Γράφει η Αργυρώ Παναγιωτοπούλου
Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσιάστηκε το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στο νέο αυτό σχέδιο δράσης, τονίστηκε η ανάγκη για περισσότερες δυνάμεις ανταπόκρισης, η σημασία της πρόληψης, ώστε να μην ξεσπούν πυρκαγιές και η καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση και η άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων.
Ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο στην ομιλία του για μία πολύ σημαντική τομή στην αλλαγή του δόγματος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την πρόληψη και πρόσθεσε, “ως άλλος προφήτης” ότι θα δώσουν μία πολύ μεγάλη μάχη το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων “ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο με πολλές προκλήσεις “.
Συνέχισε λέγοντας: “αυτό αισθάνομαι ότι είναι και περιγράφει την κατάσταση που θα βιώσουμε το καλοκαίρι”. Τόνισε δε χαρακτηριστικά: “Εμείς θα δώσουμε μία πολύ μεγάλη μάχη. Αυτό ζητάω να κάνουν όλοι”.
Αυτό το απόσπασμα από την ομιλία του Υπουργού έχει το χαρακτήρα ανακοίνωσης μιας προαναγγελθείσας καταστροφής με δραματικό ύφος, μέσα από την οποία ξεδιπλώνει και τις διαισθητικές του ικανότητες, όπως ο ίδιος αναφέρει, να “διαβλέπει” ότι κάτι κακό θα συμβεί, μη αφήνοντας μάλιστα καμία αμφιβολία γι’ αυτό.
Πώς είναι δυνατόν ως πολίτες αυτής της χώρας να νιώσουμε ασφαλείς στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όταν ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός μας δηλώνει κατηγορηματικά ότι μας περιμένει “δύσκολη αντιπυρική περίοδος”; Πώς το ξέρει άραγε; Να υποθέσουμε μήπως ότι συμβουλεύεται “μάγισσες” ή “χαρτορίχτρες” ή ο ίδιος έχει προφητικές ικανότητες; Μήπως θα ήταν υποτιμητικό για έναν Υπουργό, επί κεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, να καταφεύγει σε τέτοια μέσα, πριν απευθυνθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα που έχει σκοπό να προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες, αλλά και το φυσικό κάλλος;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι προκάλεσε ανησυχία, αγωνία και ανασφάλεια στην κοινωνία καθώς η επικίνδυνη για τις πυρκαγιές περίοδος του καλοκαιριού πλησιάζει κι ο Υπουργός μας προειδοποιεί, γι’ αυτό που μας περιμένει.
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο ανέπτυξε στις λεπτομέρειές του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.
Τόνισε πόσο αναγκαία είναι η ενδυνάμωση του μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα, η γρήγορη οριοθέτηση στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται και η ολιστική προσέγγισή τους. Η πρόληψη και η ετοιμότητα σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία, η εναέρια επιτήρηση με τη χρήση εθνικών, αλλά και μισθωμένων εναερίων μέσων και οι εθελοντικές ομάδες που θα κινητοποιούνται από την έναρξη κάθε πυρκαγιάς και όχι σε δεύτερο χρόνο, όπως γινόταν μέχρι τώρα, είναι από τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου δράσης που περιέλαβε στην ομιλία του ο αντιστράτηγος. Αναφερόμενος δε, στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος παραδέχτηκε ότι υπήρχαν κάποιες αδυναμίες ώς τώρα, ως προς τη διαχείριση των πυρκαγιών, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης, αλλά σύμφωνα με το νέο δόγμα δράσης, όπως είπε, θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο θέμα αυτό. Στο πλαίσιο αναφοράς του δεν παρέλειψε να τονίσει με έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αυστηροποίηση των προστίμων και των ποινών για τα εγκλήματα εμπρησμού, παρόλο που εμείς ως πολίτες δεν είδαμε ποτέ να τιμωρείται, αλλά ούτε και να ανακοινώνεται κάποιος εμπρηστής.
Αυτά και άλλα πολλά αναφέρθηκαν στη διεξοδική παρουσίαση του νέου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που προκαλούν μόνο πλήξη και η μονοτονία των επαναλήψεών τους δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον πλέον, αφού τα ακούμε σχεδόν κάθε χρόνο.
Όσοι άντεξαν να διαβάσουν όλο το μακροσκελέστατο κείμενο της παρουσίασής του και δεν κουράστηκαν, οφείλουν να παραδεχθούν ότι επικοινωνιακά τουλάχιστον είναι πολύ καλό έως άψογο. Μοιάζει όμως, σαν να απευθύνεται σε ανθρώπους που ήρθαν να κατοικήσουν για πρώτη φορά σ ‘αυτή τη χώρα, χωρίς να έχουν γνώση και εμπειρία των όσων συνέβησαν μέχρι τώρα.
Στα λόγια, στα χαρτιά και στους σχεδιασμούς, τα πάνε όλοι τους μια χαρά, αλλά επί του πρακτέου, δεν είδαμε να συμβαίνει τίποτε απολύτως, όλοι εμείς που ζούμε χρόνια σ ‘αυτόν τον τόπο. Καμία πρακτική εφαρμογή των σχεδίων επί χάρτου των κυβερνώντων μας, όχι σε δεύτερο χρόνο, όπως επανειλημμένως αναφέρει ο αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, αλλά ούτε καν σε πρώτο, δεν έπεσε στην αντίληψή μας.
Διαφορετικά, δεν θα βιώναμε κάθε καλοκαίρι τα θλιβερά αποτελέσματα της καταστροφής της γης μας από τη φωτιά, που συστηματικά και μεθοδικά τόσα χρόνια τώρα συντελείται εις βάρος μας, λόγω μη εκτέλεσης των σχεδίων και των προτάσεων όλων των κυβερνήσεων, που αλληλοδιαδέχθηκαν η μία την άλλη στην άσκηση εξουσίας. Τα πολιτικά κόμματα, που βρίσκονταν στη Βουλή, έβλεπαν τις ολέθριες συνέπειες μιας πυρκαγιάς ως αφορμή και μόνο, για να κατηγορήσουν το ένα το άλλο, αξιοποιώντας πολιτικά τις θέσεις τους και επιχειρώντας να εξαργυρώσουν τον ανθρώπινο πόνο σε επιρροή και σε ψήφους.
Ως δείγμα, ας αναφέρουμε την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές του 2021, όπου με την άνεση και την ασφάλεια που του παρείχε η θέση του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την τότε Κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε την Εθνική Στρατηγική για τα δάση που ο ίδιος είχε προτείνει, ότι πάγωσε τις προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες, ότι έθαψε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας στο συρτάρι και ότι δεν αξιοποίησε τα κονδύλια Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών. Ξέχασε φυσικά να αναφερθεί στις δικές του εγκληματικές παραλείψεις, όταν ήταν Κυβέρνηση, που μας στοίχισαν τόσες απώλειες στο Μάτι.
Σήμερα ο Θεόδωρος Βάγιας μας μιλάει ανερυθρίαστα πάλι για “νέο σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών” και για “συνεργασία με τη δασική υπηρεσία”, που έχει μείνει όμως σχεδόν χωρίς υπαλλήλους…Ο δε υπουργός Κικίλιας σε ρόλο έμπειρου μέντιουμ, μας δίνει δυσοίωνα προγνωστικά για τις φετινές πυρκαγιές, που είναι προ των πυλών.
Κανείς τους δεν ενδιαφέρεται πραγματικά και έμπρακτα για τις ζωές μας και για το περιβάλλον μας, αφήνοντάς μας εκτεθειμένους σε κάθε είδους κίνδυνο και αδιαφορώντας επιδεικτικά, αν εμείς θρηνούμε κάθε καλοκαίρι τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες και αν καταστρέφεται σταδιακά από τη φωτιά το φυσικό μας περιβάλλον, το τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχοσωματική μας υγεία, την ευεξία και την εν γένει ισορροπία μας.
Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε πλέον να καταστρέφονται τα δάση μας, που έχουν χαρακτηριστεί ως “πνεύμονες ζωής” και να ερημώνονται τεράστιες εκτάσεις γης, μετατρέποντας τη χώρα σε “κρανίου τόπο”. Διαπιστωμένα πλέον, οι πολιτικάντηδες που διαχειρίζονται τις ζωές μας, είναι όχι μόνον ακατάλληλοι, αλλά και επικίνδυνοι.
Είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Επιβάλλεται να εγκαθιδρυθεί η αληθινή Πολιτεία Ανθρώπων, που θα μας προσφέρει προστασία και ασφάλεια απέναντι σε οτιδήποτε μας απειλεί.
Ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ακριβώς να προφυλάσσει και να βοηθάει τους ανθρώπους σε έκτακτες ανάγκες φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών. Η Πολιτεία επομένως οφείλει να εξοπλίσει το Σώμα με όλα τα απαραίτητα μέσα των πιο σύγχρονων τεχνολογικών προδιαγραφών, όπως αεροπλάνα, ελικόπτερα, πυροσβεστικά οχήματα κ.λ.π. και έχει υποχρέωση να τα συντηρεί επαρκώς, ώστε να βρίσκονται πάντα σε άριστη κατάσταση, όταν θα χρειαστεί να δράσουν.
Η ελλιπής συντήρηση των μέσων εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των χειριστών τους, όπως συνέβη πέρσι στην Κάρυστο, όταν κατέπεσε πυροσβεστικό αεροπλάνο και έχασαν τη ζωή τους δύο πιλότοι. Εκτός από τον εξοπλισμό και τη συντήρησή του, η Πολιτεία οφείλει να παρέχει επίσης στο Σώμα των Πυροσβεστών πλήρη και άρτια εκπαίδευση, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και να καλύπτει όλους τους άνδρες του Σώματος μισθολογικά και ασφαλιστικά, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να επιδίδονται στο καθήκον τους. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες οι κίνδυνοι θα αντιμετωπίζονται πριν καν εμφανισθούν και οι Πολίτες θα νιώθουν διαρκώς προστατευμένοι και ασφαλείς.