Γράφει η Αργυρώ Παναγιωτοπούλου
Η διακρατική συμφωνία με την Ινδία για την αποστολή εργατικών χεριών στη χώρα μας, είναι σχεδόν έτοιμη και το μόνο που απομένει, είναι κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες οι οποίες θα ρυθμιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε – ει δυνατόν – μετά το τέλος του καλοκαιριού, οι δύο χώρες να προχωρήσουν στην τελική υπογραφή της.
Η συμφωνία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που προκύπτει σε πολλούς κλάδους στη χώρα μας, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Προβλέπει δε και “μετακλήσεις υψηλής ειδίκευσης”, δηλαδή την αίτηση που υποβάλλει ένας εργοδότης για την έγκριση απασχόλησης ενός πολίτη τρίτης χώρας, ώστε να παρέχει στον πρώτο, εξαρτημένη εργασία. Πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας καταφεύγουν σε αυτές τις “μετακλήσεις”, για να “καλύψουν” τις ανάγκες τους για προσωπικό, όπως για παράδειγμα: η εστίαση κι ο τουρισμός, αλλά και για εργάτες, όπως: στον αγροτικό τομέα ή στις οικοδομικές εργασίες κ.α., ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται – σε πρώτη φάση – να αποστέλλει κατ΄έτος 50.000 εργαζόμενους, ειδικευμένους και μη, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αυτής διακρατικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί.
Το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας ανέφερε, μέσω του προέδρου του, ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το ινδικό υπουργείο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Πιστοποίησης για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι μετακλήσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, παρά την καλή θέληση που επιδεικνύουν κι οι δύο πλευρές. Θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε λεπτομέρειες, όπως η διαμονή, η έκδοση ΑΜΚΑ, καθώς κι η εκπαίδευση και η διαπίστωση της απόδοσης των εργαζομένων.
Για τη μόνιμη επίλυση όλων αυτών των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά στην πρόσληψη μετακλητών εργατών, το Επιμελητήριο δημιούργησε το πρόγραμμα “Ευτοπία”, μια καινοτόμα πρωτοβουλία ψηφιακής εφαρμογής, με ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά, σχεδιασμένη για να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και υπηρεσίες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης, που οι οργανισμοί αναζητούν συνεχώς νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και επέκταση.
Το πρόγραμμα “Ευτοπία” θα λειτουργήσει μελλοντικά ως πρότυπο εφαρμογής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τα εργασιακά δικαιώματα.
Στο πρόγραμμα, τονίζεται η ιδιαίτερη μέριμνα που θα υπάρξει, με γνώμονα τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, για: την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, καθώς και την αξιοπρεπή αμοιβή όλων των εργαζομένων, ενώ θα προωθείται ταυτόχρονα κι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Όλοι οι στόχοι του προγράμματος “Ευτοπία” για την ανεύρεση προσωπικού, όπου υπάρχει έλλειψη, ώστε να καλύπτονται όλοι οι παραγωγικοί τομείς της αγοράς, είναι ασφαλώς θεμιτοί και ευπρόσδεκτοι.
Παρόλα αυτά, πώς είναι δυνατόν οι κρατικοί μας παράγοντες να προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις όταν οι υψηλοί δείκτες ανεργίας στη χώρα μας έχουν σημάνει “κόκκινο συναγερμό” σε όλους τους τομείς, χωρίς να μπορούν τα διάφορα πρόχειρα ημίμετρα που λαμβάνονται κατά καιρούς προκειμένου να τους στρογγυλέψουν, να φέρουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα;
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ανήλθε στο 21% στα τέλη του 2024, ενώ η χώρα μας παρουσιάζεται ως “πρωταθλήτρια” στη μακροχρόνια ανεργία και καταγράφεται ως η δεύτερη σε αριθμό ανέργων σε ολόκληρη την Ε.Ε., της οποίας ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 15%.
Εξίσου υψηλό είναι και το ποσοστό ανειδίκευτων νέων Ελλήνων εργατών, εφόσον στη χώρα μας δεν υπάρχουν σοβαρά εκπαιδευτικά προγράμματα με την ανάλογη χρηματοδότηση, ώστε να τους προετοιμάζουν με κατάλληλη εξειδίκευση, για τον εργασιακό τομέα που θα επιλέξουν στη χώρα μας.
Είναι οξύμωρο λοιπόν, όταν υπάρχουν τόσα κενά και σημαντικές ελλείψεις στην εγχώρια αγορά εργασίας, οι κυβερνώντες μας να καταφεύγουν σε καινοτόμες πρωτοβουλίες με αδιευκρίνιστα “ιδιωτικοοικονομικά” χαρακτηριστικά, προκειμένου να κάνουν εισαγωγή από το εξωτερικό του εργατικού δυναμικού που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Για ποιον λόγο δε φρόντισαν να απορροφήσουν με παρόμοια προγράμματα τους περίπου 265.000 νέους άνεργους που εμφάνιζε η Ελλάδα το 2024;
Επιλέγουν, οι “ευφυείς άριστοι” στο σύνολό τους, να κάνουν εισαγωγές και μετακλήσεις εργαζομένων από την Ινδία και το εξωτερικό, με ιδιαίτερη προτίμηση στις χώρες της Ασίας και τολμούν να αναφέρονται σε “μάστιγα έλλειψης εργατικών χεριών”, με ενδεικτικότερο παράδειγμα τον αγροτικό τομέα τον οποίο οι ίδιοι, κατόπιν σχεδίου, διέλυσαν επιμελώς στη χώρα μας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕ.
Παρακάμπτουν θρασύτατα το σοβαρότατο ζήτημα της εσωτερικής μας ανεργίας, που οι ίδιοι δημιουργούν, κλείνοντας τα μάτια στην ανάγκη για παροχή καλύτερων μισθών, υγειονομικής περίθαλψης και γενικά, συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των Ελλήνων ανέργων, παρόμοιες με αυτές που τάζουν στους μελλοντικούς “εισαγόμενους”.
Εύλογα αναρωτιόμαστε ποιοι είναι τελικά όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες, δήθεν εργοδότες, που ενώ εδρεύουν στη χώρα μας, εισηγούνται στις κυβερνήσεις μας την εισαγωγή αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, χωρίς καθόλου να νοιάζονται για τις ανάγκες τόσων πολυάριθμων εγχώριων ανέργων των οποίων τα νούμερα αποτυπώνονται στις στατιστικές;
Η επιλογή της ονομασίας “Ευτοπία” για το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα του ινδο-ελληνικού Επιμελητηρίου δεν είναι, όπως φαίνεται, καθόλου τυχαία. Ο όρος “ευτοπία”, (νεολογισμός σύμφωνα με το βικιλεξικό), ερμηνεύεται ως: “η επιθυμητή, η ιδανική κοινωνία, αλλά ως εφικτός και όχι ως αδύνατος στόχος”, σε αντίθεση με την ουτοπία, “τον ανύπαρκτο” δηλαδή, “τόπο ιδανικής κοινωνικής συμβίωσης”.
Με λίγα λόγια, μας υποβάλλουν τεχνηέντως την ιδέα ότι ο μοναδικός – ιδανικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ανεργίας μας, είναι να αποδεχθούμε τα σχέδιά τους ως τα μόνα εφικτά, τα οποία όμως στοχεύουν να μας εξαφανίσουν σταδιακά, αντικαθιστώντας μας με αλλογενείς της αρεσκείας τους.
Καθίσταται πλέον φανερό σε όλους μας ότι ολόκληρος αυτός ο σχεδιασμός είναι παράλογος κι έχει δομηθεί για να στέκεται μονίμως απέναντί μας και να βάλλει συνεχώς εναντίον μας και εναντίον της ίδιας της φυσιολογίας μας.
Ο νεολογισμός “Ευτοπία” ερμηνεύεται τελείως διαφορετικά, αν στο πρώτο συνθετικό “ευ” δοθεί η αρχική έννοια της λέξεως, δηλαδή το “ορθόν” το “δίκαιον” (όπως ακριβώς αναφέρεται στο “ορθογραφικό και ερμηνευτικό λεξικό όλης της ελληνικής γλώσσης” του Δημητρίου Δημητράκου, εκδόσεις “ΠΕΡΓΑΜΗΝΑΙ” ΑΘΗΝΑΙ έκδοσης του 1959), το οποίο και διαθέτω στην προσωπική μου βιβλιοθήκη. Με κάποιο μαγικό τρόπο που γνωρίζουν ίσως μόνο οι ειδικοί γλωσσολόγοι, η σημασία του “ευ” μεταπήδησε και έγινε “καλό, εφικτό, υπαρκτό” κ.λ.π., με ό,τι αυτό εννοιολογικά συνεπάγεται, επιδιώκοντας να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας και να μας προσαρμόσει σε νέα αμφιλεγόμενα δεδομένα.
Δεν πρέπει, για κανέναν απολύτως λόγο, να επιτρέπουμε πλέον σε όλους αυτούς τους σαθρούς κρατικοκομματικούς μηχανισμούς να παίζουν με τη Νόησή μας, λέγοντάς μας διάφορα “παραμυθάκια” ακατάλληλα ακόμα και για μικρά παιδιά.
Είμαστε Έλληνες Πολίτες Άνθρωποι, εχέφρονες και λογικοί κι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τάχιστα ότι: “Αυτό που ζούμε, δεν μας αξίζει”.
Ως υπεύθυνοι Πολίτες, μέτοχοι εξ αδιαιρέτου αυτής της χώρας, έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε την πραγματική Πολιτεία, τη δική μας Δίκαιη Πολιτεία, η οποία θα βασίζεται στις Ιερές Αξίες κι Αρχές που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.
Η Δίκαιη αυτή Ελληνική Πολιτεία, θα διέπεται από σεβασμό προς την ίδια και προς όλους τους ανθρώπους που θα ζουν στον Ελλαδικό χώρο, ακόμα κι αν αυτοί δεν είναι Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς.
Σύμφωνα όμως με τις Αρχές της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας και της Ισοκρατίας που πλαισιώνουν την ορθή λειτουργία της Πολιτείας, οι οποίες απορρέουν από τις Αξίες της, κανένας δεν μπορεί να έχει περισσότερα δικαιώματα από τον Έλληνα Ιθαγενή Πολίτη.
Η Πολιτεία, ως ενωμένο και αδιάσπαστο σώμα Πολιτών, ενσωματώνει το Δίκαιο στην απόλυτη έννοιά του και το προστατεύει, δίνοντας απλόχερα και με μεγαλοπρέπεια τα δικαιώματα που αναλογούν σε όποιον νόμιμα τα ζητήσει.
Την Ιδανική αυτή Πολιτεία που αναμφίβολα υπάρχει χαραγμένη στο Νου μας από την αρχή της ενσάρκωσής μας, πρέπει τις κρίσιμες τούτες ώρες που περνά η Πατρίδα μας, να την ανακαλέσουμε από τα βάθη της μνήμης μας και παίρνοντας θέση απέναντι στα δυσοίωνα γεγονότα που ραγδαία εκτυλίσσονται μπροστά μας, να την εγκαθιδρύσουμε πάλι από την Αρχή, όπως το έχουμε ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν μας ως Έλληνες Πολίτες-Οπλίτες, γεννημένοι Πολεμιστές και πάντα ετοιμοπόλεμοι με Νόηση απέναντι σε κάθε ψεύδος και σε κάθε άνοο παραλογισμό.