Τα 10 δις, οι ΗΠΑ, η Lockheed Martin & τα 40 μαχητικά


Γράφει η Ελένη Νιάρχου

Την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Με την αγορά “παρελκόμενων” για την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων των αεροσκαφών, το ποσό θα εκτιναχθεί στα 10 δις δολάρια! Όπως, όταν αγοράζεις αυτοκίνητο με στάνταρ εξοπλισμό και ξεκινάς να προσθέτεις “αξεσουάρ”, ώστε να είναι πλήρως εξοπλισμένο; … Κάτι τέτοιο κι εδώ! Και γιατί πρέπει να αγοράσουμε εξοπλισμό για την άμυνά μας από άλλη χώρα; Είμαστε ανίκανοι ως κράτος να παράγουμε τα δικά μας μαχητικά αλλά, είμαστε ικανότατοι να πληρώνουμε 10 δισεκατομμύρια; Μα, οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδείξει χρόνια τώρα, ότι μόνο για τέτοια σκάνδαλα είναι ικανές, αφού η συμφωνία αυτή με την Αμερική είναι πραγματικά … σκανδαλώδης. Και ας δούμε το γιατί …

Δεν φτάνει μόνο, που το ποσό αυτό είναι τεράστιο και θα πληρωθεί από τις τσέπες όλων μας, αφού τα χρήματα θα δοθούν από τα δημόσια ταμεία. Υπάρχει κάτι ακόμα πιο περίεργο στην αγορά αυτή. Το 2021, η ίδια η Lockheed Martin, η εταιρεία που παράγει τα αεροσκάφη αυτά, δήλωνε ότι η τιμή τους ήταν κάτω των 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να πληρώσουμε για το κάθε αεροσκάφος την τιμή των 215 εκατομμυρίων, χωρίς τα όπλα τους. Αυτή η διαφορά των 135 εκατομμυρίων πού  βρίσκεται; Σε ποια τσέπη θα έλεγα καλύτερα, μιας και αυτό είναι κάτι, που όλοι το σκεφτόμαστε, όταν ακούμε για τέτοιες αγορές. Βάλε τις ΗΠΑ, που λειτουργούν ως μεσάζοντες, βάλε τις μίζες που έπεσαν για να προτιμήσουμε την Lockheed Martin και όχι κάποια άλλη εταιρεία, καταλαβαίνουμε όλοι, πόσο τελικά θα πληρώσουμε για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας. Θα ενισχυθεί όμως;

Τα αεροσκάφη θα ξεκινήσουμε να τα παραλαμβάνουμε το 2030, ενώ οι παραδόσεις τους θα ολοκληρωθούν το 2033, δηλαδή, σε δέκα χρόνια από σήμερα! Και, όπως καταλαβαίνουμε, με τον ρυθμό, που προχωράει η τεχνολογία, πάλι θα είμαστε εξοπλισμένοι με ετεροχρονισμένα αεροσκάφη. Βέβαια η Lockheed Martin, αλλά και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, σκίζουν τα ιμάτιά τους ότι αυτά τα αεροσκάφη είναι τόσο μπροστά, που ακόμα και μετά από χρόνια, η τεχνολογία τους θα είναι στην υπηρεσία του ελληνικού κράτους, για την διασφάλιση της άμυνάς μας.

Μα πραγματικά τώρα; … Θα ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η άμυνά μας και κατά προέκταση, την ασφάλεια της χώρας μας και όλων εμάς; Από την άλλη αναρωτιόμαστε, αν η τεχνολογία που διαθέτουν αυτά τα αεροσκάφη θα λειτουργήσει προς όφελός μας; Φυσικά και όχι … Τα υπερσύγχρονα αυτά αεροσκάφη F-35 διαθέτουν σύστημα ελέγχου, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι ΗΠΑ. Ελέγχονται πλήρως σε ό,τι αφορά τις αποστολές τους και την επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα και στέλνουν τα δεδομένα κάθε πτήσης, μετά την ολοκλήρωσή της. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν όλες τις κινήσεις μας, αλλά και να επεμβαίνουν σε αυτές, αφού χωρίς την έγκριση τους, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε η πιο απλή πτήση!. Όχι, ότι μέχρι τώρα δεν το έκαναν… Άλλωστε, αυτό σημαίνει να είσαι συμμαχική δύναμη του ΝΑΤΟ. Όλα περνούν από έγκριση. Απλώς τώρα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα “παραβούμε”τις εντολές τους, σε περίπτωση, που δεν συμφωνούν με κάποια δική μας απογείωση, αφού με ένα κουμπί θα την σταματούν. Τι παράδοξο. Ένα από τα οπλικά συστήματα του αεροσκάφους, που είναι να γίνεται αόρατο στα ραντάρ, δεν θα λειτουργεί προς όφελός μας, αφού οι ΗΠΑ … θα τα βλέπουν.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, λοιπόν, γιατί η Αμερική μας πουλάει αυτά τα αεροσκάφη και μας δίνει μαζί και ένα τεράστιο “δωρεάν” πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού. Την ενδιαφέρει μόνο το δικό της όφελος, ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή μας, μιας και η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σημείο στην Μεσόγειο, αφού ενώνει δύση και ανατολή. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι  “… η διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατιωτικών δυνάμεων, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ” όπως αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, αφορά μόνο  την διατήρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί την ενδιαφέρει, τόσο να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας, πόσο μάλλον τώρα, που τον πρώτο λόγο θα τον έχει η Αμερική και μάλιστα “δια χειρός”. Η παρουσία της Αμερικής θα είναι εδώ … χωρίς να είναι.

Η αγορά των F-35 αυξάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και ταυτόχρονα καθιστά την Ελλάδα δέσμια των Ηνωμένων Πολιτειών και των κυβερνώντων της. Είναι ένα δικαίωμα που έχει δοθεί εδώ και χρόνια με όλες τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, που είχαν στόχο τον αφανισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να μην είμαστε αυτόνομοι και να μπορούμε να υποκύπτουμε εύκολα σε πολιτικές ξένων συμφερόντων. Το έχουν πετύχει; Φυσικά, ναι … Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μόνο ελληνικές δεν είναι, γι’ αυτό εξυπηρετούν πάντα ξένα συμφέροντα. Δεν γίνεται να “ακουμπάς” σε άλλους για την ασφάλεια της χώρας σου και να εξαρτάσαι από κάποιους που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος. Να πουλούν σε γείτονα που σε απειλεί, τα ίδια ή και καλύτερα οπλικά συστήματα και να σου το παίζουν “σύμμαχοι”.

Η ασφάλεια μιας χώρας ορίζεται μόνο από τα εθνικά της συμφέροντα, τα οποία εδραιώνονται με την εξοπλιστική της αυτονομία, ενισχύοντας την βιομηχανία και επενδύοντας ποσά για την ανάπτυξή της. Με μία ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία και το κόστος του αμυντικού εξοπλισμού θα ήταν χαμηλότερο και δεν θα βαραίναμε το δημόσιο με τόσα μεγάλα ποσά και θέσεις εργασίας, θα δημιουργούσαμε, αλλά το κυριότερο … θα ήμασταν αυτόνομοι. Η Ελλάδα με μία ορθή διαχείριση μπορεί να γίνει υπερδύναμη και να έχει στον πλανήτη την παρουσία που της αξίζει.


Visited 8 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *