Γράφει ο Χάρης Δαμίγος
Για να ξεκινήσει ένα άρθρο πρέπει να έχουμε κάποια δεδομένα, κάποιες πληροφορίες, ένα συμβάν, γενικά κάτι πρέπει να υπάρχει, σωστά; Εγώ, θα σας πω ότι για το άρθρο αυτό έχω πάρει πληροφορίες από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, από γεωργούς για το πώς καλλιεργείται το σανό, από ιχθυολόγους για τα θαλάσσια πλάσματα χωρίς εγκέφαλο κι από δραματική σχολή για τα μαθήματα ηθοποιίας.
Από τη μια πλευρά είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει άμεση σχέση (είναι η επιτομή που λέμε) με όλα τα παραπάνω κι από την άλλη πλευρά είμαστε εμείς, ναι εμείς οι πολίτες, που προσπαθούμε να ζήσουμε σε αυτή την χώρα.
Σίγουρα δεν μπορώ να μιλάω για κάποιον τυχαίο, κάποιον περαστικό, αλλά σας μιλάω, για τον ένα, τον μοναδικό, τον ακαταμάχητο, τον μπον βιβέρ, τον μουσάτο (μετά από μεγάλο αγώνα), τον μανίφικο, τον μπελίσιμο, τον ιμιλιόρι αγγούρι από Misko, τον Γιάννη Στουρνάρα. Το αγαπητό παιδί των Ευρωπαίων τραπεζιτών, τον αστέρα της οικονομολογίας, απόφοιτο Ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά και της Οξ-φόρδης.. Μέγας γνώστης των οικονομικών και για να μην τον αδικήσω, θα σας αναφέρω μερικά από τα μοναδικά επιτεύγματα του.
Αντιπρόεδρος της Δημόσιας επιχείρησης αερίου: πουλήθηκε μέσω ΤΑΙΠΕΔ
Πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Εμπορικής τράπεζας: έκλεισε και συγχωνεύθηκε από την Άλφα τράπεζα..
Μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας για την είσοδο μας στην ΟΝΕ: όλοι ξέρουμε πώς μπήκαμε… όπως κι αυτός ξέρει..
Μέλος των επιτροπών διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή επιτροπή και τον ΟΟΣΑ: τι μας έφερε; Μνημόνια, μέχρι να σβήσει ο ήλιος…
Δε χρειάστηκε να είναι στις θέσεις, αυτές όταν συνέβησαν αυτά που σας γράφω, απλά μπήκε κι έβαλε το χεράκι του ή το λιθαράκι του (διαλέξτε) για να διευκολύνει τη μελλοντική κατάσταση. Ο κατάλογος είναι μεγάλος κι αν ψάξετε, θα βρείτε και τα υπόλοιπα επιστημονικο-οικονομικά κατορθώματα του.
Με μια πρόχειρη ματιά θα λέγαμε ότι με ό,τι έχει ασχοληθεί, δεν έχει πάει και πολύ καλά… Δεν το λες και δυνατό βιογραφικό πρόσληψης. Αυτό με το βιογραφικό όμως, ισχύει για εμάς τους απλούς θνητούς. Για την άλλη κατηγορία, αυτή στην οποία όπου ανήκει ο Στουρνάρας, μεταφράζεται σε επιτυχία, επίτευξη στόχου και μπόνους. Και δε θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο μπόνους από τον επαναδιορισμό του σαν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ξαναγυρνάμε στην αρχή και φτιάχνουμε το παζλ. Τι είναι ο Γιάννης με 2 ν; Ένας παραμυθάς που εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές, λες και δεν έχει εγκέφαλο, που μας ταΐζει σανό κλαίγοντας ότι το κάνει για το καλό μας!!
Για να τιμήσει τους καλούς του φίλους, για τον επαναδιορισμό του, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα διεθνές συνέδριο με θέμα “Δημόσιο χρέος, διδάγματα του παρελθόντος, προκλήσεις του μέλλοντος” και μένουμε όλοι με ανοιχτό το στόμα. Όσοι δε μείνατε ή δεν ξύσατε το κεφάλι σας ή δεν μιλήσατε με απρεπή λόγο, μάλλον δεν καταλάβατε τον τίτλο του συνεδρίου.
Πάμε να το δούμε αναλυτικά, ξεκινώντας από το “δημόσιο χρέος”. Ποιος το δημιούργησε αυτό κ. Στουρνάρα και γιατί; Την αλήθεια όμως να μας πείτε, υπάρχουνε πολλοί που ξέρουνε.
“Διδάγματα του παρελθόντος”. Εσείς κάνατε λάθος κ. Στουρνάρα και θέλετε να μας πείτε ότι μάθατε από τα λάθη σας ή αυτό που κάνατε, πέτυχε κι είναι δίδαγμα για τους επόμενους; Αν παραδεχθείτε ότι έγινε λάθος, πότε θα πληρώσετε τη νύφη, αφού ό,τι και να γίνει, μόνο εμείς την πληρώνουμε;
“Προκλήσεις του μέλλοντος”. Τι προκλήσεις; Σαν αυτές που κάνετε μέχρι τώρα, φτωχοποιώντας ακόμα και τις πέτρες, ή βελτίωση του πειράματος που μας εφαρμόζεται μέχρι σήμερα; Προκλήσεις με νέους ρόλους πιο δραματικούς; Προκλήσεις σε νέα ποιότητα σανό, για να μην το συνηθίζουμε και διαμαρτυρηθούμε; Σε τι ακριβώς, να μας πείτε να μάθουμε και εμείς!
Αποσβολωμένα τα περισσότερα μέγιστο-οικονομικά μαλάκια που βρίσκονταν στο συνέδριο, τον άκουσαν να συνεχίζει κάνοντας μια αποκάλυψη που κούνησε το κτίριο. “Η Ευρώπη λέει βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι, αντιμέτωπη με αυξημένα επίπεδα χρέους, μάλλον υπάρχει πρόβλημα στην διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας” Σε αυτή την δήλωση απαντώ εγώ: Φσσσσστ μποοοόινγκ που είπε και ο Κώστας Βουτσάς στην ελληνική ταινία.
Ας σοβαρευτούμε τώρα και να σας αποκαλύψω τι μας είπε ο διοικητής.
Μας είπε ξεκάθαρα ότι μετά από τόσα χρόνια μιας ψεύτικης οικονομικής κρίσης, κατ’ εμέ, υπάρχει ακόμα υψηλό επίπεδο χρέους και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε την δημοσιονομική βιωσιμότητα!! Το καταλάβατε ή να το κάνω πιο λιανά; Θα το κάνω πιο λιανά για να κουνήσω κι εγώ το ίντερνετ όλο.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, εν γνώσει του μας αποκάλυψε ότι: Οι θεσμοί όπως η Ε.Ε, οι πρωθυπουργοί των κρατών, οι υπουργοί οικονομικών, οι τραπεζίτες, το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας κι όποια άλλη θεσμική μπούρδα μας πέταξαν ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. Απέτυχαν παταγωδώς στις πλάτες μας και γέννησαν φτώχεια, εξαθλίωση, ακρίβεια.
Το ότι αποτύχανε επειδή υπήρξε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση δημόσιου χρέους, πανδημία κι ενεργειακή κρίση, μόνο γέλια μας δημιουργούν, αφού όλα αυτά μόνοι τους τα δημιούργησαν.
Εφόσον μιλάνε για δημοσιονομική βιωσιμότητα, πρέπει να κάνουμε ένα restart και να βάλουμε τις σωστές βάσεις και να ορίσουμε τη δημόσια διοίκηση και για το συγκεκριμένο συνέδριο να οριστεί τι είναι η οικονομική διοίκηση.
Η δημόσια διοίκηση ενός κράτους, πρέπει να έχει οδηγό τις κοινωνικές και τις ανθρώπινες ανάγκες. Η οικονομική διοίκηση είναι ένα μόνο κομμάτι της γενικής διοίκησης, αφού εξίσου σημαντικά κομμάτια είναι η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια της χώρας μας.
Για να γίνει όμως μια τέτοια διοίκηση, πρέπει να μαζευτούν οι οικονομικοί φωστήρες της χώρας και να μας πουν τι έχουμε. Τι δηλώνει η χώρα σαν έσοδα, τι χαλάει η χώρα σαν έξοδα. Τι χαλάμε όλοι μαζί συλλογικά ρε αδερφέ, να μην το ξέρουμε; Να δούμε ένα ισοζύγιο που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα, λες κι είναι εμπορικό μυστικό…
Επίσης μια εξήγηση σε ποιους χρωστάμε και γιατί χρωστάμε, εμάς ποιοι μας χρωστούν και πόσα μας δίνουν, που πάνε αυτά που μας δίνουν κι επιτέλους, τι πρέπει να κάνουμε για να μην χρωστάει ο ένας στον άλλο.
Εδώ, αγαπητοί φίλοι και φίλες, θα σας πω το ερώτημα που βασανίζει εμένα και νομίζω κι εσάς και δεν είναι άλλο από το: όλα τα κράτη χρωστάνε αριθμούς με πολλά μηδενικά από πίσω και τα κρατάνε σκλαβωμένα. Πού τα χρωστάμε ρε παιδιά; Σε ποιόν; Σε ποιους; Κάποιοι κλέβουν εμάς, τα κράτη, τον πλανήτη όλο…
Αυτή είναι μια μόνο εκδοχή της δημόσιας διοίκησης που θα έπρεπε να υπάρχει και σας την έγραψε ένας απλός αρθρογράφος με μικρές οικονομικές γνώσεις, αλλά με κριτήριο τη λογική για το σύνολο του δικαίου όλων των πολιτών, σε αντίθεση με τα παραμύθια και τα φούμαρα που μας πουλάει ο κάθε Στουρνάρας κι ο κάθε τραπεζίτης.
Τα πάντα είναι δημόσια διοίκηση κι η δημόσια διοίκηση υπάρχει, για να τα ελέγχει όλα, ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και με πραγματική δημόσια διοίκηση ετοιμαστείτε να χορέψετε…τον χορό της αλήθειας και της αποκάλυψης.