Τέμπη, Εξεταστική Επιτροπή : Πάμε και όπου βγει!


Γράφει ο Άρης Μέττος

“Πάμε και όπου βγει” η φράση που χαρακτηρίζει και στοιχειώνει την πολιτική δράση και πραγματικότητα στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Ένα από τα πιο θανατηφόρα σιδηροδρομικά ατυχήματα – εγκλήμα για πολλούς, της χώρας και όλης της Ευρώπης, με νεκρούς 57 ανθρώπους στην πλειοψηφία τους κάτω των 30 ετών. Οργή και θλίψη επικρατεί από τις πρώτες στιγμές του ατυχήματος, εικόνες σκληρές με συγγενείς να περιμένουν έξω από τα νοσοκομεία την ταυτοποίηση των δικών τους, κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία όλων των εμπλεκομένων και αποζημιώσεις προς τους συγγενείς των θυμάτων, λες και τα χρήματα μπορούν να εξαγοράσουν την παρουσία των δικών τους ανθρώπων. Δύο μήνες πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό αυτό συμβάν,  άλλη μια γνωστή διαδικασία από αυτές που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια με τον βαρύγδουπο τίτλο “ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ” έρχεται για να διαλευκάνει τις αιτίες αυτής της ανθρώπινης δυστυχίας και να τιμωρήσει όλους όσους φέρουν ευθύνη, όσο ψηλά και αν βρίσκονται…. ή μάλλον όχι;

Από το σκάνδαλο του Γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και το σκάνδαλο Κοσκωτά το 1989, την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών το 1994 με τον ακρικοριό Χρήστο Μαυρίκη, την μεγάλη απάτη του Χρηματιστηρίου, τα σκάνδαλα των αμυντικών προγραμμάτων, όπως αυτό, των υποβρυχίων που γέρνουν, με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τα σκάνδαλα Πόρτο Καρράς το 2004, Thales με πρωταγωνιστή τον Γιάννο Παπαντωνίου, την πολύ σοβαρή υπόθεση των δομημένων ομολόγων που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία, Siemens, Novartis, τις φωτιές, τις πλημμύρες, τα Τέμπη, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την εξυπηρέτηση των Golden Boys, των τραπεζών, των funds, των καρτέλ ενέργειας με τα τεράστια κέρδη που έχουν αποκομίσει καταληστεύοντας τους πολίτες, την αισχροκέρδεια, μέχρι τα μνημόνια και πολλά ακόμη, γνωστά και άγνωστα, μικρά η μεγάλα σκάνδαλα, η κατάσταση παραμένει ίδια όλη αυτή την μεταπολιτευτική περίοδο, με τραγικές συνέπειες στην πολιτικό-οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας. Πολίτες που οργίζονται, φωνάζουν, αντιδρούν σπασμωδικά, ορκίζονται να μην τους ξαναψηφίσουν και τελικά πέφτουν πάλι στην ίδια παγίδα και πελατειακή πρακτική των κομμάτων και των ισχυρών εργοδοτών τους.

Σε όλα αυτά που με μεγάλη η μικρή ευκολία χωνεύουν οι πολίτες με κοντή μνήμη και μηδενική πολιτική συμμετοχή στα κοινά, το κατεστημένο απαντά πάντα με την ίδια τακτική, την διενέργεια εξεταστικών επιτροπών και την χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Αλήθεια, πόσο αξιόλογη μπορεί να είναι μια εξεταστική επιτροπή από βουλευτές όταν καλείται να εξετάσει μάρτυρες και πρόσωπα που προέρχονται από τον ίδιο κομματικό σωλήνα, επιχειρηματικές οικογένειες και συνεργατικά σχήματα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και πρακτικές; Άραγε τιμωρήθηκε κανείς αυστηρά όλα αυτά τα χρόνια που διενεργούνται οι συνεδρίες των συγκεκριμένων επιτροπών; Είδαμε κάποια διαφορά στο υγειονομικό σύστημα από την εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία, άλλαξε κάτι στις πρακτικές των κομμάτων ύστερα από τα πορίσματα της επιτροπής για την νομιμότητα των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ; Τιμωρήθηκε κανείς, ή έμαθαν την πραγματική αλήθεια οι Έλληνες πολίτες για την υπαγωγή τους στα σκληρά μνημόνια, που κατέστρεψαν τις ζωές τους, από τα αποτελέσματα της αντίστοιχης εξεταστικής επιτροπής το 2015;

 Όλα για το φαίνεσθαι, όλα για το θεαθήναι, τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά, υποκρισία και επίδειξη δύναμης από μια κατεστημένη διαδικασία προστασίας των “δικών μας παιδιών” και της κοινής πεποίθησης, ότι η ατιμωρησία, η προχειρότητα και έλλειψη σοβαρών ελεγκτικών μηχανισμών ευνοούν την ανομία, την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και την έλλειψη λειτουργικών υποδομών από την Ελληνική κοινωνία.

Έτσι και τώρα, άλλη μια εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη έρχεται για να αποδώσει δικαιοσύνη και να εξιχνιάσει τα πραγματικά αίτια της καταστροφής. Αλλά, για ακόμη μια φορά, η ίδια τακτική αποδόμησης προσώπων και στελεχών του ΕΡΓΟΣΕ που είχαν καταγγείλει την διαφθορά στα σιδηροδρομικά έργα, η ίδια προσπάθεια συγκάλυψης και ακύρωσης των ευθυνών της κυβερνητικής ανεπάρκειας και μηδενικής αποτελεσματικότητας, επιβεβαιώνουν την έλλειψη σκοπιμότητας αυτών των πρακτικών και την ‘’θεατρικού’’ τύπου διαδικασία, που οδηγεί σε θολά και άνευ ουσίας συμπεράσματα. Σε όλα αυτά τα απίθανα που συμβαίνουν στην Ελληνική κοινωνία με στόχο την αποχαύνωση και την διαίρεση της σε παρατάξεις, κομματικές ιδέες και απόψεις, η ίδια η Ελληνική δικαιοσύνη, μέσω των λειτουργών της, κάνει αναφορά για παρεμβάσεις στο έργο της, για πολιτικές πιέσεις και νουθεσίες, που δημιουργούν πρόβλημα στην απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης και ελέγχου της Ελληνικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς.

Όσο οι πολίτες αδιαφορούν για τα κοινά, όσο τα κομματικά και οικονομικά συμφέροντα θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση της πολιτείας τόσο θα βιώνουν καταστροφικές καταστάσεις, ελλιπείς υποδομές και έλλειψη δικαιοσύνης στην καθημερινότητα τους. Μόνο μια ακομμάτιστη δημοκρατία θα μπορέσει να αποτινάξει τις παθογένειες ετών. Μια πολιτεία με καθολική συμμετοχή των πολιτών της στην διαχείριση της διακυβέρνησης των εθνικών πόρων και υποδομών της θα αλλάξει ολοσχερώς την εικόνα της. Ελεγκτικές επιτροπές που θα απαρτίζονται από ανεξάρτητους νομικούς συμβούλους, δικαστικούς, εισαγγελείς, επόπτες, οικονομολόγους κ.α. με την ευρεία συμμετοχή ενεργών πολιτών θα εγγυηθούν την διαφάνεια και ορθή ροή και χρήση των κρατικών πόρων σε μια προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονων υποδομών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, που θα απολαμβάνει, αλλά και θα ελέγχει κάθε στιγμή ο πολίτης. Μια δικαιοσύνη ανεξάρτητη από κάθε παρέμβαση μακριά από σέχτες, στοές και σχήματα εκμετάλλευσης της δυναμικής της πολιτείας, με υψηλό φρόνημα, γνώση και πραγματική αίσθηση απόδοσης δικαιοσύνης, θα προλαμβάνει και θα επαναφέρει τυχόν εσκεμμένες η μη συμπεριφορές προκειμένου να μην βιώσει η κοινωνία ξανά άλλα Τέμπη και αντίστοιχες τραγωδίες, που να οφείλονται σε παραλείψεις και ανευθυνότητα κρατικών παραγόντων και μηχανισμών. Οι ίδιοι οι πολίτες στην ένωση τους και μόνο, θα μπορέσουν να κάνουν μια νέα αρχή στην εγκαθίδρυση μια πραγματικής δημοκρατίας, στην οποία θα αποτελούν την βάση και την κινητήρια δύναμη επίτευξης των στόχων της.


Visited 7 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *