Γράφει η Αργυρώ Παναγιωτοπούλου
Σε συνέντευξή της στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ με τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, η κ. Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια Νομικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρθηκε στις σημαντικές πιθανότητες επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα λόγω του ευνοϊκού κλίματος που έχει διαμορφωθεί λέγοντας χαρακτηριστικά : “Πρέπει να πούμε πρώτα απ΄όλα ότι έχει γίνει σημαντικότατη πρόοδος. Η συγκυρία είναι θετική η κοινή γνώμη στη Βρετανία είναι υπέρ μας. Σας θυμίζω τον Αύγουστο του 2022, όταν οι Sunday Times του Λονδίνου έκαναν μια έρευνα, το 78% των αναγνωστών της εφημερίδας τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα”.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι Βρετανοί πολίτες, όντας ενημερωμένοι όπως φαίνεται, ορθώς πήραν αυτή τη δίκαιη θέση στην έρευνα που διεξήχθη από τους Times, συναισθανόμενοι πλήρως την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών στον τόπο καταγωγής τους. Εντυπωσιακή είναι όμως και η θεαματική στροφή των Τimes, της εφημερίδας που κατέδειξε τα αποτελέσματα της έρευνας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Σταματούδη, η βασική αυτή βρετανική εφημερίδα που εκπροσωπεί κατά κάποιο τρόπο το βρετανικό κατεστημένο, αν και παραδοσιακά τασσόταν κατά της επιστροφής των Γλυπτών, υποστηρίζει σήμερα για πρώτη φορά ύστερα από 50 χρόνια ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Στην πορεία της συνέντευξης η κ.Ειρήνη Σταματούδη αναφέρει ότι εκτός από τον Τύπο και τους Βρετανούς πολίτες, τα πρόσωπα στη Βρετανία είναι επίσης θετικά διακείμενοι υπέρ των ελληνικών θέσεων λέγοντας επί λέξει : “ Ο Κιρ Στάρμερ ήδη από την αντιπολίτευση προκύπτει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης και το ζήτημα είναι πλέον ώριμο”.
Στο σημείο αυτό όμως εμπλέκεται και το Βρετανικό Μουσείο, ως βασικός παράγοντας στην πορεία των ελληνικών εκθεμάτων, καθιστώντας περίπλοκη τη διαδικασία του τρόπου επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα που δεν είναι “καθόλου εύκολο ζήτημα” κατά δήλωση της κ. Σταματούδη. Το Βρετανικό Μουσείο έχει θέσει τα Γλυπτά υπό τη νομική του ευθύνη, όπως αποκαλύπτει η ίδια στη συνέντευξή της, με τη Βρετανία “να έχει ονομάσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ως βρετανική πολιτιστική κληρονομιά” και γι’ αυτό το λόγο να θεωρεί ότι “η επιστροφή πρέπει να γίνει με τη μορφή δανεισμού ενώ η ελληνική πλευρά “μιλάει για μόνιμη επιστροφή των Μαρμάρων και επανένωσή τους με το υπόλοιπο μισό που βρίσκεται στην Αθήνα”.
Η κ. Σταματούδη όμως υποστηρίζει ότι παρ΄όλες αυτές τις δυσκολίες που προκύπτουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο μόνος που έθεσε το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων λέγοντας συγκεκριμένα : “για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός έχει πάρει στους ώμους του αυτό το ζήτημα, γι’ αυτό και έχει προχωρήσει πάρα πολύ”.
Αντιλαμβανόμαστε τις προσπάθειές της να επαινέσει τις πρωθυπουργικές κινήσεις, αλλά ακούγοντας προσεκτικά τη συνέντευξη διαπιστώνουμε ότι πέφτει σε σοβαρές αντιφάσεις, όταν λέει στη συνέχεια : “Και τώρα βλέπουμε ότι επισήμως δεν φαίνεται να είναι στην ατζέντα, δηλαδή θα κρατηθεί χαμηλά το ζήτημα των συζητήσεων μεταξύ Έλληνα Πρωθυπουργού και Βρετανού πρωθυπουργού.” Ποιες είναι λοιπόν οι “σπουδαίες” πρωθυπουργικές κινήσεις, όταν το τόσο σοβαρό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δεν τίθεται επισήμως αλλά πρέπει να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους ;
Όλο αυτό το καλοστημένο δημοσιογραφικό σκηνικό με τους διάφορους κυβερνητικούς “λαγούς” επιχειρεί για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσει τους Έλληνες πολίτες καθοδηγώντας τους προς τις προεπιλεγμένες και προαποφασισμένες κυβερνητικές διαδρομές και μη επιτρέποντάς τους έτσι να διαμορφώσουν ορθή κρίση για κρισιμότατα ζητήματα, όπως αυτό της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Είναι πλέον γνωστό και αποδεδειγμένο με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία, ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν από το λόρδο Έλγιν που γι’ αυτό το λόγο έμεινε στην ιστορία σαν ο άνθρωπος που λεηλάτησε την Ακρόπολη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη συνέχεια στάλθηκαν μαζί με άλλους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς στη Μ.Βρετανία με πλοία και κατέληξαν μέσα από πολλές σκοτεινές διαδρομές στο Βρετανικό Μουσείο.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκαλούσαν τα γλυπτά του Παρθενώνα “Ελγίνεια”, δίνοντας δηλαδή το όνομα του κλέφτη σε απαράμιλλης αξίας μνημεία που φέρουν το θεϊκό αποτύπωμα της Τέχνης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα όφειλε λοιπόν να ενημερώσει τους Έλληνες για την ανεκτίμητη πολιτισμική τους κληρονομιά, αντί να επιχειρεί με γνωστά τερτίπια να αποσυμπιέσει την κοινή τους θέληση να ξαναδούν την κληρονομιά τους στον τόπο τους, μπαίνοντας δήθεν σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης.
Γιατί δεν ζητά ευθέως και με σθένος να επιστραφεί η κλεμμένη περιουσία του Ελληνικού Κράτους, περιουσία όλων των πολιτών, αλλά προτιμάει να διαπραγματεύεται αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο;
Είναι οξύμωρο και τραγικό να βλέπουμε Έλληνες πολιτικούς να υβρίζουν ανερυθρίαστα και χωρίς ΑΙΔΩ την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά μας, ενώ οι ίδιοι δεν διέθεταν ούτε ψήγμα θέλησης να την διεκδικήσουν και να την πάρουν πίσω, απαιτώντας να καταβληθεί πλήρης αποζημίωση στο Ελληνικό Κράτος για όσα χρόνια έκαναν χρήση, όσοι μας έκλεψαν.
Ίσως τα τεράστια ποσά που έπρεπε να καταβληθούν να “τρόμαζαν” αυτούς που έπρεπε να τα πληρώσουν, αλλά δεν φταίμε εμείς, αν τόση είναι η αξία των μνημείων μας που μας στέρησαν τόσα χρόνια.
Έφθασε όμως “το πλήρωμα του χρόνου” και όλοι εμείς οι πολίτες οφείλουμε στους ώριμους καιρούς που διανύουμε, να επιλέξουμε με προσοχή και με σύνεση Έλληνες πολιτικούς για τις θεσμικές κυβερνητικές μας θέσεις, οι οποίοι, αφενός θα προασπίζουν σε μόνιμη βάση ό,τι ανήκει στο κράτος μας και αφετέρου, θα απαιτήσουν με κάθε νομιμότητα να επανέλθει στον τόπο του οτιδήποτε ελληνικό μας έκλεψαν, διασφαλίζοντάς το με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξαναφύγει ποτέ.