Ο εξευτελισμός της Ελλάδας … “βραβεύεται”


Γράφει η Ελένη Νιάρχου

Στις 6 Νοεμβρίου, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού της χώρας κ. Κώστα Σημίτη. Σύσσωμο το πολιτικό καθεστώς έδωσε το παρόν σε αυτή την εκδήλωση με παρουσίες, όπως η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, πρώην υπουργοί και συνεργάτες του κ. Σημίτη. Άλλωστε, οι πολιτικοί αυτής της χώρας βρίσκουν πάντα την ευκαιρία σε τέτοιες εκδηλώσεις να μας δείχνουν, πόσο συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον, ακόμα και αν φαινομενικά βρίσκονται σε «αντίπαλα» στρατόπεδα. Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο κ. Σημίτης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλλω στην εξέλιξη της κοινωνίας…» … «Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία …».

Ο κ. Κώστας Σημίτης, συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Ανδρέα Παπανδρέου και αφού υπό την πρωθυπουργία του δεύτερου, είχε διατελέσει υπουργός Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Είναι φανερό λοιπόν, ότι πρόκειται για έναν βαθιά εμπλεκόμενο πολιτικό με συμμετοχή στην στρατηγική, στις αποφάσεις και τελικά στις εξελίξεις που διαδραματίστηκαν υπό την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Είναι όμως η συμβολή του άξια επιβράβευσης; Γιατί δεν αρκεί μόνο η συμμετοχή κάποιου στα δρώμενα της χώρας ώστε να τιμηθεί. Η δράση ενός πολιτικού, πόσο μάλλον ενός πρωθυπουργού, χρειάζεται να είναι δημιουργική, αναπτυξιακή, αλλά και δίκαιη για την πορεία της χώρας και κατ’ επέκταση για τους Έλληνες πολίτες. Αντιθέτως ο κ. Σημίτης συνέβαλε στην εξαθλίωση και κατάπτωση της χώρας μας, πρωτοστατώντας σε κινήσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα μας έφταναν στο σήμερα.

Επί πρωθυπουργίας Σημίτη σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Το 1999 έχουμε το μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ με τις περισσότερες μετοχές να σημειώνουν απότομη πτώση. Η κυβέρνηση Σημίτη όχι απλώς δεν προστάτευσε τους πολίτες ως όφειλε, αλλά εκμεταλλεύτηκε την άγνοιά τους, παρουσιάζοντας το Χρηματιστήριο ως προσωπική πολιτική καινοτομία, προτρέποντάς τους να παίξουν τα λεφτά τους εκεί. Οι Έλληνες πολίτες έχασαν μεγάλα ποσά, μη μπορώντας να φανταστούν ότι η κυβέρνησή τους θα τους ωθούσε στην καταστροφή.

Πρωτοφανές ήταν και το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων με την Siemens. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορήθηκε για τις ενέργειές του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο από το 1996 έως 2001 και η εταιρεία Siemens φαίνεται να έχει δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα Patriot.

Επί πρωθυπουργίας Σημίτη μπήκαμε στο ευρώ με πλαστά στοιχεία. Ο στενός του φίλος, Γιάννης Στουρνάρας και επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων (ΣΟΕ) στην τότε κυβέρνηση, ενέκρινε το κλείδωμα της ισοτιμίας μετατροπής της δραχμής σε ευρώ σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αντιστοιχούσαν στην πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας. Έτσι μπαίνοντας στο ευρώ, είδαμε ξαφνικά την τσέπη μας να αδειάζει, αφού ουσιαστικά η ισοτιμία εκτόξευσε τις τιμές των προϊόντων και άφησε τους μισθούς στα προηγούμενα επίπεδα.

Αυτό που μπορούμε να δούμε ως «θετικό» κατά την πρωθυπουργία του κ. Σημίτη ήταν η αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), αφού μετά το «Τσοβόλα δώστα όλα» από τον προκάτοχό του Ανδρέα Παπανδρέου είχε πέσει πολύ χρήμα στην αγορά, έστω και ως δανεισμός και η επικείμενη αύξηση της παραγωγής ήταν αναμενόμενη. Παρότι όμως ότι υπήρχε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ- πάνω από 4% και συνολικά επί των ημερών του 30% – αντί να μειώσει το δημόσιο χρέος, το μεγάλωσε, συνεχίζοντας τους δανεισμούς για μια ανάπτυξη που ποτέ δεν ήρθε, αφού οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν ποτέ να αποπληρώσουν τα δάνειά τους λόγω της κρίσης που ακολούθησε. Ας μην ξεχνάμε και το χρέος που προέκυψε από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα μας το 2004, αφού χρειάστηκε να δανειστούμε χρήματα για την προετοιμασία και την διεξαγωγή τους,  κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε από μόνοι μας. Ή μπορούσαμε;

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα λάθη του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη μαζί φυσικά και με την αύξηση της φορολογίας, τις χρηματοδοτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τις κομματικές προσλήψεις, τα υπέρογκα ποσά σε δημόσια έργα κ.ά. Ουσιαστικά σήμερα πληρώνουμε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Η περίοδος εκείνη στιγματίστηκε από την εκτίναξη του χρέους. Ο κ. Σημίτης μιλά για εξέλιξη της χώρας σε μια δικαιότερη κοινωνία, αλλά τελικά οι αλλαγές οι οποίες σημειώθηκαν, μας κόστισαν πολλά που ακόμα πληρώνουμε. Τελικά οι ομοειδείς του τον τίμησαν, ως μηχανισμό υλοποίησης του εξευτελισμού και της κατάντιας της Ελληνικής κοινωνίας. Γι΄ αυτό ήταν άπαντες παρόντες…

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *