Πριν από 40 χρόνια, το 1983, ξεκίνησε η αναβίωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, μιας αθλητική διοργάνωση που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες αθλητές από σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη.
Σαφώς μια τέτοια οργάνωση διαφημίζει την Ελλάδα και πρέπει να συμβαίνουν τέτοια μεγάλα αθλητικά δρώμενα για να τιμούν τους προγόνους μας.
Η λέξη, άλλωστε, Αθλητισμός έχει ως ρίζα της τον «ΑΘΛΟ», που είναι μια έννοια που έχει μεγαλειώδη σημασία. Διότι, όπως μας αποκάλυψαν οι προπάτορες μας, κατακτώντας τον άθλο, ο άνθρωπος περνάει στις τάξεις των ηρώων και μπορεί να φτάσει στη θέωση.
Για παράδειγμα, όλοι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη διδάχθηκαν στο σχολείο τους άθλους του Ήρωα Ηρακλή και άλλων Ηρώων και αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την χώρα μας, για να θαυμάσουν τα έργα και τον πολιτισμό μας.
Υπάρχουν βέβαια και Ήρωες που δεν είναι γνωστοί σε πολλούς και σαφώς, πρέπει εμείς να τους αναδείξουμε και να τους τιμούμε.
Ένας Ήρωας που έχει απόλυτη σχέση με την μάχη του Μαραθώνα και τον μαραθώνιο, είναι ο Εχετλαίος, ο ήρωας που με την παρουσία του βοήθησε τους πολεμιστές μας, αποδεκατίζοντας τον στρατό και τον στόλο των Περσών. Για αυτόν τον λόγο, το μαντείο των Δελφών είχε ανακοινώσει στους Αθηναίους πως θα έπρεπε να τιμούν τον Ήρωα Εχετλαίο.
Όμως, δεν συμβαίνει αυτό σήμερα στον Μαραθώνιο της Αθήνας, ούτε σε κανέναν άλλο Μαραθώνιο που διοργανώνεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας. Να σημειωθεί πως ο μαραθώνιος αποτελεί ολυμπιακό άθλημα ήδη από το 1896 με την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων της σύγχρονης εποχής.
Τότε, νίκησε στον Μαραθώνιο ο Έλληνας Σπύρος Λούης, ένας άνθρωπος του μόχθου, χωρίς να έχει τα σημερινά «καλούδια» του πρωταθλητισμού και της εμπορευματοποίησης των πάντων. Η μοναδική βοήθεια που είχε ο Σπύρος Λούης ήταν η αρετή, οι αξίες και οι αρχές που είχε ως Έλλην. Αυτός ο αθλητής νίκησε σε αυτόν τον Άθλο με αρωγό την ψυχή του και σαφώς Ναι! Τίμησε τους προγόνους μας.
Σήμερα, η πολιτεία θα έπρεπε, να προβάλει και τους πραγματικούς άθλους των Ηρώων μας – με τόση μεγάλη απήχηση που έχει η συγκεκριμένη διοργάνωση-, ώστε οι σημερινοί αθλητές να θέλουν να γίνουν Ήρωες, νικώντας τους Άθλους τους καθημερινά με σθένος με ανδρεία, αλλά κυρίως με άπειρη αρετή.
Αρθρογραφία: Δημήτριος Βασιλειάδης