Γράφει ο Δημήτρης Αλαμπάνος
Αν και δεν το συνηθίζω, τώρα τελευταία παρακολουθώ συχνά τηλεόραση, προκειμένου να ενημερωθώ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα των πολιτικών σχηματισμών που σε λίγες μέρες θα ζητήσουν την ψήφο μου στις ευρωεκλογές. Η αλήθεια όμως είναι πως πιο πολλά έμαθα για τις εξελίξεις γύρω από τον επικείμενο διαγωνισμό της Eurovision, παρά για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα των κομμάτων.
Είναι τραγικό, να συνειδητοποιούμε τη χαλαρότητα της προεκλογικής συμπεριφοράς εκλεγμένων ανθρώπων και κομμάτων, που ήδη έχουν ρυθμιστικό ρόλο στις ζωές μας, για ένα τόσο σοβαρό γεγονός όπως οι ευρωεκλογές. Θεωρώ πως είναι απόλυτη ανάγκη να αναδειχθεί η σοβαρότητα και η σημασία τους. Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα δευτερεύον διαδικαστικό γεγονός, αλλά ως μία από τις πιο σημαντικές δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρώπης.
Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι απλώς μια συνέλευση που συγκεντρώνει πολιτικούς από διάφορες χώρες της ΕΕ. Είναι η φωνή των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο – τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Μια διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχει άμεση επίδραση στη ζωή μας. Οι νόμοι που προκύπτουν από αυτό το θεσμικό όργανο διαμορφώνουν τις πολιτικές που ορίζουν την καθημερινότητά μας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης του Ευρωκοινοβουλίου στις ζωές των Ελλήνων, ήταν η επιβολή ουσιαστικά των μνημονίων λιτότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αυτά τα μνημόνια, τα οποία υποτίθεται είχαν ως στόχο την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, επέφεραν αυξημένη φορολογική επιβάρυνση, μείωση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και περικοπές σε κοινωνικές παροχές και προνόμια. Με λίγα λόγια η πολιτική και τα μέτρα που προέκυψαν από το ευρωκοινοβούλιο, είχαν καταλυτικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, οδηγώντας σε αυξημένη ανεργία, φτώχεια και αυτοκτονίες. Πάντα με την ενεργή ή παθητική συμμετοχή των Ελλήνων ευρωβουλευτών.
Ο νόμος για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ και την πώλησή της, ήταν μια απόφαση που προήλθε από εκεί και επηρέασε τον τρόπο που λειτουργεί ο τομέας της Ενέργειας στη χώρα μας. Ομοίως, το χρηματιστήριο Ενέργειας που οδήγησε σε εξωφρενικές τιμές, ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική που αφανίζει τον πρωτογενή τομέα, είναι άλλο ένα παράδειγμα της επίδρασης που έχουν οι αποφάσεις της ΕΕ στην καθημερινή μας ζωή.
Οι ευρωεκλογές λοιπόν δεν είναι απλώς μια διαδικασία ψηφοφορίας. Είναι η ευκαιρία μας να επηρεάσουμε τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης και της χώρας μας. Κάθε ψήφος μετράει, κάθε συμμετοχή είναι σημαντική. Είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε την Ευρώπη στην οποία θέλουμε να ζούμε.
Ευτυχώς, απ΄ ό,τι φαίνεται υπάρχουν ακόμη φωνές πολιτικών αρχηγών και φορέων, που προεκλογικά μιλούν καθαρά για μια ευρωπαϊκή πολιτική. Ένας τέτοιος πολιτικός άνδρας είναι ο Αρτέμης Σώρρας ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στην χαρακτηριστική και προκλητική απαξίωση της διαδικασίας των ευρωεκλογών από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση οι όροι που χρησιμοποίησε για να περιγράψει τον τρόπο αντιμετώπισης των ευρωεκλογών από τα κόμματα και τα ΜΜΕ: «σα να είναι μια γιορτή, ένα πανηγύρι».
Συγκεκριμένα δήλωσε: “Τελικά υπάρχει προεκλογικό κλίμα; Γιατί καμία δράση δεν γίνεται από κομματικούς μηχανισμούς, αλλά και κυβερνητικούς σαν Ευρωεκλογές, να είναι μια γιορτή, ένα πανηγύρι, ενώ είναι πολύ σοβαρές και σημαντικές και θα έπρεπε να συζητιούνται πολλά θέματα επί της Ευρώπης, επί της Ελλάδος, για τις Ευρωεκλογές… Δηλαδή, μιλάμε για ένα Ευρωκοινοβούλιο που αυτό, αν το θέλετε, βγάζει νόμους και υπακούνε όλες οι χώρες βάσει καταστατικού χάρτη που έχει δημιουργηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την Ενωμένη Ευρώπη. Αντ’ αυτού, δεν υπάρχει καμία συζήτηση… Όμως ναι… Μπαίνουμε σε ένα προεκλογικό κλίμα και που πρέπει όλοι να ενδώσουμε και να καταλάβει ο Πολίτης αυτή την φορά τι σημαίνει Ευρωεκλογές…”
Δε θα διαφωνήσω ούτε με μία λέξη.
Ολόκληρη η συνέντευξη: https://www.youtube.com/watch?v=UgQiv94xqJQ&t=8s