Επιχείρηση ‘Prosperity Guardian'”: Στέλνουν σε αποστολή αυτοκτονίας την φρεγάτα  ‘’Ύδρα’’;


Γράφει ο Δημήτρης Αλαμπάνος

Εδώ και δύο μήνες, οι φανατικοί μαχητές Χούθι εξαπολύουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα. Οι επανειλημμένοι γύροι αντιποίνων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Έτσι, οι εντάσεις αυτές απειλούν τώρα την ευρύτερη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σύμφωνα με δημοσιεύματα του παγκόσμιου τύπου.

Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα και με νωπή ακόμα την άμεση συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, το Υπουργείο Εθνικής  Άμυνας  ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Prosperity Guardian». Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης  κύριο  Νίκο Δένδια στις 21 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό να σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών». Το Πολεμικό Ναυτικό πρότεινε εξαρχής δύο επιλογές φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, τη φρεγάτα «Ύδρα» και τη φρεγάτα «Ψαρά». Τελικά, φαίνεται να κλείδωσε η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα».

Κατ αρχάς χρήζει μεγάλης συζήτησης, το κατά πόσο η χώρα μας έχει πρωταρχικό συμφέρον, ώστε να εμπλακεί στην  επιχείρηση «Prosperity Guardian». Πρόκειται για μια  πολεμική, κατ΄ ουσίαν, σύγκρουση και μάλιστα με μαχητές που είναι θρησκευτικά φανατισμένοι και έχουν την πεποίθηση ότι πολεμούν ουσιαστικά για το ίδιο το Ισλάμ! Αλήθεια, τίνος συμφέροντα θα κληθούν να υποστηρίξουν τα στελέχη του πολεμικού μας Ναυτικού, ρισκάροντας τις ζωές τους, σε μια αποστολή που μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας; Κι αν αυτός ο χαρακτηρισμός ακούγεται σε κάποιους υπερβολικός, τους προτείνω να διαβάσουν την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) που αναφέρει, πως στη φρεγάτα «Ύδρα», ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17). Πρόκειται για έναν αριθμό που ξαφνιάζει και είναι πραγματικά πολύ υψηλός. Σύμφωνα με πηγές, όλο το 2023 παραιτήθηκαν από το πλοίο 11 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ήδη μέσα στις πρώτες μέρες του 2024 έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραιτηθούν άλλα 6 στελέχη. Μάλιστα, το Υπουργείο έχει ζητήσει για την πλήρη στελέχωση του πλοίου, ώστε να είναι έτοιμο για την αποστολή άλλα 70 άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα). Εξ όσων κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, σε όλο το Ναύσταθμο, επειδή οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο, αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποσπάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Η ΠΟΕΣ Υπογραμμίζει ακόμη πως «ενώ παλαιότερα υπήρχε προσωπικό που ζητούσε να συμμετέχει σε αποστολές εξωτερικού για οικονομικούς λόγους, πλέον δεν υπάρχει ούτε αυτό το οικονομικό δέλεαρ. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ. Αυτή είναι η περιβόητη νέα πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μία μέρα, σε ένα μόλις πολεμικό πλοίο, φέρεται να έχει υποβληθεί το 10% των συνολικών παραιτήσεων συνολικά του ΠΝ για το 2023».

Από τη μία λοιπόν, βλέπουμε την κυβέρνηση να δέχεται με περισσή ευκολία να εμπλέξει τη χώρα σε νέα επικίνδυνη πολεμική σύρραξη, για τη διαφύλαξη ουσιαστικά των συμφερόντων ξένων εταιρειών και πιθανά κάποιων Ελλήνων εφοπλιστών. Από την άλλη, να διατηρεί έναν εργασιακό μεσαίωνα στο Πολεμικό μας Ναυτικό, κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο για μια χώρα σαν τη δική μας, με τον μεγαλύτερο παγκοσμίως ποντοπόρο στόλο και με χιλιάδες ναυτικά μίλια ακτογραμμών.

Το συμβάν με τους Χούθι έμελλε να αναδείξει την απαξίωση από πλευράς πολιτείας του Πολεμικού μας Ναυτικού. Και να σκεφτεί κανείς, ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης απολαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια κάθε χρόνο του κρατικού προϋπολογισμού. Όταν πρόκειται βέβαια για εξεζητημένες αγορές τύπου Γερμανικών υποβρυχίων, που γέρνουν ή παρωχημένων και μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων, η Κυβέρνηση (αυτή και οι προηγούμενες) δεν φείδεται χρημάτων. Είναι βλέπετε μεγάλες και οι προμήθειες… Όταν πρόκειται όμως για τη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών καθώς και για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που καλούνται να υπερασπιστούν την εθνική μας κυριαρχία,  υπάρχει μεγάλη δυσπραγία.

Από την άλλη βέβαια θα μου πείτε πως την Εθνική Κυριαρχία την παραχωρούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους σε κάθε ευκαιρία, αυτό θα τους ενοχλούσε τώρα;


Visited 10 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *