Νταβός: Χαρούμενος ο Μητσοτάκης για το 3πλάσιο χρέος! (video)


Γράφει η Ειρήνη Σιδέρη

Διαβάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη προ ημερών στο Νταβός, στην «Παγκόσμια Οικονομική Ομάδα Συζήτησης», ένας αναγνώστης έχει ανάμεικτα συναισθήματα.

«Πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία. Έχουμε οικοδομήσει αυτό που θεωρώ ότι θα είναι μια βιώσιμη δυναμική. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό: φέρνουμε στη χώρα σημαντικό ποσοστό άμεσων ξένων επενδύσεων. Το χρέος μας σε σχέση με το ΑΕΠ μειώνεται με ρυθμό ρεκόρ». Σημείωσε ο κος Μητσοτάκης.

Διαβάζοντας αυτές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, δεν ξέρει κάποιος, αν πρέπει να γελάσει, να κλάψει ή να θυμώσει; Kαι σε ποια χώρα αναφέρεται, σίγουρα όχι στην Ελλάδα! Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία. Πώς θα συμβεί αυτό με περισσότερα από τέσσερα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ να χρωστούν στην Εφορία (ΑΑΔΕ) υπέρογκα ποσά; Εκατοντάδες χιλιάδες οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν το ασφαλιστικό τους ταμείο (μήπως τιμωρούνται επειδή επέλεξαν το “Ελεύθεροι”; Μισητή έννοια για το καθεστώς). Δύο 2 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι το 2024, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αλλά ο Κυριάκος είναι ευχαριστημένος. Η ακρίβεια των τροφίμων και της ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, που σε συνδυασμό με τις πανάκριβες τιμές ενοικίων, η ζωή έχει μετατραπεί σε αγώνα επιβίωσης σε αρένα. Για τον πρωθυπουργό όμως… θα είναι μια καλή χρονιά!

Μας τόνισε, ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και μας εξηγεί τους δύο 2 λόγους: Πρώτον, φέρνει στην χώρα σημαντικό ποσοστό ξένων επενδύσεων. Το ξεπούλημα της χώρας, δηλαδή λέγεται επένδυση. Μέσω του Υπερ-Ταμείου δεν έχουν αφήσει Λιμάνια, Αεροδρόμια, Δρόμους(διόδια) Μετρό, Τρένα, ΔΕΚΟ, Δημόσιες Επιχειρήσεις, αρχαιολογικούς χώρους, τα πάντα έχουν εκποιηθεί. Σε τιμές από εξευτελιστικές ως χάρισμα. Γιατί, για να ξεχρεώσουμε ως χώρα;

H απλή ερώτηση είναι, αν μια (δημόσια) επιχείρηση είναι ζημιογόνα, γιατί να την αγοράσει ένας επενδυτής;; Χαζός είναι; Aν είναι κερδοφόρα, τότε γιατί να την πουλήσουμε και δεν την αξιοποιούμε προς όφελος μας; Κι αν την πουλήσαμε, τι πήραμε; Μήπως αέρα κοπανιστό; Μήπως… έδωσαν δάνεια σε “επενδυτές” με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο, (δηλαδή τα χρήματα όλων μας) να αγοράσουν Δημόσιες Επιχειρήσεις; Με αποτέλεσμα να εισπράττουν οι επενδυτές όλα τα έσοδα και το μάρμαρο, το πληρώνει το κορόιδο, ο Έλληνας πολίτης. Ας μην μπούμε όμως εκεί, θα ασχοληθούν οι εισαγγελείς και οι δικαστές του μέλλοντος με αυτά. Ας γυρίσουμε στον χαρούμενο Μητσοτάκη!

Ο δεύτερος λόγος, μας εξηγεί από το Νταβός, με το χαμόγελο στα χείλη ο πρωθυπουργός, είναι πως το χρέος μας σε σχέση με το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν)μειώνεται με ρυθμό ρεκόρ! Ναι, κι όμως το είπε ως επιτυχία! Πράγματι, ήταν στο 209,8% του ΑΕΠ το 2021 και έπεσε στο 166,5% το 2023 σύμφωνα με την Ελβετική τράπεζα UBS. Ποιο έπεσε ρε παιδιά; Αφού το χρέος το 2010 ήταν περίπου 240 δις όταν μπήκαμε στα μνημόνια, και τώρα είναι 657 δις σύμφωνα πάλι με την UBS! Τι πανηγυρίζει; Μιλάμε για σχεδόν τριπλασιασμό του δημόσιου χρέους, αλλά ο Κυριάκος χαίρεται; Επειδή ο δείκτης καταστροφής είναι λίγο μειωμένος από το 2021 στο 2023 σε σχέση με το ΑΕΠ;;! Μα πάλι για καταστροφή πρόκειται! Το χρέος είναι μια θηλιά στο λαιμό έλεγαν οι παππούδες. Σήμερα οι πολιτικοί ηγέτες μας το τριπλασίασαν, έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό, έχουν παραδώσει γη και ύδωρ στους ξένους και χαίρονται σουλατσάροντας στα Νταβός και καμαρώνουν κιόλας.

Το μόνο, για το οποίο δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το έπραξε με “επιτυχία” ήταν το ξεπούλημα της χώρας!

Όχι, δεν πρέπει κάποιος ούτε να γελάσει, γιατί η κατάσταση είναι τραγική, ούτε να κλάψει, γιατί τα κλάματα δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν να φτιάξει κάτι, μένει μόνο να θυμώσει! Να θυμώσει με τον ίδιο του τον εαυτό ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί! Πώς τους ανεχόμαστε τόσα χρόνια;; Να μας κοροϊδεύουν μες τα μάτια μας, να κλέβουν την χώρα μας, να καταστρέφουν και να σκοτώνουν το μέλλον των παιδιών μας, δηλαδή όλων των επόμενων γενεών! Στην επόμενη καταστροφή, μην περιμένουμε το sms τους “Εκκενώστε”, εμείς πρέπει να τους πούμε σήμερα «Εκκενώστε την Βουλή των Ελλήνων», επειδή ούτε Έλληνες είναι, αλλά η ίδια η καταστροφή γεννημένη.

Μαθητές γυμνασίου, αν ρωτήσουμε, πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας μας, θα ακούγαμε πάρα πολλές υπέροχες λύσεις και εύκολα εφαρμόσιμες!

Υπάρχει ανεκμετάλλευτος πλούτος και δυνατότητες σε όλη την χώρα! Βασική είναι η ανάπτυξη της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, που θα εξασφάλιζε και την ικανοποιητική αμοιβή των αγροτών, για μια τόσο δύσκολη εργασία, αλλά και τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης. Είναι ντροπή τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, να είναι πανάκριβα για τον Έλληνα καταναλωτή και τα εισαγόμενα πιο φθηνά, ενώ ταξιδεύουν από την άλλη άκρη και ο αγρότης να κερδίζει ψίχουλα, σε σχέση με τον κόπο του. To ίδιο και για την αλιεία.


Στην βιομηχανία, που επίσης δεν παράγουμε τίποτα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι πρώτες ύλες της Ελληνικής γης, όπως πχ τα μέταλλα. Σήμερα ταξιδεύουν τόνοι χύμα μετάλλων στο εξωτερικό και μας επιστρέφουν, ως πανάκριβα μεταποιημένα προϊόντα! Τραγικό.


Ανάπτυξη και κίνητρα παραγωγής σε όλους τους βιοτέχνες της χώρας μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην παράγουμε ούτε σπίρτα! Τα εισάγουμε από τρίτες χώρες κι αυτά! Είναι άπειρα τα προϊόντα της χώρας μας που μπορούν να παραχθούν. Αν πρόκειται για ένδυση και υπόδηση, υπάρχουν όλες οι φυσικές πρώτες ύλες για δική μας παραγωγή, αλλά με πολιτική βούληση τις έκλεισαν και σήμερα πνιγήκαμε στα πλαστικά της Κίνας! Να πούμε για διακόσμηση, όπως κεραμικά, γυαλί, ξύλο, να πούμε για την αργυροχρυσοχοΐα, για έπιπλα, τα πάντα! Για παραγωγή τροφίμων, και παραδοσιακά προϊόντα τροφίμων, όπως γλυκά, ποτά, ζυμαρικά με έναν κατάλογο ατελείωτο!

Ποιος είναι ο τομέας που μπορεί να σκεφτεί κάποιος και δεν μπορεί να αναπτυχθεί με μεγάλη οικονομική επιτυχία στην χώρα μας;; Ενέργεια; Nαυτιλία; Αυτοκινητοβιομηχανία;
Υποδομές, όπως γέφυρες σιδηροδρόμους κτλ δεν μπορούν να κατασκευαστούν από Έλληνες επιστήμονες; Αλλά, έρχονται ξένες εταιρείες για την υλοποίηση και μετά τις κρατούν προς εκμετάλλευση, για πολλές δεκάδες χρόνια. Τόσοι λαμπροί επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό, αφού φρόντισε το κράτος έμμεσα να τους διώξει.

Πίσω από τα πάντα τελικά κρύβονται πολιτικές τακτικές και αποφάσεις με πολλές, σίγουρα, να είναι και εισαγόμενες. Μπορούν, αν ήθελαν να κάνουν πάρα πολλές κινήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και δεν κάνουν τίποτα! Το αντίθετο ακριβώς! Κινήσεις που βλάπτουν και μειώνουν την ανάπτυξη, τις κάνουν με χαρά! Θα έλεγες μέχρι… Ότι είναι «βαλτοί!»


Επειδή, δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε, πρέπει κάποτε να τους αφαιρεθεί το πηδάλιο! Δεν είναι πρόβλημα αυτό όμως. Το πρόβλημα είναι… ότι περιμένουμε κάποιος άλλος να το κάνει.

Visited 5 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *