Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, στον βωμό της ανάπλασης του Ελληνικού. (Βίντεο)


Γράφει ο Αντώνης Χριστόπουλος

Οι Αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και όχι μόνο…

Το τελευταίο αθλητικό “καταφύγιο” αθλητών επαγγελματιών και ερασιτεχνών, στα νότια προάστια ήταν, αυτό του Αγίου Κοσμά. Αθλητικές εγκαταστάσεις, που φιλοξενούσαν εκατοντάδες αθλητές, αλλά και απλούς πολίτες που αγαπούν τον αθλητισμό. 

Στον βωμό της ανάπλασης του Ελληνικού, αυτό το αθλητικό καταφύγιο δόθηκε, για να γίνει η νέα ανάπλαση του Ελληνικού αφήνοντας, χωρίς αθλητικό σπίτι, επαγγελματίες ολυμπιονίκες αθλητές αλλά και ερασιτέχνες. 

Δεν ρώτησαν ΠΟΤΕ κανέναν δημότη, αν πραγματικά θέλει να γίνει αυτή η ανάπλαση. Έπραξαν, κατά το δικό τους συμφέρον και της τσέπης τους. Και λέω τσέπης….γιατί η υπόθεση έχει πολύ χρήμα μίζα…κλπ…

Έτσι έχουμε μέχρι στιγμής, έναν άγιο Κοσμά-πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις-κατά 95% σκέτο χωράφι! 

Υπάρχει ένας ανοιχτός στίβος και ένα κλειστό κτίριο, δίπλα ακριβώς από τις κερκίδες, που άλλοτε εκεί, έκαναν την γυμναστική τους ολυμπιονίκες αθλητές, όταν οι καιρικές συνθήκες, δεν επέτρεπαν να γίνει προπόνηση έξω στο ανοιχτό κομμάτι του γηπέδου. Ένα κτίριο πια ετοιμόρροπο, εγκαταλειμμένο, έτοιμο να παραδώσει πνεύμα.. στα πρώτα μηχανήματα κατεδάφισης. 

Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι, η τελευταία ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, έγινε με πρόγραμμα χρηματοδότησης του Αθήνα 2004, όπου θα φιλοξενούσε αθλητές για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Στο πρόγραμμα αυτής της χρηματοδότησης, υπήρχε σχέδιο να γίνουν πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν, όλα τα αθλήματα που έπαιρναν μέρος στους αγώνες. 

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα χρήματα που πήρε, η τότε κυβέρνηση Σημίτη ήταν πολλά δις ευρώ η αν θέλετε πολλά τρις δραχμές! 

Όλα αυτά τα έργα όμως, μας είχαν πει οι κυβερνήσεις Σημίτη και μετά Καραμανλή ότι θα επέστρεφαν στους πολίτες μετά το πέρας των αγώνων… για να γίνει η Ελλάδα μας, μια δεξαμενή νέων αθλητών, αφου πλέον εγκαταστάσεις θα υπήρχαν σε αφθονία και θα μπορούσαν να βγάλουν αθλητές, τόσο σε ομαδικά αθλήματα όσο και σε ατομικά.

 Είναι όμως έτσι, όπως μας τα είπαν;

 Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, από το 2004 μέχρι σήμερα 2024, καταλαβαίνει κάποιος ότι, όλες οι κυβερνήσεις για να περάσουν αυτά που θέλουν και να αρπάξουν όσα μπορούν βασίζονται στο ψέμα!

 Σχεδόν όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σαπίζουν (πέρα από κάποιες που χρησιμοποιούνται για συναυλίες, επιδείξεις, πολιτικές συγκεντρώσεις και οτιδήποτε άλλο πέρα από το αθλητικό κομμάτι) όπως για παράδειγμα το Ολυμπιακό κέντρο κωπηλασίας στο Μαραθώνα. 

Αν περάσει κάποιος από εκεί, το μόνο που θα δει είναι αδέσποτα σκυλιά που  έχουν κάνει ένα απέραντο αποχωρητήριο τον συγκεκριμένο χώρο και άλλα ζωύφια, που ζουν στους θάμνους των ασυντήρητων εγκαταστάσεων. Ξηλωμένες καρέκλες.

Ολα αυτά δηλώνουν…μια εικόνα αποκαρδιωτική.

Να πούμε, για τον ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο; Κλείνει, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και στη συντήρηση του. 

Να αναφερθώ στο “διάσημο” στέγαστρο Καλατράβα, που έχει σαπίσει, που έχει κατασκευαστεί αυθαίρετα και δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια εκτέλεσης εργασιών συντήρησης. 

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει, το Σεπτέμβρη του 2011, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, είπε τα εξής: Επένδυσαν στον αθλητισμό. Πήραν Ολυμπιακούς αγώνες έκαναν μεγάλα έργα, μεγάλα στάδια, χωρίς προγραμματισμό. 

Για παράδειγμα “το σπίτι της Άρσης Βαρών” στη Νίκαια ρημάζει! Το έδωσαν για 40 χρόνια στο πανεπιστήμιο Πειραιά, και θέλει αλλά 6-7 εκατομμύρια για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του πανεπιστημίου. Αλλά τελικά δεν το έδωσαν ούτε στην Άρση Βαρών, ούτε στην τοπική κοινωνία,για να γυμνάζονται τα παιδιά μας. Είναι κλειστό, η σκεπή βάζει νερό και ο περιβάλλον χώρος, είναι σκουπιδότοπος! 

Αν αναφέρω όλα τα ακίνητα θα πρέπει να γράφω ώρες ολόκληρες.. 

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι, λίγα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, κάποια Ολυμπιακά ακίνητα, πέρασαν με νομοθετική ρύθμιση στην εταιρεία Ακινήτων Ελληνικού δημοσίου. 13 τον αριθμό, όπου έχουν παραχωρηθεί για εμπορική εκμετάλλευση, αλλά και κάποια έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, για την παραχώρηση τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου αυτή θα είναι και η τύχη, σχεδόν όλων των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. 

Εγκαταστάσεις που επιβάρυναν, οικονομικά τον Έλληνα πολίτη όπου ουσιαστικά είναι περιουσία του, και τελικά τα χρυσοπλήρωσε, αλλά δεν τα χάρηκε ποτέ, στο κομμάτι της άθλησης και της ψυχαγωγίας.  

Κλείνοντας θα πω τούτο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει, με τόσες αθλητικές εγκαταστάσεις, δωρεάν άθληση σε όλα τα αθλήματα και να βγάζει κάθε χρόνο νέους αθλητές, χαρισματικούς και να διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όμως με την αδιαφορία της πολιτείας, σήμερα φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε περισσότερους νέους, εθισμένους σε ναρκωτικές ουσίες αλκοόλ κλπ παρά αθλητές!

Νέους χωρίς όνειρα, χωρίς αξίες, χωρίς αρχές κατά πλειοψηφία. 

Επιτέλους! Ας αναλάβει αυτή τη χώρα κάποιος, που να την αγαπάει πραγματικά. Που να σέβεται τους πολίτες. Κάποιος που να έχει όραμα και να επαναφέρει το χαμένο χαμόγελο σε αυτόν τον υπέροχο  Ελληνικό λαό που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρηθεί, έχει πονέσει.


Visited 21 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *