Το αφήγημα της “Ανάπλασης Α.Ε.”


Γράφει ο Χάρης Δαμίγος

Παραμονές των εορτών στην Αθήνα κι ο κόσμος ζει σαν τον Μαζεστίξ, τον αρχηγό των Γαλατών – θυμάστε  που κοιτούσε  ψηλά, μήπως του πέσει ο ουρανός στο κεφάλι;  Έτσι λοιπόν και οι Αθηναίοι, κοιτώντας τις τιμές  στα σούπερ μάρκετ που είναι στον ουρανό, μην ξέροντας , πώς θα τα βγάλουν  πέρα, πώς θα καταφέρουν  να ψωνίσουν  για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – αν το καταφέρουν δηλαδή- περιμένοντας κανά φτωχοPass -αν το δώσουν- κι έρχεται ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων, που περιμένει καρτερικά κι αυτός τη στέψη του, για να σώσει κι αυτός με την σειρά του τον Δήμο Αθηναίων, από τον προηγούμενο κακό Δήμαρχο. Σας θυμίζει κάτι αυτή η ατάκα; (Είναι συνέχεια του: παραλάβαμε καμένη γη, άδεια ταμεία, μαχαίρι στο κόκαλο κλπ).  

Έτσι λοιπόν, ο κ. Δούκας, για να ταράξει τα νερά της πολιτικής σκηνής του Δήμου Αθηναίων, (γιορτινές μέρες βρήκε και αυτός;) κάνει μια δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορά την τροπολογία – σκάνδαλο, για την συσταθείσα επί εποχής της σωτήριας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της εταιρείας ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε, τι συμβαίνει και γιατί εμένα δε μου κάνει καθόλου εντύπωση η ανάρτηση “ηφαίστειο” (όπως νομίζει) του νέου Δημάρχου. 

Όπως έχετε καταλάβει μέχρι και σήμερα, στην ευρεία πολιτική σκηνή, στη δημοτική, αλλά και στην  περιφερειακή, (είδατε πόσες έχουμε;) όταν θέλουν να χρηματοδοτήσουν τα δικά τους παιδιά, χωρίς όμως να καρφώνονται, γιατί τώρα υπάρχει και το διαδίκτυο, δίνουν ένα όνομα, βάζουν μια ταμπέλα κι από ’κει και πέρα, οι κάνουλες αρχίζουν να βγάζουν λεφτά. 

Πρόσφατο παράδειγμα οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές, που ενώ, όπως μας λένε, οι κάνουλες άνοιξαν, τα χρήματα βγήκαν, στις τσέπες μπήκαν, αλλά τα έργα δεν έγιναν!!!  Εσύ τώρα δημότη, μην ξεχνάς να πληρώνεις τα δημοτικά τέλη, μαζί με όλα τα άλλα, “γιατί ο Δήμος έχει ανάγκες”!!!  

Οι σοφοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπόρησαν και ίδρυσαν εταιρεία την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. Διαβάζοντας το καταστατικό της, το μάτι μου πέφτει σε κάτι, που δεν μου κολλάει κι η αλήθεια είναι, ότι το ξαναδιάβασα, μήπως άλλα βλέπω κι άλλα καταλαβαίνω. Λέει:  “…η εταιρεία  σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας”. 

Εγώ δυσκολεύομαι να καταλάβω τι εννοεί, εσείς;;

Πώς ταιριάζει το “δημόσιο συμφέρον”, με κανόνες της “ιδιωτικής οικονομίας”, το ξέρει μόνο αυτός που το συνέταξε, γιατί εγώ, με τις λίγες γνώσεις που έχω και βάζοντας την λογική μου, νόημα δεν έβγαλα. Θα μου πει κάποιος τώρα: “καλά τον καπιταλισμό δεν τον γνωρίζεις; Ίσως να υπάρχει σύνδεση…” Κι απαντάω εγώ: “Ναι, τον γνωρίζω, αλλά καπιταλισμός σε αριστερή κυβέρνηση;”. Θα τρίζουν τα κόκαλα των συντρόφων Λένιν και  Στάλιν. 

Μήπως εδώ αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, μας δίνουν να καταλάβουμε ότι πλέον στο χρήμα δεν υπάρχει αριστερά, κέντρο, δεξιά κι εμείς που τσακωνόμαστε μεταξύ μας, είμαστε κουτοί; 

Οι ταμπέλες που βάζουν, όπως σας είπα παραπάνω, παίρνουν τον τίτλο: σκοπός της εταιρείας. Εδώ το τυράκι είναι η “βελτιστοποίηση ποιότητας της ζωής”, η “κοινωνική συνοχή” και η “οικονομική ανάπτυξη των περιοχών”… Αυτοί οι τρεις άξονες είναι η βιτρίνα και της έχουν βάλει τόσα πολλά λαμπάκια (παρότι έχουμε ενεργειακή κρίση, γελάμε τώρα) που ο κόσμος τυφλώνεται και δεν βλέπει πίσω από την βιτρίνα. 

Εδώ, έχει αξία ν’ αναφερθεί το “θεάρεστο” έργο των δημοσιογράφων και των καναλιών, που σε άψογη συνεργασία, σε πείθουν με τα επιχειρήματα τους, για την ανάγκη να γίνουν αυτά τα έργα. Πόσο θα κοστίσουν, θα στο πουν, αλλά πότε εμείς γίναμε ενεργοί πολίτες και ψάξαμε να δούμε πόσο έφτασε πραγματικά το κάθε έργο; Βλέπουμε το αποτέλεσμα και συνήθως βαράμε παλαμάκια, μην ξέροντας, πόσο το έχουμε πληρώσει! Η μη ενεργοποίηση μας, είναι το μεγάλο τους ατού, για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. 

Για ποιά “βελτίωση ποιότητας ζωής” μας μιλάνε, όταν του δημότη της Αθήνας  δεν του φτάνουν τα χρήματα να ζήσει αξιοπρεπώς σαν άνθρωπος; Ποιά  βελτίωση ποιότητας ζωής, όταν ο δήμος Αθηναίων και οι δημότες του υποφέρουν από την εγκληματικότητα, με τους παράνομους  λαθρομετανάστες, που αλωνίζουν στο κέντρο και δημιουργούν συνεχώς προβλήματα; 

Για ποιά “κοινωνική συνοχή” μιλάνε, όταν: κοινωνική συνοχή είναι το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την υποστήριξη, η συμμετοχή στις χαρές και τις μοναδικότητες της ζωής; Τι ακριβώς από όλα αυτά υπάρχουν στον Δήμο Αθηναίων, κύριοι και κυρίες σωτήρες του Δήμου;

Για ποια “οικονομική ανάπτυξη περιοχών” μιλάτε κύριοι του δήμου; Στις περιοχές που έχετε ακίνητα κι ενώ τα αγοράσατε τζάμπα, μόλις τις φτιάξετε, θα τα μοσχοπουλήσετε; Ξέρω, εσείς δεν τα κάνετε αυτά, έχετε συνείδηση (γελάμε πάλι). 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω και τη διαμαρτυρία του τότε Δημάρχου Αθήνας, κ. Καμίνη, ο οποίος είπε κάτι πολύ σωστό, ότι το κράτος – η γενική κυβέρνηση όπως την λένε- φτιάχνει εταιρεία για να γίνει και δήμος. Να έχει δηλαδή, τον πρώτο λόγο στα τεκταινόμενα του δήμου και μάλιστα με τη μορφή της επιβολής. Ωραία πράγματα συμβαίνουν σε αυτή την χώρα κι εμείς πέρα βρέχει! Βέβαια κι ο κ. Καμίνης, πέραν της διαμαρτυρίας, δεν έκανε και κάτι άλλο. Αποδέχθηκε την εταιρεία κι όλα καλά, όλα ωραία!!! 

Όλα αυτά άλλαξαν το έτος 2019. Αυτή η θαυματουργή χρονιά για την οικογένεια Μητσοτάκη – Μπακογιάννη, θα γραφτεί στο βιογραφικό τους, στην  wikepedia σαν άθλος. Γίνεται πρωθυπουργός ο Κυριάκος και δήμαρχος ο Κωστάκης!!! Μετά από την στέψη του, και πιθανώς σε οικογενειακό συμβούλιο και μες στην τρελή χαρά, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, αλλάζουν τον νόμο και περνάνε την εταιρεία αυτή, στις αρμοδιότητες του Δήμου με πρόεδρο ποιόν; Τον δικό μας άνθρωπο, το δικό μας παιδί – κυριολεκτικά και μεταφορικά – τον Κώστα Μπακογιάννη! Από ’κει και πέρα, αρχίζουν οι μεγάλες στιγμές για τον Δήμο. Έργα πνοής, έργα ζωής, που γελάνε και τα νέα πεζοδρόμια, που έφτιαξε ο απερχόμενος δήμαρχος. 

Ενδεικτικά να αναφέρω:

Τις έξυπνες συσκευές καθαρισμού του αέρα που σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρίστων, αντιστοιχούν σε 30 φυτεμένα δέντρα και ρωτάω εγώ: “Ρε διάνοιες, τη σκιά από τα 30 δέντρα την αντικαθιστούν; Ή για κάποιο λόγο δεν την χρειάζεστε; Τα δέντρα, φοίνικες και διάφορα άλλα είδη που φυτεύτηκαν σε μεγάλες τσιμεντένιες γλάστρες και πήγαν άκλαυτα σε χρόνο μηδέν;” Μας έμειναν οι γλάστρες όμως να τις θυμόμαστε.

Τα καινούργια πεζοδρόμια, που στην  Πανεπιστημίου, τα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, λες και δεν ήταν ήδη μεγάλα και τι φύτεψε στα παρτεράκια; Το πανάκριβο και σπάνιο φυτό ρίγανη!!! Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ στο να υπάρχουν πεζοδρόμια, να μπορεί ο κόσμος να περπατήσει με ασφάλεια, αλλά στην Πανεπιστημίου πόσο να τα φτάσουν; Εκτός, λέω εγώ τώρα ο αδαής, αν κάποιος – κάποιοι έχουν τίποτα ακίνητα εκεί και πρέπει να ανέβει λίγο ακόμα η τιμή…

Ξέχασα να σας πω, ότι αντιπρόεδρος της εταιρείας είναι ένας άλλος αστέρας των αρίστων, ο Πολυχρόνης Ακριτίδης, συγκοινωνιολόγος. Τι ιδέα του έρχεται του άριστου; Να κάνει κάτι μαγικό. Να κάνει περιπατόδρομο και ποδηλατόδρομο την λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, κόβοντας την Αθήνα στην μέση, γιατί όποιος θέλει να κατέβει στο Σύνταγμα, στην Πανεπιστημίου ή στον Άγνωστο Στρατιώτη, πρέπει να κάνει ολόκληρο κύκλο…Να διασχίσει δηλαδή  την Αρδηττού,  να κάνει δεξιά στην Αθανασίου Διάκου και να “σουβλιστεί” στην κίνηση, όπως έγινε με τον ήρωα της επανάστασης, αλλά στην σύγχρονή του μορφή.   

Θα μπορούσα να γράψω περισσότερα για τα κατορθώματα τους, αλλά σταματάω, γιατί νομίζω ότι τους διαφημίζω πλέον με αυτά που γράφω!!!   

Ερχόμαστε λοιπόν, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 και πιθανώς, πάλι σε οικογενειακό τραπέζι, αποφασίζει ο  πρωθυπουργός να τιμωρήσει τον νέο Δήμαρχο και να ξαναγυρίσει τις αρμοδιότητες της εταιρείας, πάλι στο Δημόσιο. Ε, και; Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Φοβήθηκε ο πρωθυπουργός τις αποκαλύψεις και το έκανε; Έτσι νομίζετε; Ή νομίζετε ότι ο κ. Δούκας θα έβαζε το μαχαίρι στο κόκαλο και θα έκανε έλεγχο στον πρώην και θα του έβγαζε τα άπλυτα στην φόρα;  Αχ, κ. Δούκα, από ’μένα θα μάθετε τον λόγο που το έκανε και θα το μάθουν μαζί και οι αναγνώστες… Για να σας προστατέψει το έκανε! Ναι! να σας προστατέψει…. Ξεχάσατε ότι με το PREDATOR έχει παρακολουθήσει μέχρι και τον σκύλο που έχει στο Μαξίμου; Εσείς θεωρείτε ότι γλυτώσατε;; Πλανάσθε πλάνην οικτράν αν το νομίζετε, οπότε καθίστε στα αυγά σας, να στεφθείτε Δήμαρχος και όλα καλά. 

Κ. Δούκα θα περίμενα από εσάς, να κάνετε θέμα και να γίνετε τσουνάμι με την προσπάθεια σας, να πάρετε δηλαδή  πίσω τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου σας, που με αυτοκρατορική επιβολή ο πρωθυπουργός, σας τα αφαίρεσε και σας έκανε επαίτες – δημάρχους, ενώ ξέρετε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει “Δήμαρχος”.

Ο δήμος είναι κανονικά ο πρώτος βαθμός διοίκησης, γι’ αυτό και στις δημοτικές εκλογές, με εξαίρεση τις τελευταίες, ο δήμαρχος ήθελε 50+1% για να βγει. Με 34, 32, 38% δεν έβγαινε ποτέ. Τώρα με 43% γίνεσαι δήμαρχος, αλλά αυτό δεν σας πειράζει και τόσο, έτσι κ. Δούκα; 

Το τραγούδι που ταιριάζει εδώ αγαπητοί φίλοι και φίλες είναι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου “ΕΛΛΑΣ” και ειδικά οι στίχοι: “το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο”. Σας στεναχώρησα τώρα λίγο, έτσι; Δεν σας είχε περάσει από το μυαλό;  Η πραγματική ενημέρωση δυστυχώς έχει και … απογοητεύσεις.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες μη με ρωτήσετε: “Καλά… άφησαν το δικό τους παιδί να χάσει τον δήμο;” Απάντηση: Λέτε να το έκαναν χωρίς λόγο; Δεν σας περνάει από το μυαλό, ότι πάει για … μεγάλη αναβάθμιση; Παραπάνω δεν σας βοηθάω, κάντε τις εκτιμήσεις σας…

Αφού λοιπόν μάθατε τι είναι αυτή η εταιρεία, ποιος είναι ο σκοπός της, πώς άλλαξε χέρια και γιατί  η δημοσίευση του νέου Δημάρχου είναι μια φούσκα, όμοια της φούσκας του χρηματιστηρίου, πρέπει να σας πω ότι οι Δήμοι έγιναν κομματικά όργανα των κομμάτων και μάλιστα έχουν και κομματική γραμμή. Διότι, αν δεν την εφαρμόσεις, δε θα ξαναπάρεις δήμο ή θα σου δημιουργούν συνέχεια προβλήματα, αφού έχουν πλέον καταπατήσει τα πάντα, προς όφελος του κόμματος. Μην μου πείτε για τους “ανεξάρτητους” δημάρχους, γιατί θα με πιάσει λόξιγκας από τα γέλια. 

Οι Δήμοι, που οι δημότες έπρεπε να παίρνουν τις αποφάσεις κι η κάθε κυβέρνηση να τους φοβάται και όχι το αντίθετο… 

Οι Δήμοι, που θα έπρεπε τα έργα να γίνονται με βάση τις ανάγκες τους κι όχι με βάση τις προμήθειες… 

Οι Δήμοι, που οι δήμαρχοι θα διαμένουν εκεί και όχι στα βόρεια, νότια και ανατολικά προάστια…

Άρα, όταν τα χρώματα των κομμάτων βγουν από τους Δήμους, τότε θα μιλάμε για μια πραγματική Δημοτική Αρχή, από την οποία θα λείπουν οι παρωπίδες, δεν θα γίνεται σπατάλη χρήματος και θα έχει ένα πραγματικό κοινωνικό πρόσωπο για ΟΛΟΥΣ τους δημότες ανεξαιρέτως. ΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Visited 10 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *