Αλλαγή της ώρας – Γιατί κάποιοι αποφάσισαν να επεμβαίνουν στον δικό μας χρόνο;


Γράφει ο Ηλίας Καλλέργης

Με μια λιτή ανακοίνωση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημέρωσε και φέτος τους Έλληνες πολίτες για την “καθιερωμένη” αλλαγή της ώρας, στη θερινή «μορφή» της.

Ένα “έθιμο” που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα στην ιστορία του πλανήτη μας. Μόλις το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, οι τότε φωστήρες της εποχής αποφάσισαν στην Ευρώπη τη καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του φωτός τους ήλιου για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Τον χειμώνα μάλλον δεν ήθελαν να δουλεύουμε στον ήλιο, ούτε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας. Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του. Κάποιοι σε κάποια γραφεία αποφάσισαν για τον δικό μας χρόνο…

Δύο φορές τον χρόνο, με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της – 19/01/2001, αλλάζουμε την ώρα λες και θέλουν κάποιοι να παρέμβουν στον ίδιο μας τον χρόνο. Λες και ο χρόνος τους ανήκει για να τον τροποποιούν και να τον πηγαίνουν μπρος- πίσω,  κατά το δοκούν…

Έτσι κάθε χρόνο τον Μάρτη ξυπνάμε μετά από την αλλαγή της ώρας και αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε χάσει μια ώρα από τη ζωή μας. Κάποιοι δείχνουν αισιόδοξοι όμως, γιατί κατά την αλλαγή της χειμερινής ώρας, 7 μήνες μετά, μας γυρίζουν πίσω αυτή τη χαμένη ώρα. Πώς σας φαίνεται αυτό; Είναι λογικό τον χειμώνα, που αυξάνονται οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού μας να έχουμε μικρότερη μέρα, δηλαδή λιγότερο φως;  Πείτε μου ειλικρινά. Δεν είναι αστείο αυτό που γίνεται 50 χρόνια τώρα;

Ας αφήσω όμως αυτά τα αστεία και ας πάω στα πιο σημαντικά.

Το συγκεκριμένο «έθιμο» όπως προανέφερα, που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει στη ζωή μας, μόνο καλό δεν έκανε στην ανθρωπότητα. Ίσα ίσα, ερχόταν κάθε φορά με τίμημα για την υγεία μας.. 

Με λίγα λόγια, το πρωινό φως μας βοηθά να ξυπνάμε φυσικά και να κοιμόμαστε την κατάλληλη ώρα. Επιπλέον, ενισχύει την καλή διάθεση. Το φως τις βραδινές ώρες, από την άλλη, φαίνεται να καθυστερεί τον ύπνο, καθιστώντας πιο δύσκολο το πρωινό ξύπνημα. Στη θερινή ώρα, η καθημερινότητά μας πηγαίνει 1 ώρα μπροστά, όμως η κίνηση του ήλιου δεν αλλάζει. Οπότε, το σώμα παύει να ευθυγραμμίζεται με την κίνηση του ήλιου. Αυτό μας καθιστά, έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκτός φυσιολογίας.

Αυτό φυσικά δε το λέω εγώ, αλλά μελέτες που έχουν γίνει και έχουν αποφανθεί πως πολλά προβλήματα υγείας έχουν συνδεθεί με τη μετάβαση στη θερινή ώρα, μεταξύ των οποίων:

·         μειωμένη παραγωγικότητα

·         καρδιακές προσβολές

·         εγκεφαλικά επεισόδια

·         ημικρανίες και πονοκέφαλοι

·         αύξηση του σωματικού βάρους

·         κίνδυνοι για την ασφάλεια (αυξημένα τροχαία και εργατικά ατυχήματα).

Τελικά είδατε, πως ούτε στην εργασία βοήθησε, όπως πίστευαν οι τότε φωστήρες…

Από την άλλη, εδώ και χρόνια γίνεται μια προσπάθεια κατάργησης της εναλλαγής της ώρας από θερινή σε χειμερινή και αντιστρόφως, πιθανόν για τις παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά και επειδή διαπιστώσανε, λέει, οι σημερινοί ειδήμονες της Ευρώπης, πως τελικά ήταν λάθος και πως δε μας βοηθάει πλέον στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται τραγελαφικά, αλλά η αλήθεια είναι πως σε όλο αυτό συμβάλλουμε κι όλοι εμείς που το δεχόμαστε χωρίς να αντιδρούμε. Εντάξει, μπορεί τα πρώτα χρόνια να μη γινόταν τόσο αντιληπτό, αλλά μετά; Σχεδόν 50 χρόνια δεχόμαστε να παρεμβαίνουν στον χρόνο μας και να φτιάχνουν δικές τους τεχνικές για την αποδυνάμωση και αποσυντονισμό της ανθρώπινης λειτουργίας..

Και είναι γεγονός, πως ο μοναδικός άνθρωπος που έχει μιλήσει ανοιχτά με αναλύσεις και αποδείξεις για την παραχάραξη του χρόνου είναι ο κος Αρτέμης Σώρρας, Πρόεδρος του Εθνικού Πολιτικού φορέα “Ελλήνων Συνέλευσις”. Ο πρώτος και ο μόνος που στάθηκε απέναντι σε οτιδήποτε δεν έχει λογική, στο οτιδήποτε είναι απέναντι στη δημιουργία μας.
Αυτό είναι που πρέπει να κάνει και ο καθένας μας.

 Πρέπει να σταθούμε απέναντι σε οτιδήποτε είναι απέναντι από τη φυσιολογία μας.
Πρέπει να βάλουμε ένα ΤΕΛΟΣ στον παραλογισμό και στην παραφύσει μεθοδολογία τους.

Πρέπει οι ίδιοι να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε πώς έχουν επέμβει στο χρόνο μας – και όχι μόνο.  Αρχικά, παραποιώντας τον ίδιο τον χρόνο και τα ιστορικά γεγονότα και στη συνέχεια, κλέβοντας μας τον χρόνο. Είτε με την αλλαγή της ώρας, είτε κάνοντας μας να μην έχουμε χρόνο για οτιδήποτε δημιουργικό…

Επειδή, οποιαδήποτε παρέμβαση στην φυσιολογία μας, την δική μας και του περιβάλλοντος μας που είμαστε ένα και το αυτό, την πληρώνουμε πολύ ακριβά, ας γυρίσουμε στους νόμους της φύσης και όλα θα διορθωθούν. Εξάλλου με τον χρόνο δε μπορεί να τα βάλει κανείς…


Visited 66 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *