σέβονται την προσωπικότητα του κάθε Έλληνα Πολίτη.
Μία πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της, τους συμπεριλαμβάνει με ουσιαστικό τρόπο στην διοίκηση της ίδιας τους της χώρας και βάζει το αξιακό της πάνω από ρουσφέτια, εξαρτήσεις από στοές και μυστικές συμφωνίες, όχι μόνο στο επικοινωνιακό της, όπως γίνεται τώρα, αλλά και στην πραγματικότητα!