Τι κρύβει η ανακοίνωση του Κ. Μητσοτάκη για την δημιουργία θαλάσσιων πάρκων;


Γράφει ο Στέφανος Σουφλερός

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπάθησε να μας πείσει, ότι η υπεραλίευση που γίνεται στο Αιγαίο, θα σταματήσει με την δημιουργία θαλάσσιων πάρκων. 

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: “Έχουμε πρόβλημα υπεραλίευσης… το ξέρουμε όλοι αυτό… το λένε και οι ίδιοι οι ψαράδες. Αν καθορίσουμε κάποιες ζώνες πέριξ των νησιών μας, εκεί που συχνά αναπαράγονται τα ψάρια, όπου δεν επιτρέπουμε το ψάρεμα και είναι και κάτι που μπορέσουμε να επιβάλλουμε, αυτόματα δημιουργούμε ζωτικό πλούτο για να αναπαράγεται… το είδαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας, που έναν χρόνο δεν ψαρέψαμε και ξαφνικά, μας έλεγαν οι ψαράδες πόσα περισσότερα ψάρια είχαμε… Άρα μην τα παρεξηγούμε όλα και  μην θεωρούμε ότι όλες οι ενέργειες της Ελλάδος είναι παρεξηγήσιμες, ή μπορεί να εντάσσονται σε κάποια σχέδια τα οποία δεν τα λέμε φανερά…”

Κατά πόσο αυτές οι “ενέργειες”, όπως η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων γίνονται καθαρά για περιβαλλοντικούς λόγους και δεν εντάσσονται “σε κάποια σχέδια τα οποία δεν λέγονται φανερά”, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο πρωθυπουργός, είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. 

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Είναι τα θαλάσσια πάρκα ένα ζήτημα περιβάλλοντος, ή ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής και μοχλός πίεσης από την Τουρκία που της παρέχεται πολύ βολικά από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, για να φτάσουμε τελικά στις Πρέσπες του Αιγαίου;

Από την μία, αν ήθελε όμως o κ. Μητσοτάκης πραγματικά να προστατεύσει την θαλάσσια ζωή του Αιγαίου, θα έβαζε πρώτα τα θαλάσσια σύνορα και θα έδειχνε με αυτόν τον τρόπο στην γείτονα χώρα, Τουρκία, που σαρώνει με σκάφη μεγάλης αλιευτικής ικανότητας και υπερσύγχρονο εξοπλισμό όλο το Αιγαίο, ότι δεν μπορεί να τα περάσει, γιατί παραβιάζει την εθνική κυριαρχία μας. Επίσης, οι μέθοδοι αλιείας που χρησιμοποιούν οι τούρκοι ψαράδες είναι αντίθετοι με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου σχετικά με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την αρχή της αειφορίας. 

Αντιθέτως, τα προβλήματα δεκαετιών για τους Έλληνες ψαράδες που συσσωρεύονται και παραμένουν ανεπίλυτα έχουν φέρει αναμφισβήτητα την συρρίκνωση της εγχώριας αλιείας. 

Από την άλλη, βλέπουμε την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, που σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα  Daily Sabah- φερέφωνο του Ερντογάν- η Τουρκία θα σχεδιάσει τα δικά της Θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, ως αντίποινα για την ανακοίνωση από την χώρα μας. Θεωρεί την περιοχή που θα δημιουργηθούν τα θαλάσσια πάρκα αμφισβητούμενη”, το θέμα “ευαίσθητο” και ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν παρέχει σαφείς οδηγίες. Απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς. ότι “τα πράγματα θα επιδεινωθούν αν δεν βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας!

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ακόμα ένα παρονομαστή στην εξίσωση…

Η Ε.Ε. παρέπεμψε την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν εφάρμοσε την κοινοτική οδηγία σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Η προθεσμία για την κατάθεση σχεδίων έχει λήξει πριν από 3 χρόνια περίπου από τις 31 Μαρτίου του 2021 και δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.  Όμως, τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια συνδέονται ουσιαστικά με αποφάσεις για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Δηλαδή, η Ε.Ε. ζήτησε στην Ελλάδα να στείλει χάρτες με τα σύνορα της ελληνικής ΑΟΖ και η ελληνική κυβέρνηση σφύριξε αδιάφορα;;; 

Η χώρα μας έχει επεκτείνει προς το Ιόνιο πέλαγος τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια προς το Αιγαίο και την Τουρκία, γιατί το καθυστερεί; Τι υπάρχει τελικά πίσω από τις κάμερες και από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού “να μην τα παρεξηγούμε όλα και να μην θεωρούμε τις ενέργειες ως παρεξηγήσιμες”; Εδώ μιλάμε για “παραλείψεις” που θα μας κοστίσουν πολύ ακριβά!

Η δε Τουρκία έχει αιγιαλίτιδα ζώνη στην Μαύρη θάλασσα στα 12 ν.μ., κάνοντας χρήση το δικαίωμα που της δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αλλά δεν αποδέχεται να κάνει το ίδιο και η χώρα μας. Όμως, σημασία δεν έχει τι αποδέχεται και τι όχι η γείτονα χώρα, αλλά τι κάνουν οι διοικούντες μας για να μην δίνουν το δικαίωμα να έχουμε αυτές τις συμπεριφορές!

Γιατί, τι κάνεις σε περίπτωση -όπως τώρα με την Τουρκία- που ο γείτονας σου έχει άποψη για το τι θα κάνεις στο δικό σου σπίτι; Μα, φυσικά, του τρίβεις στη μούρη την κυριότητα του οικοπέδου σου και την οριοθέτηση του!  Αυτό όμως θα πρέπει να το έχεις φροντίσει σε προηγούμενο χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλίσεις οποιαδήποτε μελλοντική λεκτική, ή άλλης μορφή απειλή.

Η κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη αμέλησε υποδειγματικά να οριοθετήσει πρώτα αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη και στην συνέχεια ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομικά ζώνη), όχι μόνο για να διασφαλίσει την κυριότητα των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας, αλλά να διασφαλίσει και τα σύνορα της Ε.Ε. ως κράτος μέλος που είναι η Ελλάδα, παρόλο που υπάρχει εντολή για θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό από την Ε.Ε. 

Αυτή η “αδιάφορη” συμπεριφορά απέναντι σε ζητήματα κυριαρχίας της χώρας μας, δεν προέρχεται μόνο από την σημερινή κυβέρνηση. Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν διαχρονικά, δεν έπραξαν το αυτονόητο! Να ανακηρύξουν δηλαδή αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχουμε το μονομερές δικαίωμα που απορρέει από διεθνείς συμβάσεις και να επεκτείνουν την συνορεύουσα ζώνη στα 24 ν.μ. αποκτώντας έτσι κυριαρχία σε όλο το Αιγαίο, χωρίς προστριβές, φοβέρες, και το casus belli που παραβιάζει κατάφωρα κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Έτσι το Αιγαίο πέλαγος θα γινόταν αποκλειστική ελληνική κλειστή θάλασσα και θα έπρεπε να παίρνει την άδεια μας, για να μπει και να βγει από αυτήν, ο οποιοσδήποτε!

Σήμερα το Αιγαίο χαρακτηρίζεται ως “διεθνή ύδατα”, κάτι που όμως το αφήσαμε – σκοπίμως;- να συμβεί… Αλλά επιλέγει ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει την δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στην ΑΟΖ, που αρνήθηκε εμφανώς να ανακηρύξει, για δήθεν για το “καλό” της θαλάσσιας ζωής; 

Και αναρωτιόμαστε: με αυτόν τον τρόπο, δεν δίνει στο πιάτο και το “πάτημα” στην Τουρκία  που αμφισβητεί κάθε τόσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τώρα να φέρει όλο και πιο κοντά, ίσως και ως τετελεσμένο, το θέμα της “συνδιαχείρισης” του Αιγαίου; 

Πόσο μάλλον, όταν μέσω της Daily Sabah, η Τουρκία αναφέρεται -διόλου τυχαία- και σε παραδείγματα για κράτη, που μέσω της δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων προσπάθησαν να θεσπίσουν κυριαρχία σε αμφισβητούμενες περιοχές στον θαλάσσιο χώρο και τελικά έλυσαν επιτυχώς τις διαφορές τους με “μνημόνια συνεργασίας” μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, όπως έκαναν η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες το 1996!!!

Η “συνδιαχείριση του Αιγαίου” με τους Τούρκους είναι κάτι που το έχουμε ακούσει, ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και από επίσημα χείλη, για να μας προετοιμάσουν ψυχολογικά… “Η “συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, δεν είναι ταμπού και είναι θέμα χρόνου να συμβεί…” είχε δηλώσει πριν 1μιση χρόνο περίπου σε γνωστό περιφερειακό κανάλι και η αδερφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη. 

Φαίνεται ότι τώρα βρήκαν και τον τρόπο για να συμβεί!

Κι αν η Τουρκία τελικά οριοθετήσει κι αυτή θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης; Για “το καλόν της ειρήνης και της ευημερίας” θα καταπιούμε αμάσητη κι άλλη μια προδοσία;

Είναι πολλά τα ερωτηματικά που δημιουργούνται με την διαχρονικά συγκεκριμένη συμπεριφορά των διοικούντων μας, που δεν μας πείθουν πλέον ότι πράττουν για το… καλό μας!

Η χώρα μας χρειάζεται μια κυβέρνηση που να διασφαλίζει ξεκάθαρα την εθνική κυριαρχία τα δίκαια και τα δικαιώματα που απορρέουν από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις που συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος, παρέχοντας μας, ως πολίτες, ουσιαστική ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα. Να μην επιτρέπει σε κανέναν να προσβάλλει, να αλλοιώνει και να παραχαράζει την ιστορία και την διαδρομή της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, μόνο όταν εμφανιστεί ο Πολίτης. Και τώρα είναι η ώρα να κάνει την εμφάνιση του, να ασκήσει πολιτική ο ίδιος και να τοποθετήσει την Ελλάδα στην θέση που πραγματικά ανήκει! 

Διότι αφήσαμε όλους αυτούς να κάνουν την διαχείριση των δικών μας κληρονομικών, πνευματικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων και τελικά κομμάτιασαν σιγά-σιγά την χώρα και την ξεπουλάνε για αλλότρια συμφέροντα. Μια με την Θράκη, μια με την Ιωνία, μια με την Κύπρο, μια τα Ίμια, πρόσφατα με την αμφισβήτηση νησιών και βραχονησίδων, μέχρι να ξεπουλήσουν τα πάντα…. μέχρι πότε θα τους ανεχόμαστε;


Visited 50 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *