Η ηττοπάθεια δεν παράγει πολιτισμό

Η Υπουργός Πολιτισμού Κυρία Μενδώνη ανέφερε δημόσια σε συνέντευξη της τα εξής:

“ Η Ελλάδα, βάσει του πληθυσμού της, είναι μια μικρή αγορά υποδοχέας πολιτιστικών προϊόντων, που διαχέονται σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπως και μεγαλύτερες χώρες. Αναλογιστείτε το μερίδιο του αμερικανικού και του αγγλόφωνου κινηματογράφου στο σύνολο των εισαγόμενων πολιτιστικών προϊόντων. Ως περιορισμένη αγορά “καταναλώνουμε” περισσότερη ξένη λογοτεχνία, σε μετάφραση, από όση εξάγουμε…”

Αυτό που πραγματικά είναι πρέπον να προβληματίσει κάθε αναγνώστη είναι η στάση της Υπουργού να θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα. Κάποιος πρέπει να ενημερώσει την Κυρία Μενδώνη για το τεράστιο μεγαλείο της Ελλάδος και του Ελληνισμού και ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη μας υπάρχουν Ιεροί χώροι που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας. 

Είναι δυνατόν Υπουργός Πολιτισμού να τοποθετείται δημόσια σε συνέντευξή της με αυτόν τον τρόπο;

Πώς έγινε Υπουργός; Και τελικά με αυτή την ηττοπάθεια, ποιός μπορεί να δημιουργήσει και να παράγει πολιτισμό; 

Γιατί ακριβώς εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, δεν παράγουμε πολιτισμό!

Σαφώς πολιτισμός δεν είναι οι κινηματογραφικές ταινίες του αμερικάνικου και του αγγλόφωνου κινηματογράφου, όπως ανέφερε η Κυρία Μενδώνη, αλλά η ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων και του Ελληνισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη μας και όχι μόνο στα στενά γεωγραφικά σύνορα του νεοελληνικού κράτους, αλλά και η ανάδειξη όλων των “ξεχασμένων” από το υπουργείο, Ιερών γεωδαιτημένων χώρων σε ολόκληρη τη επικράτεια.

Πολιτισμό παράγουν οι Πολίτες, με Δρώμενα που έχουν “ξεχαστεί” στα βάθη του χρόνου, λόγο των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί από τις κυβερνήσεις που διοικούσαν και διοικούν  την χώρα μας

Ολόκληρος ο πλανήτης αναγνωρίζει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων και για αυτόν τον λόγο μας έχει κλέψει κατά καιρούς, τεράστιας σημασίας έργα και μηχανισμούς τα οποία στην συνέχεια, άλλα τα βεβήλωσαν και άλλα τα εκθέτουν στα μουσεία τους. 

Όλα αυτά τα εκθέματα που είναι των Ελλήνων πρέπει να επαναπατριστούν κι αντί αυτού, η Κυρία Μενδώνη και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν νόμο για να “δανείζουν” μακροπρόθεσμα κι αυτά που γλίτωσαν την υφαρπαγή.

Όταν μιλάμε λοιπόν για Πολιτισμό, ας αναρωτηθούμε όλοι μας, αν υπάρχουν κατ` αρχήν Πολίτες που θα παράξουν Πολιτισμό κι αν υπάρχει Πολιτεία με τις ανάλογες υποδομές, ώστε να έχει την ευχέρεια ο Πολίτης να παράγει Πολιτισμό βιώνοντας σε περιβάλλον ευδαιμονίας και ασφάλειας, όπως συνέβαινε τότε που οι πρόγονοί μας βίωσαν την Δημοκρατία και δημιούργησαν χιλιάδες Ναούς, Θέατρα και έργα τέχνης σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Το να ρίχνεις τσιμέντο στην Ακρόπολη δεν είναι πολιτισμός, αλλά η καταστροφή του.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι Πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία και βιώνοντας στην δική τους Πολιτεία παράγουν Πολιτισμό.

Υπάρχει Πολιτεία σήμερα;; 

Βασιλειάδης Δημήτριος.

Visited 10 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *