E.E: Γιατί αντικατέστησε τις οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούν CFC;


Γράφει η Ασημίνα Τσιριγώτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αντικατάσταση των οικιακών συσκευών, που χρησιμοποιούν χλωροφθοράνθρακες (CFC), συγκεκριμένα ψυγείων και κλιματιστικών σε ποσοστό 70% .

Δικαίως θα αναρωτηθείτε, για ποιο λόγο τους πήρε ο πόνος να αντικαταστήσουμε τις παλαιότερες οικοσυσκευές  μας, που στο κάτω-κάτω, δεν μας ρώτησαν καν αν έχουμε τα χρήματα γι αυτήν την υποχρεωτική, ανανεωτική- ελάφρυνση της τσέπης μας. (Λέτε και τους νοιάζει;)

Μη βιαστείτε να βγάλετε αυθαίρετα συμπεράσματα κι αν νομίζετε ότι δεν θα δικαιολογούσαν (καμία σχέση με δίκαιο λόγο) την απαίτηση τους… γελιέστε!

Γιατί, η αλλαγή των οικοσυσκευών μας, λένε πως έχει άμεση σχέση με τη τρύπα του όζοντος, η οποία παρεμπιπτόντως, κατά τα λεγόμενα των επιστημόνων τείνει να κλείσει χωρίς ανθρωπογενή παρέμβαση. Βέβαια, τα “σαΐνια” της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, προσπαθούν να επισπεύσουν τη διαδικασία αυτή, με το να μας αλλάξουν τα φώτα-μπαρδόν… ψυγεία και κλιματιστικά- ήθελα να πω.

Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, τα ‘’εύσημα’’ δεν τα δίνουμε μόνο στην Ε.Ε, γιατί αυτές είναι αποφάσεις, που συνυπογράφουν όλοι  οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί, που εμπλέκονται οι αρμοδιότητες τους για την “επίλυση” του ζητήματος της τρύπας του όζοντος και της  κλιματικής αλλαγής. Ένας από αυτούς, λίαν αγαπητός στην Ελλάδα, είναι και το ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λοιπόν, σε πρόσφατες ανακοινώσεις του αναφέρει, την οικονομική καθίζηση, που έχει υποστεί η ευρωζώνη για το 2023 και συμπεραίνει ότι η καθίζηση αυτή οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή.

Το όραμα δε,  του ΔΝΤ για το 2024 είναι να έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη για το 2025!Την ανάκαμψη αυτή αναμένεται να την στηρίξει η πιο ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών, «καθώς οι επιπτώσεις από το σοκ των τιμών της ενέργειας θα υποχωρούν και ο πληθωρισμός θα πέφτει, στηρίζοντας την αύξηση των εισοδημάτων» ανέφερε το Ταμείο.

Τώρα θα μου πείτε, τι σχέση μπορεί να έχουν με την συζήτηση μας οι ανακοινώσεις του ΔΝΤ περί οικονομικής ανάκαμψης;

 Ας το σκεφτούμε λοιπόν λίγο πιο διεξοδικά. Το ΔΝΤ θέλει “ανάπτυξη” που θα την επιτύχει, λέει, μέσω της κατανάλωσης και όλως τυχαίως η Ε.Ε. θεσμοθετεί προκειμένου να ‘’ επιβάλλει’’ την αλλαγή των  οικιακών συσκευών στα νοικοκυριά της.

Τι άλλο να πούμε; Θα ήμασταν άδικοι, αν υποθέταμε πως όλο αυτό το εγχείρημα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά  ένα αξιοσέβαστο “δωράκι”, για τους ‘’κολλητούς’’ βιομήχανους της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εξουσίας; Οι οποίοι, απ’ ότι φαίνεται θα ωφεληθούν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ από την αντικατάσταση όλων αυτών των συσκευών! 

Ένα ατελείωτο πάρτυ κέρδους, ή αισχροκέρδειας (ό,τι προτιμάτε) εις βάρος, όλης της ανθρωπότητας! 

Το σίγουρο είναι, πως ακόμα και αν ο πλανήτης μας νοσεί σαφώς και έχει τους δικούς του μηχανισμούς να προστατεύεται και να ξαναδημιουργείται. Το έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία του.

Ας μη γελιόμαστε όμως, το γήινο περιβάλλον, δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Σαφώς και λειτουργεί κάτω από συνθήκες νομοτέλειας και μας παρέχει σε πλήρη αφθονία ό,τι χρειαζόμαστε για την επιβίωση μας.

Το μόνο που απαιτείται είναι ο σεβασμός. Διότι ο σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει, ότι σεβόμαστε τη δημιουργία, σεβόμαστε τον εαυτό μας και αναγνωρίζουμε την απόλυτη ταύτιση μας με αυτό. 

Επομένως, μόνο  με βάση αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να νομοθετούν οι κυβερνήσεις και να οργανώνονται οι άνθρωποι, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την συνολική υγεία.


Visited 10 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *