Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Ο Εστανγκέ & ο “Θάνατος” του Ολύμπιου Ιδεώδους


Γράφει ο Αντώνης Χριστόπουλος

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής ΤΟΝΙ ΕΣΤΑΝΓΚΕ έδωσε το πράσινο φως για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. 

Παρίσι. Η πόλη του φωτός. Έτσι δεν την λένε; Είναι όμως έτσι;  Είναι η χώρα έτοιμη να φιλοξενήσει αυτό το τεράστιο αθλητικό γεγονός;

Αλήθεια…ξέρει κανείς από δαύτους, που έχουν εμπλακεί σε όλο το στήσιμο των Ολυμπιακών Αγώνων (κράτη, κυβερνήσεις, αθλητικοί σύλλογοι, ολυμπιακές επιτροπές κλπ)  ποιο είναι το πραγματικό νόημα των αγώνων; Ξέρουν από πού ξεκίνησαν αυτοί οι Αγώνες και με ποιου την εντολή? Βλέπουμε στις μέρες μας να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια σε διάφορα κράτη, αλλά ουσιαστικά, να μην αναβιώνει η πραγματική ιδέα τον αγώνων αυτών. Και το χειρότερο από όλα, βλέπουμε αθλητές να αγωνίζονται, όχι για το αθλητικό ιδεώδες, που είναι το σύνολο των αξιών και αρχών με τις οποίες ο Ελληνικός πολιτισμός εμπλούτισε τον Αθλητισμό, προάγοντας τον σε μέσο εξάσκησης σώματος, καλλιέργειας πνεύματος και εξευγενισμού ψυχής, αλλά για το χρήμα. Χρήμα, προβολή και αναβολικά.

Αθλητές που κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών, χάριν της δόξας του θεάματος, της αυτοπροβολής και του χρήματος διακινδυνεύοντας, ακόμα και την υγεία τους. Κατασκευάζουν λοιπόν, “αθλητικά ινδάλματα” και παρασύρουν την νεολαία για εύκολο πλουτισμό, υποσχόμενοι υπέρογκα ποσά, αν ο αθλητής διακριθεί, κάνοντας χρήση στεροειδών. 

Από την άλλη…Ένας χορός μάρκετινγκ διαφημίσεων και υπερκερδών μεγάλων εταιρειών, όπου μέσα από το τεράστιο αυτό αθλητικό γεγονός προσπαθούν να ενισχύσουν την δημόσια εικόνα τους. Χρησιμοποιούν τρόπον τινά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για προώθηση των προϊόντων τους, όπου  γίνονται και σπόνσορες αθλητών. Καπηλεύτηκαν- με την προτροπή και την συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θεσμών- πνεύμα και σύμβολα του Ολυμπιακού πνεύματος για κερδοσκοπία. Αυτό είναι μεγάλη ύβρις και προσβολή του αρχικού ιδεώδους των Ολυμπιακών αγώνων. 

Το αν θα είναι πετυχημένοι με τα σημερινά δεδομένα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, δεν με αφορά προσωπικά. Και αυτό, γιατί τα πάντα είναι αλλοιωμένα. 

Πάμε όμως να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο ποιοι ΗΤΑΝ οι πραγματικοί ΟΛΥΜΠΙΟΙ Αγώνες. Ναι, έτσι είναι η πραγματική ονομασία των Αγώνων αυτών! ΟΛΥΜΠΙΟΙ! Αλλοίωσαν μέχρι και το όνομα των Αγώνων!! Οι Αγώνες αυτοί είναι ένα πανάρχαιο αθλητικό γεγονός που ετελούντο με  εντολή του ΔΙΑ κάθε επτά έτη. 

Πριν πάμε όμως στο βαθύτερο νόημα των αγώνων αυτών, θα πρέπει να τονίσουμε για την ιστορία, ότι κατά το παρελθόν -περίπου 1600 χρονια πριν- είχαν καταργηθεί οι Ολύμπιοι Αγώνες, με εντολή ενός ανθέλληνα, του “μεγάλου” Θεοδοσίου. Συνεχίζουμε λοιπόν και πάμε να δούμε το βαθύτερο νόημα των Αγώνων, όπως προείπαμε… οι Ολύμπιοι Αγώνες ήταν κατ’ εντολή του ΔΙΑ, με σκοπό η ανθρωπότητα να αντιστρέψει την κατάπτωση που είχε υποπέσει, χάνοντας την αυτογνωσία και την μεσότητα, όπου έπρεπε να βρίσκεται και να επανορθώσει ξανά, παραμερίζοντας ατομικισμό, πάθη, εγωισμό, φθόνο, μικρότητες, όπου σε πολλές περιπτώσεις, οδηγούσαν κράτη και λαούς σε πολεμικές συρράξεις. 

Με την Έναρξη των Ολυμπίων Αγώνων σταματούσαν πόλεμοι και διαμάχες  ανά τον κόσμο. Μετά το πέρας των αγώνων, οι χώρες εκείνης της εποχής, όπου εμπλέκονταν σε πόλεμο, επανακαθόριζαν την στάση τους. 

Με άλλα λόγια,  χώρες όπου εμπλέκονταν σε πόλεμο, κάθονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όπως είπαμε και πιο πάνω, ο λόγος τέλεσης των αγώνων ήταν η επαναφορά της αυτογνωσίας στους ανθρώπους με ό,τι αυτό συνεπάγεται…έτσι ώστε η ειρήνη να είναι το όπλο των δυνατών και ο πόλεμος το όπλο των αδυνάτων! 

Πανανθρώπινο λοιπόν το μήνυμα των Ολυμπίων Αγώνων, όπου πέρα από την ανάδειξη του αθλητικού ιδεώδους στόχο είχε, όχι την επιδίωξη υλικών, αλλά πρωτίστως ηθικών και ψυχικών απολαβών, συναδέλφωσης και ειρήνης των λαών.

Βλέπετε να γίνεται κάτι από όλα αυτά σήμερα?


Visited 22 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *