Φιμωμένα ή χειραγωγούμενα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα;


Γράφει η Αμέρισσα Αποκρεμιώτη

Με οξύ λόγο, στο τελευταίο τεύχος της Βρετανικής Δημοσιογραφικής Επιθεώρησης, ο διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Jamie Wiseman κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πτώση και το απαράδεκτο επίπεδο ελευθερίας τύπου στην Ελλάδα κατά την διακυβέρνησή της. Ο τίτλος του άρθρου του είναι «Ελλάδα: Η διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη γενέτειρα της δημοκρατίας» ενώ συνεχίζει λέγοντας «Δεν είναι όλα καλά για την ελευθερία του Τύπου στη γενέτειρα της δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει υποστεί σαφή διάβρωση, βλέποντας τη μεσογειακή χώρα να υποχωρεί στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου στη χαμηλότερη Θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημάνοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις Βρυξέλλες, αλλά και πιο μακριά.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χώρα έχει βιώσει τη δολοφονία ενός αστυνομικού ρεπόρτερ (Γιώργου Καραϊβάζ), πολλαπλές εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία μέσων ενημέρωσης, ένα εκτεταμένο σκάνδαλο παρακολουθήσεων και μια σειρά από ενοχλητικές μηνύσεις κατά των ερευνητών δημοσιογράφων»

Εμείς θα θυμηθούμε και τον ορισμό της Ελευθερίας τύπου από την οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», ως την ικανότητα των δημοσιογράφων, ως ατόμων και συλλογικοτήτων, να επιλέγουν, να παράγουν και να διαδίδουν ειδήσεις, προς το δημόσιο συμφέρον, ανεξάρτητα από πολιτικές, οικονομικές, νομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις και απουσία απειλών για τη σωματική και ψυχική τους ασφάλεια.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ μάλιστα δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, στον οποίο η Ελλάδα το 2022 βρέθηκε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και στη θέση 108 σε σύνολο 180 χωρών ενώ το 2023 ανέβηκε μόλις στην 107η θέση, όχι γιατί ανελίχθηκε η κατάσταση στη χώρα, αλλά γιατί επιδεινώθηκε αλλού.

Μεταξύ μας, όλοι γνωρίζουμε ότι τα πιο γνωστά ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι άμεσα προσκείμενα και εξαρτώμενα από την κυβέρνηση και τρανταχτή απόδειξη γι’ αυτό, είναι η περίφημη “λίστα Πέτσα” -από το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που τη δημοσιοποίησε- η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα των ΜΜΕ (1.232 στο σύνολο), τα οποία έλαβαν χρηματική αποζημίωση για την προώθηση της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”, κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή μάλιστα, που η δημόσια υγεία έλαβε μηδενική οικονομική στήριξη.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ από την παραπάνω “χορηγία” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκύπτει ζημιά του Δημοσίου πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και όλο αυτό για να κάνουν κάποια μέσα ενημέρωσης απλά τη δουλειά τους!!

Σε ποιον ανήκουν τελικά τα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης; Γιατί εδώ, εμμέσως και μόνοι μας, ομολογούμε πόσα χρήματα πληρώσαμε και πόσα χάσαμε, προκειμένου να χειραγωγούμε την δημοσιογραφία…

Ίσως μπροστά στην πραγματικότητα, όσο αφορά τα επίπεδα της ελευθερίας τύπου στην Ελλάδα, ο Jamie Wiseman, να υπήρξε ακόμα και επιεικής!

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω, τα οποία θα έπρεπε να μας προβληματίζουν πάρα πολύ ως κοινωνικό σύνολο, αλλά και πλήθος άλλων, που δεν πρέπει να ξεχνάμε!!

Όπως το ότι, αν δεν ήταν η Deutsche Welle, το Politico και γενικά τα διεθνή μέσα και οι ξένοι ανταποκριτές, η υπόθεση των υποκλοπών θα είχε θαφτεί και όπως, το ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε νέο νομοσχέδιο σχετικά με τις καταδίκες δημοσιογράφων, για περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη που ανοίγει την «πόρτα» ακόμα και για φυλακίσεις δημοσιογράφων, που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Υπάρχει άραγε ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα; Γιατί, μόνο αν υπάρχει, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για φίμωμα!


Σε μία εξαίρεση αληθινού φιμώματος, που έχει να κάνει με την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, όπου εκτός από γιατρούς, εμπλέκονταν και Έλληνες πολιτικοί από την τωρινή κυβέρνηση, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, όχι μόνο δεν καταδικάστηκε ουδείς τους, αλλά στους δημοσιογράφους που επιχείρησαν να βγάλουν το σκάνδαλο στην δημοσιότητα απαγγέλθηκαν και κατηγορίες (!!!) με τον Άδωνη Γεωργιάδη μάλιστα, άφοβα, να τους προκαλεί στα social media, γράφοντας χαρακτηριστικά «τικ-τακ, τικ-τακ, ετοιμάσου για φυλακή»

Η δημοσιογραφία λοιπόν – ένας από τους πυλώνες ελέγχου κάθε κυβέρνησης- έχει φιμωθεί στην Ελλάδα, όπως φιμώνεται κάθε καθαρή φωνή. Για τους παραπάνω δημοσιογράφους, η βασική κατηγορία ήταν “συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία”

ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΦΩΝΕΣ! Σε αυτή τη χώρα κατηγορούνται για “εγκληματική οργάνωση”! Ας μην ξεχνάμε την περιβόητη υπόθεση του Προέδρου της ‘’Ελλήνων Συνέλευσις’’, Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος κατέληξε να σύρεται στα δικαστήρια ξανά και ξανά με την ίδια κατηγορία, για την οποία κάθε φορά αθωωνόταν… αλλά που να βρεθεί δημοσιογράφος να καλύψει κάτι τέτοιο…


Visited 11 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *